Hlavní obsah

Slovensko - Česko 2:3 PPČeši byli 127 vteřin od porážky, nakonec ale výhru nad Slovenskem vydřeli v prodloužení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. O. Němec 0 : 1
26. Miklík 1 : 1
36. Viedenský 2 : 1
58. Jágr 2 : 2
62. Klepiš 2 : 3
Záznam online reportáže

Jan Škvor (Minsk)Sport.cz
Aktualizováno

Pouhých 127 vteřin dělilo českou hokejovou reprezentaci od toho, aby poprvé v historii samostatné republiky prohrála svůj úvodní zápas na mistrovsví světa. Proti Slovensku ale za nepříznivého stavu 1:2 srovnal Jágr, aby pak výhru 3:2 po prodloužení trefil v 62. minutě Klepiš. Utkání nedohrál obránce Roman Polák, který ve druhé třetině zamířil po střetu u mantinelu s poraněným ramenem do nemocnice. Další duel základní skupiny A sehrají Češi v neděli od 19:45 SELČ proti úřadujícím mistrům světa ze Švédska.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Čeští hokejisté slaví na mistrovství světa v Bělorusku vítězství nad Slovenskem.

Článek
Fotogalerie

Češi vstoupili do duelu velice aktivně a už v úvodní minutě mohli jít po Hertlově střele do vedení, jenže gólman Laco po následné mele v brankovišti udržel puk před brankovou čarou. Při první přesilovce Růžičkova týmu ale chyboval v útočném pásmu Jágr, Viedenský však i kvůli faulu Němce zamířil při sólovém úniku nad.

Od páté minuty měl český tým početní výhodu čtyř proti třem a následně ještě o jednoho hráče vylepšenou. Dlouho se mu sice Laca nedařilo ohrozit, pak ale zaúřadoval Němec. Jeho první střelu sice ještě Hertl nedorazil, puk se ale vrátil k českému obránci, který dělovkou pod horní tyčku bezbrankový stav zlomil.

A to mohlo být ještě veseleji, kdyby Kovář netrefil jen Laca. O jasné převaze Čechů vypovídaly i střely na branku po osmi minutách. Zatímco Vůjtkovi svěřenci nevyprodukovali jedinou, jejich soupeř hned deset. Gólman Alexander Salák si první zákrok připsal v deváté minutě, od té doby se ale Slováci, kteří měli v Areně Čižovka fanouškovskou převahu, začali osmělovat. Nagyho ale perfektně vychytal Salák, dorážející Mikúš zase v závěru prvního dějství rozvlnil jen boční síť.

Polák nedohrál, se zraněným ramenem jel do nemocnice

Ve 26. minutě se sice český celek ubránil v oslabení, po jeho skončení však nedokázal dostat puk z obranné třetiny a Miklík střelou nad Salákovu vyrážečku i kvůli Ševcově teči srovnal. O pouhé dvě minuty později navíc reprezentace přišla o beka Poláka, jenž střet za českou brankou odnesl poraněným ramenem a zamířil do nemocnice na vyšetření. Do hry se tak dostal připravený sedmý obránce Vitásek. Ve 36. minutě pak Slováci ukázkově rozebrali první formaci Čechů, pohlednou kombinaci zakončil Viedenský a obrat byl na světě.

Růžičkova družina sice i ve třetí třetině opticky tlačila, byl to ale spíš tlak křečovitý. A když už Zaťovič vybídl před zcela prázdnou brankou stojícího Novotného, tomu přeskočil puk hokejku. Slováci nebezpečně hrozili z brejků, v jednom takovém si Réway stáhl kotouč na bekhend, Salák ale tutovku betonem zastavil.

Když už to s českým týmem vypadalo špatně, našel Němec od mantinelu před brankou číhajícího Jágra, jenž poslal zápas do prodloužení. V čase 61:50 si pak do útočného pásma najel Klepiš a zajistil Čechům bod navíc za výhru 3:2 po prodloužení.

MS v ledním hokeji, skupina A:
ČR - Slovensko 3:2 v prodl. (1:0, 0:2, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Němec (Červenka, Hudler), 58. Jágr (Němec, Hertl), 62. Klepiš (Vitásek, Ševc) - 26. Miklík (Tatar), 36. Viedenský (Réway, Miklík). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Piechaczek (Něm.) - Dědulja (Běl.), Raming (Rus.). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 7900.
ČR: Salák - Němec, Kindl, R. Polák (34. Vitásek), Ševc, Zámorský, Kolář II - Jágr, Sobotka, Klepiš - Hertl, Červenka, Rolinek - Sekáč, Jan Kovář, Hudler - Petružálek, Novotný, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Slovensko: Laco - Sloboda, Ďaloga, Čerešňák, Marinčin, Valach, Švárny, Brejčák - Šatan, Hrivík, Nagy - Miklík, Marcinko, Réway - Pánik, Mikúš, Tatar - Skokan, Viedenský, Tybor. Trenéři: Vladimír Vůjtek st., Peter Oremus a Vladimír Országh.

Reklama

Související témata: