Hlavní obsah

Jedeš na mistrovství, dozvěděl se Sekáč v autě. Neměl slov, jen koukal a musel zpomalit

Jan ŠkvorSport.cz

Kvůli dlouhé sezóně v Kontinentální lize neabsolvoval s hokejovou reprezentací jediný přípravný zápas před mistrovstvím světa, kouč Vladimír Růžička o něj však natolik stál, že jej do své nominace pro šampionát v Minsku stejně zařadil. Jednadvacetiletý útočník pražského Lva Jiří Sekáč si toho moc cení a je rád i kvůli svému otci, který je jeho velkým fanouškem. „Jsem rád, že mu to tímto způsobem můžu trošičku vrátit,“ říká kladenský odchovanec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Jiří Sekáč.

Článek

Od koho jste se o své nominaci dozvěděl?

Od kluků, kteří byli s reprezentací na turnaji ve Švédsku. Hned po nedělním zápase s Finy, když jim nominaci trenéři oznámili, mi to volal Kuba Klepiš.

Jak jste reagoval?

Zrovna jsem byl v autě na cestě domů a zmocnil se mě takový zvláštní pocit. Člověk si zpětně promítne, čím prošel, že to nebylo úplně jednoduché. Chvíli jsem neměl slov, jen koukal a přemýšlel, jak je super, že se mi to povedlo.

Nemusel jste na chvíli zastavit, abyste radostnou novinu vstřebal?

To sice ne, ale určitě jsem musel trošičku zpomalit.

Věřil jste, že by šampionát v Minsku mohl vyjít?

Moji agenti byli dost často v kontaktu s panem Růžičkou, ale jelikož jsme v KHL hráli až do úplného konce, tak jsme nevěděli, jestli na mistrovství pojedu. Pan Růžička mě sice viděl hrát, ale nikdy mě netrénoval a nevedl přímo ze střídačky.

Bral jste to jako handicap?

Myslel jsem si, že to menší komplikace může být. Ne že by to byl pro trenéra risk, ale přeci jen jsem to měl jiný než ostatní kluci, kteří už s reprezentací trénovali.

Zaregistroval jste pak slova Vladimíra Růžičky, že byl už předem rozhodnutý vás na mistrovství světa vzít?

Samozřejmě jsem byl potěšený, že mě takhle bere a vnímá mě tak.

Blahopřálo vám k nominaci hodně lidí?

Až mě to docela i překvapilo. Už když jsme se se Lvem dostali do finále, chodilo hodně gratulací. Ale nečekal jsem, že lidi bude ještě víc zajímat pozvánka na mistrovství světa. Protože teď mi jich psalo ještě víc.

A jak reagoval otec, váš velký fanoušek, který s vámi v mládí jezdil skoro na všechny zápasy?

Jsem rád, že mu to tímto způsobem můžu trošičku vrátit. Měl z toho obrovskou radost a jsem šťastný i za něj a za celou rodinu.

V šestém finále KHL jste po zásahu pukem do kolene odkulhal z ledu a i Růžička v jednu chvíli dokonce přiznával, že kvůli tomu zřejmě z boje o MS vypadnete...

Jak jsem tu ránu dostal, měl jsem docela dost velké problémy se vůbec udržet na nohách. Ale nakonec z toho byla jen velká modřina na kosti. Podstoupil jsem injekci s plazmou a koleno se dalo rychle do kupy.

Jenže pak vás sklátila viróza a přišel jste tak o rozhodující sedmé finále.

Měl jsem vysoké teploty a trenéři mi ani nedovolili do Magnitogorsku odletět, abych to nepřenesl na někoho jiného.

Teď už jste zdravotně v pořádku, jak jste však na tom po náročné sezóně se silami?

Doufám, že jsem ještě mladý kluk a dokážu rychle a dobře zregenerovat. Tím, jak jsem poslední zápas za Lva nehrál a teď ještě dostal pár dní volna od pana Růžičky, měl jsem pomalu týden na zotavení. Jsem plný sil.

V pondělí jste v Letňanech absolvoval spolu s dalšími reprezentanty Ševcem, Němcem, Novotným a Kovářem čtyřicetiminutový trénink, k týmu se všichni připojíte v úterý. Nepřepadne vás lehká nervozita, až v šatně potkáte třeba Jaromíra Jágra?

Já ho dřív vídal už v Kladně na zimáku, ale nikdy jsme se nebavili. Jsem strašně rád, že se mi teď podaří s takovou legendou trénovat.

Zatímco on jede už na svůj devátý šampionát, vás čeká premiéra. Kdy jste vůbec jako kluk začal vnímat, že se MS hraje?

Na přelomu tisíciletí, když se třikrát za sebou vyhrál titul mistrů světa. A vůbec prvním zážitkem bylo Nagano, i když se nejednalo o mistrovství světa.

Neměl jste na květen už naplánované nějaké akce, které jste teď musel rušit?

To vůbec. Věděl jsem, že bych měl nastoupit do přípravy na mistrovství světa, akorát jsem netušil, že můžeme hrát se Lvem takhle dlouho.

Jak skončí česká reprezentace na MS v Minsku?
Získá zlato
50,1 %
Získá stříbro
4,2 %
Získá bronz
15 %
Skončí čtvrtá
2,8 %
Skončí ve čtvrtfinále
22,3 %
Nepostoupí ze skupiny a odjede s ostudou
5,6 %
Celkem hlasovalo 64569 čtenářů.

Reklama

Související témata: