Hlavní obsah

Ohromný úspěch, jdeme slavit, jásal Treille po skalpu Kanady

Minsk

Přesně před rokem na světovém šampionátu senzačně zdolali 2:1 favorizované Rusko, teď si hokejisté Francie vyšlápli na dalšího velkého favorita. Kanadu se jim podařilo porazit teprve podruhé v historii, poprvé to svedli na MS 1995, kdy ve švédském Gävle triumfovali 4:1. Nyní na úvod MS v Minsku Francie přehrála výběr Javorového listu 3:2 po samostatných nájezdech. „Je to obrovská výhra pro celý francouzský hokej,“ jásal po konci duelu útočník Yorick Treille.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Obrovská radost francouzských hokejistů, na mistrovství světa porazili Kanadu po samostatných nájezdech.

Článek

„Ohromný úspěch! Vždyť my jsme šli do mistrovství s tím, abychom se hlavně zachránili v elitní skupině. Ale zatímco dřív se nám stávalo, že jsme po dvou třetinách hráli s někým 0:0 a nakonec prohráli 0:9, teď je to jiné. Každým rokem už máme víc a víc zkušeností, hrajeme dlouho pohromadě a snažíme se být ostatním týmům konkurenceschopní," říkal Treille, který ještě v předminulé sezóně působil v české extralize, kde hájil barvy Sparty, Chomutova a dříve i Vítkovic.

Francie se v úvodní třetině dostala do vedení, Kanada ale skóre otočila. Jenže outsider přesto dokázal srovnat a nakonec zvládl loterii v nájezdech. „Ohromně důležitý byl pro nás vyrovnávací gól na 2:2, Cristobal (brankář Huet) předvedl několik výborných zákroků, hodně mu dlužíme. Ale byl to týmový výkon, každý hrál defenzivně, blokoval střely. Jsem na všechny kluky moc pyšný. Jsme velmi šťastní," vyzdvihoval Treille celý tým.

Třeba vyjde čtvrtfinále, klidně ale mohou i sestoupit

Francouze motivoval loňský šampionát, na kterém zaskočili výhrou 2:1 ruskou sbornou. „Věděli jsme tak, že by to mohlo jít i s Kanadou. Ale před zápasem jsme o výsledku nechtěli přemýšlet. Chtěli jsme celých šedesát minut tvrdě makat, soustředit se na každé střídání, a že na konci uvidíme, na co to bude stačit," říká třiatřicetiletý forvard, jenž se před minulou sezónou vrátil z české extraligy do rodného Grenoblu.

Výhru nad Kanadou Francouzi dnes oslaví. „Ale jenom dneska. V sobotu si odpočineme a v neděli nás čeká velký zápas s Itálií. Pokud totiž teď všechny zbývající zápasy prohrajeme, stejně sestoupíme. Jedna výhra nic neznamená, ještě před sebou máme dlouhou cestu. Budeme se snažit makat každý zápas a uvidíme, jak na tom na konci budeme. Nicméně na nás není takový tlak," připouští Treille.

„Musíme zůstat nohama na zemi. Třeba se nakonec dostaneme do čtvrtfinále, ale klidně taky můžeme sestoupit," zopakoval člen první útočné francouzské formace.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články