Hlavní obsah

Začíná mistrovství světa v Bělorusku, Češi mají jasný cíl: vracet se s medailí

V běloruském Minsku dnes startuje 78. mistrovství světa v ledním hokeji. Po olympijských hrách v Soči jde o druhý vrchol sezóny a český tým vedený staronovým koučem Vladimírem Růžičkou už s předstihem vyhlásil: „Jedeme si pro medaili a ne se jen zúčastnit.“ Dokáže to Jágr a spol.?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička uděluje hráčům pokyny.

Článek

Právě dvaačtyřicetiletý útočník Jaromír Jágr, jenž absolvuje už svůj devátý šampionát, je jednou ze šesti zámořských posil, kterou bude mít Růžička v Minsku k dispozici. Dalšími jsou forvardi Tomáš Hertl, Vladimír Sobotka, Jiří Hudler a obránci Roman Polák s Jakubem Kindlem.

Loni reprezentace pod vedením Aloise Hadamczika skončila ve čtvrtfinále, ve stejné fázi turnaje vypadla i na letošní olympiádě. Neúspěch na Hrách stál Hadamczika post trenéra, na který se vrátil Vladimír Růžička. Ten když vedl v roce 2010 národní tým naposledy, bylo z toho zlato na MS v Německu. Reprezentaci navíc dovedl k titulu mistrů světa už v roce 2005 ve Vídni.

Český tým do šampionátu vstupuje dnes v 19:45 SELČ pikantním duelem proti Slovensku. Formát turnaje zůstává stejný jako v předchozích dvou letech, až na jednu výjimku. Šestnáct týmů bude znovu rozděleno do dvou osmičlenných skupin, z každé postoupí nejlepší čtveřice do čtvrtfinále. V něm se o postup do semifinále utkají se soupeřem z druhé skupiny, což na posledních dvou šampionátech ve Švédsku a Finsku neplatilo. Poslední mužstvo z každé skupiny spadne do skupiny A divize I a nezahraje si tak příští rok MS v Praze.

Deset největších hvězd, které se představí na MS
Sergej Bobrovskij (Rusko, brankář)
Tomáš Hertl (ČR, útočník)
Jiří Hudler (ČR, útočník)
Jaromír Jágr (ČR, útočník)
Olli Jokinen (Finsko, útočník)
Nathan MacKinnon (Kanada, útočník)
Alexander Ovečkin (Rusko, útočník)
Pekka Rinne (Finsko, brankář)
Miroslav Šatan (Slovensko, útočník)
Danis Zaripov (Rusko, útočník)

V Bělorusku, kde se mistrovství světa uskuteční poprvé, budou zlaté medaile obhajovat Švédové. Výběr Tří korunek se stal loni prvním mužstvem od roku 1986, kterému se podařilo ovládnout šampionát na domácí půdě. Co napravovat má naopak Kanada a Rusko. Javorový list na čtyřech posledních MS skončil už ve čtvrtfinále, sborná s novým koučem Olegem Znarokem chce odčinit čtvrtfinálové vypadnutí na loňském šampionátu i na letošní domácí olympiádě.

Turnaj v Minsku se odehraje ve dvou halách. Minsk Arena, která byla vybudována v roce 2010 a pojme 15 000 fanoušků, bude hostit zápasy skupiny B a vyřazovací boje. Arena Čižovka byla postavena loni a má kapacitu 9 600. Právě v ní bude nastupovat ke svým zápasům v základní skupině český tým, v Čižovce se pak odehrají i dva čtvrtfinálové souboje.

Jak skončí česká reprezentace na MS v Minsku?
Získá zlato
50,1 %
Získá stříbro
4,2 %
Získá bronz
15 %
Skončí čtvrtá
2,8 %
Skončí ve čtvrtfinále
22,3 %
Nepostoupí ze skupiny a odjede s ostudou
5,6 %
Celkem hlasovalo 64569 čtenářů.

Reklama

Související témata: