Hlavní obsah

Francie - Kanada 3:2 SNSenzace na úvod MS, Francie zdolala Kanadu! Rusové deklasovali vicemistry světa

Minsk
Aktualizováno

O velké překvapení se hned na úvod světového šampionátu v Bělorusku postarali hokejisté Francie. Ve svém úvodním vystoupení v základní skupině A porazili favorizovanou Kanadu 3:2 po samostatných nájezdech. Naopak na jedničku se vydařil vstup do turnaje Rusům, kteří zdolali úřadující vicemistry světa ze Švýcarska 5:0. Sborná rozhodla duel již v první třetině, kdy hned třikrát rozvlnila síť. Ve večerním duelu rozdrtily Spojené státy americké domácí celek Běloruska 6:1.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Obrovská radost francouzských hokejistů, na mistrovství světa porazili Kanadu po samostatných nájezdech.

Článek
Fotogalerie

Na loňském mistrovství světa šokovali Francouzi vítězstvím nad Ruskem 2:1. Přesně na den slavného vítězství překvapili svěřenci trenéra Hendersona hokejový svět znovu. Tentokrát si vyšlápli na dalšího velikána - Kanadu.

Francouzi začali duel nebojácně a brankář Reimer si od začátku nemohl na nedostatek práce stěžovat. Kapituloval ale až v oslabení v 18. minutě, kdy se z dorážky prosadil Stéphane Da Costa. Ještě předtím ale orazítkoval Brouwer tyč.

Kanaďanům se v závěru úvodní dvacetiminutovky podařilo vyrovnat, gólmana Hueta překonal šestnáct sekund před první sirénou rovněž v přesilovce pohotovou střelou Schenn.

Vstřelená branka zámořské hráče nabudila ke zvýšenému úsilí, přidat další trefu se jim ale i díky výbornému výkonu Hueta dlouho nedařilo. Osmatřicetiletý gólman, který sedm let působil v zámořské NHL, předvedl řadu skvělých zákroků. Tygřím skokem k levé tyčce zastavil i střelu Reillyho ve 32. minutě.

Bellemare dokonal překvapení 

Na přelomu druhé a třetí třetiny Kanaďané přečkali více než minutové oslabení ve třech, poté i klasickou přesilovku soupeře a následně měli opět více ze hry. A v 51. minutě se dostali i do vedení, když střela Gudbransona prošla za Huetova záda. Francouzům se však podařilo vyrovnat, v přesilové hře se před Reimera dostal osamocený Stéphane Da Costa a jistě zakončil.

Nerozhodný výsledek poté Francouzi udrželi až do konce normální hrací doby a ubránili se i v následném pětiminutovém prodloužení, ve kterém měla Kanada jednoznačně více ze hry. O vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. V těch se jako jediný prosadil Bellemare, jenž uzavíral třetí sérii, a zajistil tak svému týmu dvoubodovou výhru.

Rusové rozhodli již v první třetině

Rusové měli proti Švýcarům skvělý nástup do utkání a už ve třinácté vteřině jásali. Plotnikov střelou k pravé tyči rozesmutnil brankáře Genoniho. V 7. minutě vedla sborná už o dva góly, když rána kapitána Ovečkina pronikla až do sítě. Když se v 18. minutě prosadil i Kuzněcov, bylo o vítězi duelu takřka rozhodnuto.

Svěřenci trenéra Znaroka v dalším průběhu zápasu náskok ještě navýšili. Do střelecké listiny se nejprve zapsal Bělov a výsledek zpečetil necelé dvě minuty před koncem třetí třetiny Zaripov.

Hokejisté USA vstoupili do bojů základní skupiny B na mistrovství světa přesvědčivou výhrou nad domácím Běloruskem 6:1. Američané rozhodli o osudu zápasu v závěru druhé části, kdy svému soupeři odskočili z 1:0 na 4:0 třemi zásahy za dvě minuty a 43 vteřin. Dvěma góly se blýskl bek Jacob Trouba, tři body za gól a dvě asistence si připsal útočník Johnny Gaudreau. Jediný gól Bělorusů při jejich prvním utkání MS na domácí půdě zařídil Andrej Stepanov.

Mistrovství světa v hokeji, skupina A:
Rusko - Švýcarsko 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Plotnikov (Denisov, Šipačov), 7. Ovečkin (Bělov, Zaripov), 18. Šipačov (Čudinov), 30. Bělov (Kuljomin, Širokov), 59. Zaripov (Ovečkin). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Jeřábek (ČR) - Carlson (Kan.), Dehaen (Fr.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 13 300.
Rusko: Bobrovskij - Denisov, Orlov, Medveděv, Kutuzov, Jakovlev, Bělov, Zubarev, Čudinov - Plotnikov, Šipačov, Ovečkin - Kuljomin, Anisimov, Širokov - Zaripov, Loktionov, Tichonov - Kuzněcov, Burmistrov, Dadonov. Trenér: Oleg Znarok.
Švýcarsko: Genoni - Schlumpf, Josi, Blum, Grossmann, Seger, Weber, Kukan - Moser, Romy, Brunner - Hollenstein, Cunti, Bärtschi - Fiala, Ambühl, Suri - Rüfenacht, Schäppi, Stancescu. Trenér: Sean Simpson.
Skupina A:
Kanada - Francie 2:3 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 20. Schenn (Hodgson, Garrison), 51. Gudbranson (MacKinnon) - 18. S. Da Costa (Auvitu, Bellemare), 53. S. Da Costa (Roussel, Fleury), rozhodující nájezd Bellemare. Rozhodčí: Kaval, Patafie (oba USA) - Fluri (Švýc.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:2. Diváci: 5252.
Kanada: Reimer - Bieksa, Garrison, Coburn, Myers, Ellis, Gudbranson, Rielly - Turris, Burrows, MacKinnon - Hodgson, Brouwer, Kadri - Schenn, Huberdeau, Read - Scheifele, Chimera, Ward - Monahan. Trenér: Dave Tippett.
Francie: Huet - Manavian, Amar, Auvitu, Besch, Janil, Chakiachvili, Dieude-Fauvel - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, S. Da Costa, Bellemare - Roussel, Guttig, T. Da Costa - Tardif, Henderson, Ritz - Raux. Trenér: Dave Henderson.
Skupina B:
USA - Bělorusko 6:1 (1:0, 3:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 13. Nelson (Smith, Johnson), 35. Trouba (Dekeyser), 36. Gaudreau (Petry), 38. McDonald (J. Hayes), 55. Trouba (Gaudreau, Johnson), 57. Gardiner (Gaudreau, K. Hayes) - 40. Stepanov (Grabovskij, Kaljužnyj). Rozhodčí: Fraňo, Šindler (oba ČR) - Kilian (Nor.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 3:7. Využití: 3:1. Diváci: 13 600.
USA: Thomas - Trouba, Dekeyser, Jones, McCabe, Petry, Gardiner, Donovan - Nelson, Johnson, Smith - Gaudreau, Trocheck, Abdelkader - Wingels, Stapleton, Mueller - J. Hayes, K. Hayes, Shore - McDonald. Trenér: Peter Laviolette.
Bělorusko: Mezin - Stasenko, Korobov, Denisov, Jevenko, Karev, Graborenko, Usenko - Kaljužnyj, Grabovskij, Stepanov - A. Kosticyn, Kitarov, S. Kosticyn - Platt, Stas, Kolcov - Ugarov, Jefimenko, Volkov. Trenér: Glen Hanlon.

Reklama

Související témata: