Hlavní obsah

Italové mají v nominaci i beka Larkina ze zámoří

Řím

Hokejisté Itálie mají v nominaci na mistrovství světa v Minsku jednoho krajánka ze zámoří. Třiadvacetiletý obránce Thomas Larkin působil na farmách Columbusu ve Springfieldu v AHL a v Evansville v ECHL. V týmu kouče Toma Pokela je i syn bývalého československého reprezentanta Petera Ihnačáka Brian, který působil naposledy ve švédském druholigovém Malmö. Itálie, nováček mezi elitou, bude jedním ze soupeřů českého týmu v základní skupině A.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Plekanec (vlevo) v souboji s italským zadákem Thomasem Larkinem na MS v roce 2012 ve Stockholmu.

Článek

Larkin se stal v roce 2009 prvním hokejistou vychovaným v Itálii, který byl draftován. Odchovance Varese, který se narodil americkému otci a italské matce v Londýně, si vybral v pátém kole jako 137. hráče v pořadí Columbus. Larkin od roku 2006 až do loňska působil v univerzitních soutěžích, pak se přesunul na farmu Blue Jackets.

V nižší AHL za dvě sezóny odehrál 25 zápasů a připsal si tři body za gól a dvě asistence. Jeden zápas sehrál i v play off. V ECHL zaznamenal v 33 duelech 20 bodů za tři trefy a 17 přihrávek.

Devětadvacetiletý Ihnacak se narodil v Torontu. Tam jeho slovenský otec, bývalý hráč Jihlavy a Sparty, emigroval v roce 1982 z mistrovství světa v Helsinkách a do roku 1990 hrál za Maple Leafs. Brian byl v roce 2004 draftován v devátém kole Pittsburghem, ale NHL nikdy nehrál.

Působil v univerzitních a nižších zámořských soutěžích, také krátce na Slovensku v Kežmaroku, Zvolenu a Popradu. Od roku 2011 hrál v Itálii, nejdříve sezonu za Pontebbu, další dva roky za Valpellice a v únoru zamířil do Malmö. Získal italské občanství a bude debutovat na mistrovství světa, kde jeho otec stihl také jediný turnaj. V příští sezóně bude Ihnacak působit v Bolzanu.

Jedenáct hráčů z kádru hrálo domácí soutěž v Itálii. Pětice Alex Egger, Davide Nicoletti, Anton Bernard, Marco Insam a Markus Gander získala titul v dresu Bolzana v mezinárodní rakouské lize EBEL. Z krajánků působil v elitní nejvyšší soutěži ve Švýcarsku v dresu Lugana útočník Diego Kostner a v Německu hrál za Eisbären Berlín bek Alex Trivellato.

Forvard Nathan DiCasmirro oblékal dres Sheffieldu v britské lize, Vince Rocco hájil barvy celku Troja-Ljungby v druhé švédské lize. Brankář Andreas Bernard si zachytal ve finské nejvyšší soutěži za SaiPu Lappeenranta, ale ročník dokončil v druholigovém KooKoo.

Další gólman Daniel Bellissimo si připsal devět startů za Luleu ve švédské lize, pak odešel o soutěž níž do Västeras, kde ale nechytal. Devatenáctiletý útočník Joachim Ramoser v dresu Salcburku působil v juniorské MHL.

Itálii čeká vstup do mistrovství světa v sobotu 10. května proti Norsku, v další zápasech skupiny A se utká s Francií, Dánskem, Českem (14. května), Kanadou, Slovenskem a Švédskem.

Nominace hokejistů Itálie na mistrovství světa v Minsku (9.-25. května):
Brankáři:
Alex Caffi (Neumarkt/Egna)
Daniel Bellissimo (Västeras/Švéd.)
Anton Bernard (KooKoo/Fin.),
obránci:
Alex Egger, Davide Nicoletti (oba Bolzano/EBEL)
Christian Borgatello, Armin Hofer (oba Val Pusteria)
Trevor Johnson (Valpellice)
Dan Sullivan (Asiago)
Alex Trivellato (Eisbaren Berlín/Něm.)
Thomas Larkin (Springfield/AHL),
útočníci:
Anton Bernard, Marco Insam, Markus Gander (všichni HC Bolzano/EBEL)
Patrick Bona, Giulio Scandella (oba Val Pusteria)
Nicola Fontanive (Milán Rossoblu)
Luca Felicetti (Cortina)
Dave Borrelli (Asiago)
Dan Tudin (SV Renon Ritten Sport)
Diego Kostner (Lugano/Švýc.)
Joachim Ramoser (Salcburk/MHL)
Nate DiCasmirro (Sheffield/Brit.)
Vince Rocco (Troja-Ljungby/Švéd.)
Brian Ihnacak (Malmö/Švéd.).

Reklama

Související témata: