Hlavní obsah

Slovák Tatar neváhá jet na MS, i když nemá smlouvu. Detroit mi to nemůže zakázat, říká

Bratislava

Čekání na podpis nového kontraktu v NHL často zmaří hokejistům ze zámoří start na MS. Rizika jsou velká, agenti start na šampionátu nedoporučují a hráči se bojí o ztrátu svého živobytí. Ale ne všichni, velkou hlavu si z této situace nedělá Slovák Tomáš Tatar, jenž po vyřazení z play off s Detroitem neváhal kývnout na nominaci od trenéra Vladimíra Vůjtka, přestože mu u Rudých křídel vypršela smlouva a na novou teprve čeká.

Foto: Rick Osentoski, Reuters

Útočník Detroitu Red Wings Detroit Tomáš Tatar (vpředu) v utkání play off s Bostonem.

Článek

Třiadvacetiletý rodák z Ilavy tak bude k dispozici už pro páteční duel na šampionátu v Bělorusku proti České republice. „Novou smlouvu bych měl v Detroitu podepsat v blízké době. Samozřejmě to není jednoduché rozhodnutí (start na MS bez smlouvy s klubem). Musím mít pojistku, kdybych se náhodou zranil, abych byl nějakým způsobem zajištěný," cituje slovenského reprezentanta web sport.sk.

„Doufám, že se nic nepřihodí. V klubu to berou tak, že je to tvůj risk. Je to byznys, riskuješ ty, ne oni, takže když chceš na MS hrát, oni ti to zakázat nemůžou," popsal svoji situaci mladý útočník.

Nejlepší sezóna v NHL

Tatar už reprezentoval i na olympiádě v Soči, kde však jeho výkony zůstávaly trochu za očekáváním. Ale v NHL prožil zatím svoji nejlepší sezónu. V základní části nasbíral 39 kanadských bodů (19 + 20). Pochopitelně ale prožíval zklamání po vyřazení v prvním kole play off.

„Trochu mě mrzí způsob, jakým jsme vypadli s Bostonem, který nás převálcoval. Na druhou stranu jsme měli mladý tým, zkušení hráči byli zranění, takže jsme byli rádi, že jsme se do play off vůbec dostali. Osobně jsem byl jednou nahoře, pak zase dole, ale kdyby mi někdo před sezónou řekl, že takhle dopadne, určitě bych to bral," přiznal talent slovenského hokeje.

Do své vlasti přilétl už v pátek, ale k týmu se připojil až v pondělí a chyběl tak při generálce na MS proti Norsku na Slovakia Cupu (3:2 v prodloužení). „Po příletu jsem měl nějaké povinnosti a chtěl jsem se také setkat s rodinou. Stihl jsem si také trochu odpočinout," nastínil svůj program.

I při svém mládí už patří se 34 reprezentačními starty v národním týmu takřka k mazákům. Před duelem s Českou republikou ale zatím stále neví, v jaké formaci nastoupí. „Ještě nevím, kde budu hrát. Vím, jak kluci nastoupili v posledním zápase. Formace se ale můžou měnit i během utkání nebo mezi nimi. Tohle je záležitost trenérů," nedělal si starosti se svojí pozicí v mužstvu.

Je správné, když hokejista nastoupí na MS, aniž by měl smlouvu s klubem?
Ano
93,8 %
Ne
6,2 %
Celkem hlasovalo 3436 čtenářů.

Reklama

Související témata: