Hlavní obsah

Reprezentace už je před MS kompletní. Marodi Jágr s Červenkou zkusili trénovat

Praha
Aktualizováno

Posledních devět hráčů se dnes v pražských Letňanech připojilo k hokejové reprezentaci, která tu absolvovala poslední trénink před středečním odletem do dějiště mistrovství světa v běloruském Minsku. Na led vyjelo šestadvacet hráčů, trénink vynechal jen obránce Roman Polák, který má angínu a bere antibiotika. S týmem už trénovali i Roman Červenka, byť ještě stoprocentně fit není, a také Jaromír Jágr.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočníci Jaromír Jágr (vpravo), Jiří Novotný a další hokejisté při úterním tréninku v pražských Letňanech.

Článek
Fotogalerie

Legendární útočník má problémy s nastřeleným stehnem, které si přivodil v sobotním zápase Švédských her proti Rusům. O den později pak zkusil nastoupit proti Finům, stejně jako proti sborné ale utkání nedohrál. Kouč Vladimír Růžička původně neočekával, že by Jágr s Červenkou absolvovali dnešní trénink, nakonec ale bylo vše jinak.

„Měl jsem od doktorů nějaké zprávy, že Jarda ani Roman by dneska neměli jít na led, ale oni si to chtějí vyzkoušet," říkal Růžička. „Jardy jsem se ptal, jak mu je. Říkal, že sám neví, že uvidí na ledě. Necháme to vyloženě na něm, sám si řekne, jak se bude cítit," doplňoval lékař českého týmu Tomáš Vyskočil s tím, že Jágr byl v pondělí na vyšetření u fyzioterapeuta Pavla Koláře, který jej prohlédl i po dnešním tréninku:

Fyzioterapeut Pavel Kolář o zdravotním stavu Jágra:
U Jardy to vypadá jako nevážné zranění. Sonograficky bylo zjištěno zhmoždění svalu s malým hematomem, ale stav by se měl natolik upravit, že by v pátek k prvnímu zápasu MS proti Slovensku měl Jarda nastoupit. Ve středu už by mohl v Minsku trénovat a zkusit to, bude ale opatrnější.
Jeho stav je lepší než v úterý a mělo by to i nadále mít dobrou tendenci. Nejde o to, že by nemohl trénovat, sval je ale trošku poškozený a jak se změní koordinace pohybu, tak aby ho nezačala bolet záda nebo nepřišly další komplikace. Dneska si to chtěl vyzkoušet, trénoval maličko. Ale žádnou bolest necítil.

Červenka v minulých týdnech prodělal zánět průdušek a chřipku, kvůli čemuž chyběl na Švédských hrách. A přestože už se cítí lépe, v úplném pořádku ještě není. Jeho zarudlé oči o tom jasně vypovídaly. „Má zánět spojivek a bakteriální infekci, takže dostává antibiotika. Oko ale vypadá podstatně líp než přes víkend," řekl Vyskočil.

Červenku přepadaly černé myšlenky

„Nějaký zánět ještě ve mně je, ale věřím, že to do začátku mistrovství bude dobrý a půjde s tím hrát. Nějak se to nahromadilo a postupně to odchází. Ještě to není stoprocentní, ale snad to bude lepší a lepší," říkal Červenka, kterého minulý týden sklátily i vysoké horečky. A přiznává, že když se jeho stav dlouho nelepšil, začínal pochybovat, jestli vůbec stihne šampionát.

„Opravdu mě přepadaly černé myšlenky, protože mi fakt nebylo dobře. Nechápu, odkud se to vzalo, nikdy jsem tak silnou chřipku neprodělal. Říkal jsem si, že jestli tenhle stav rychle neodstoupí, nemá mistrovství cenu, protože bych na něm neměl co dělat. Až dneska jsem se rozhodl, že do toho půjdu," uvedl útočník Petrohradu.

A jelikož na ledě už dlouho nebyl, rozhodl se dneska fyzickou zátěž podstoupit. „Bude to ale hrozný. Na fyzičce se to stoprocentně hodně projeví, tělo je vysílené skoro do maxima. Asi se budu muset ze začátku kousnout, protože to bude strašně těžký. Ale rozhodl jsem se, že to podstoupím," který právě podle toho, jak se bude v trénincích cítit, uvidí, jestli do šampionátu zasáhne už v pátečním úvodním zápase se Slováky, nebo až později.

Polák kvůli angíně netrénoval, měl by ale být fit

S mužstvem do Minsku odcestuje i Roman Polák, který na dnešní sraz sice dorazil, obratem si šel ale kvůli angíně lehnout na pokoj. „Snad se dá za dva tři dny dohromady, není to nic zas tak vážného," věří Růžička, který kromě Poláka na srazu poprvé přivítal i posily ze zámoří Hertla, Sobotku, Kindla a finalisty Kontinentální ligy Němce, Ševce, Sekáče, Novotného a Kováře.

O složení sestavy pro první zápas MS se kouč rozhodne ve středu, dnes ještě kvůli tomu, že původně nepočítal s Jágrem ani Červenkou, trénovaly útočné v jiném složení. „Nechal jsem sestavu tak, jak jsem si ji naplánoval předem, když jsem měl za to, že Jarda s Romanem v Letňanech nebudou.

Reprezentace se do Minsku přesune ve středu, první zápas ji pak čeká o dva dny později proti Slovensku. V základní skupině pak Češi postupně vyzvou ještě Švédsko, Kanadu, Itálii, Dánsko, Norsko a Francii. „Jsme rádi, že už to konečně odstartuje, čekání bylo dost dlouhé," řekl Růžička, který před startem turnaje zapíše na soupisku sedm obránců a dvanáct útočníků. Dva hráče, kteří jsou v kádru navíc a na soupisku se nevejdou, pak do příštího čtvrtka pošle zpátky domů.

Jak dnes česká hokejová reprezentace trénovala:
Salák, Jakub Kovář, Francouz - Němec, Kindl, Zámorský, Ševc, Kolář, Vitásek, Jordán - Růžička, Hudler, Rolinek - Hertl, Sobotka, Klepiš - Sekáč, Jan Kovář, Gulaš - Petružálek, Novotný, Kašpar - Vondrka, Zaťovič - Jágr, Červenka

Reklama