Hlavní obsah

Snad mě teď nic nezastaví. Smůly už bylo dost, přeje si reprezentační debutant Sobotka

Praha

Pozvánku do národního týmu dostal v minulosti už několikrát, reprezentační dres ale na sebe v zápase ještě nikdy neoblékl. Hokejového útočníka Vladimíra Sobotku pokaždé ze hry vyřadilo zranění, naposledy letos v únoru, kdy kvůli problémům s kolenem musel na poslední chvíli vzdát svou účast na olympijských hrách v Soči. Nyní třebíčský rodák věří, že o start na mistrovství světa v Minsku, které začíná v pátek, jej už nic nepřipraví.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Útočník Vladimír Sobotka na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

Česká reprezentace před odletem

„Reprezentovat byl pro mě vždycky sen, bohužel jsem se ale pokaždé zranil. Doufám, že se nepřihodí nic, co by mě znova mělo zastavit. Snad to tentokrát vyjde, smůly už bylo dost. Kdybych nad možným zraněním přemýšlel, tím spíš by se mi mohlo něco stát. Vypustím to z hlavy a budu hrát svůj hokej," říká šestadvacetiletý útočník, který je v nominaci českého týmu pro šampionát jediným nováčkem.

„Tak doufám, že po trénincích nebudu muset sbírat puky," usmívá se Sobotka. „Už jsem ve své kariéře něco odehrál. I když první start za nároďák a rovnou na mistrovství světa, to bude něco trošku nového. Uvidím, jestli budu před zápasem nervózní," vyhlíží už páteční první duel proti Slovensku.

Na mistrovství světa by si chtěl vylepšit dojem ze sezóny, která mu mnoho radosti nepřinesla. Nejprve jej zranění kolena připravilo o olympiádu, pak s našlapaným St. Louis nečekaně vypadl už v prvním kole play off.

Svou hru na širším kluzišti měnit nebude

„Zranění před olympiádou mě naštvalo a blbě se na to vzpomíná. Ale už jsem to hodil za hlavu. Další ránou pak bylo, že jsme se St. Louis vypadli takhle brzo. V NHL se přitom očekávalo, že vyhrajeme Stanley Cup. Byl to takový další klacek pod nohy. Tak doufám, že do třetice už se to podaří. Snad na mistrovství uděláme nějaký pořádný výsledek," přeje si Sobotka.

Jakmile se naskytla možnost zahrát si na šampionátu, hned věděl, že ji využije. A to i přesto, že u Bluesmanů mu po sezóně skončila smlouva a v létě jej čeká jednání o další. „Moc dlouho jsem to nezvažoval. S Růžou (trenérem reprezentace Vladimírem Růžičkou) jsme si zavolali a řekl jsem mu, že pokud budu zdravý, určitě rád přijedu," uvedl Sobotka, který si v úterý na srazu národního týmu v Letňanech připadal trochu jako ve Slavii.

Právě v ní nastupoval pod trenéry Růžičkou s Weissmannem, zahrál si v ní i s Tomášem Hertlem a Romanem Červenkou. Se všemi se teď v reprezentaci potkává znovu. „Je to fajn a jedině dobře. Oba trenéři vědí, co ode mě můžou očekávat, a já zase vím, co oni budou chtít po mně. Uvidíme, jak Růža sestavu poskládá. Kam mě dá, tam nastoupím," je Sobotka připraven na pozici centra i levého křídla.

Teď si chce nyní co nejrychleji přivyknout na širší evropské kluziště. „Určitě mi to vezme nějaký čas a budu se muset vrátit do doby, kdy byla loňskou sezónu výluka. Snad to bude dobrý. Svoji hru ale určitě nebudu měnit," vzkazuje fanouškům, že se od něj můžou těšit nejen na technické kousky ale i důraznou hru do těla.

Jak skončí česká reprezentace na MS v Minsku?
Získá zlato
50,1 %
Získá stříbro
4,2 %
Získá bronz
15 %
Skončí čtvrtá
2,8 %
Skončí ve čtvrtfinále
22,3 %
Nepostoupí ze skupiny a odjede s ostudou
5,6 %
Celkem hlasovalo 64569 čtenářů.

Reklama

Související témata: