Hlavní obsah

Čeští hokejisté věří v tradici vítězných premiér. Získá tým pohodu v derby se Slováky?

Minsk

Za posledních dvacet let česká reprezentace neprohrála úvodní zápas na mistrovství světa. V Minsku se v pátek proti Slovákům pokusí dodržet tradici. Hokejisty čeká náročný trojboj ve čtyřech dnech, po sobotním volnu narazí během 24 hodin na Švédy a Kanaďany. „Začne to pěkně zostra. Na úvod nebezpečný soupeř, potom hned dva favorité. Potřebujeme ale do týmu pohodu a ta přijde jedině s úvodním vítězstvím,“ uvědomuje si kapitán Tomáš Rolinek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Čeští reprezentanti Jaromír Jágr (vpravo) a Vladimír Sobotka diskutují na tréninku v hale Čižovka v Minsku, kde se koná mistrovství světa v ledním hokeji.

Článek

„Slovensko bereme jako silného soupeře, který se na nás bude chtít vytáhnout, ale my chceme být dobře nachystáni. Snad nám to první utkání správně sedne," věří trenér Vladimír Růžička, jehož tým stihl na ledě Čižovka areny jen dva tréninky v kompletním složení.

V plné zátěži už je absolvovali i Jágr, Červenka a Polák, jejichž zdravotní potíže odeznívají. „Doktor odvádí dobrou práci, všichni by měli být schopni nastoupit," říká kouč, jenž zatím zanesl na turnajovou soupisku jen dva gólmany, sedm obránců a dvanáct útočníků. „Lajny jsme zkusili složit tak, aby byly vyrovnané, ale to těžko poznám z tréninků. Prověří nás zápasy," ví kouč.

Sledují Plekance a Krejčího

Pouze z tribuny budou úvodní utkání vedle třetího brankáře Francouze sledovat i Jordán, Martin Růžička, Kašpar, Gulaš a Vondrka. Do mistrovství světa smí zasáhnout maximálně pětadvacet hokejistů, takže dva z pětice do pole se na soupisku nevejdou vůbec. „Ještě pár dní to necháme otevřené. Sledujeme, jak se vyvíjí souboj Krejčího Bostonu s Plekancovým Montrealem v zámoří," říká trenér.

Národní tým má i dvě zvláštní formace na přesilovky. K Sobotkovi s Jágrem a Klepišem se přidá Hertl a čtyři útočníky doplní na modré čáře Němec. Alternativu pro hru v početní výhodě pak tvoří obránci Zámorský a Ševc s Červenkou, Janem Kovářem a Hudlerem.

Se zázemím v Minsku vyslovil kouč velkou spojenost. „Všechno je pěkné. Hotel perfektní, kluci jsou spokojení, že mají velké pokoje. Jen cesta na stadión je trošičku delší, asi kolem pětadvaceti minut, ale jezdíme s policejním doprovodem," říká Růžička. Hráči si už osahali prostředí, ve kterém stráví celou základní skupinu. „Kabina pro hráče je obrovská. Super, když to srovnám s rokem 2009 ve Švýcarsku, tam to byla kabinečka. V hale je všechno nachystáno, teď nezbývá nic než do toho šlápnout," dodává Růžička.

Porazí čeští hokejisté ve svém úvodním vystoupení na MS v Bělorusku tým Slovenska?
Ano
88,6 %
Ne
11,4 %
Celkem hlasovalo 6334 čtenářů.

Reklama

Související témata: