Hlavní obsah

Slováci se nás báli, přišlo Růžičkovi. Vadila mu ale česká klasika a nesmyslné riskování

Minsk

Mohl se radovat z vítězného obratu a dvou bodů získaných za triumf 3:2 v prodloužení, jenže dobrou náladou kouč české hokejové reprezentace Vladimír Růžička po vstupu do mistrovství světa proti Slovensku neoplýval. Kalilo mu ji zraněné rameno Romana Poláka, který si již na šampionátu nezahraje, stejně jako předvedený výkon jeho svěřenců, k němuž měl řadu výhrad.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička se slovenskou vlajkou v pozadí. Slováci dávali celý zápas vědět o své převaze v hledišti.

Článek

„Už na dopoledním rozbruslení se mi zdálo, že jsou kluci nervózní a samotný zápas to pak jenom potvrdil," všiml si Růžička a spokojený nebyl ani s první třetinou, kterou Češi vyhráli 1:0 a svého rivala v ní jen za prvních osm minut přestříleli v poměru 10:0.

„Sice náš výkon vypadal opticky dobře, jenže jsme Slovákům nechávali tolik volných prostorů, že kolikrát najížděli snad ve dvou nebo ve třech sami na brankáře. Prostě jsme strašně bláznili a chtěli pořád jen útočit. Obránci se vůbec nezajišťovali, až nesmyslně podporovali útok a zbytečně riskovali," kritizoval padesátiletý trenér.

„Nemůžu hráčům upřít bojovnost, ale bylo to rozpačité. Asi si kluci mysleli, že nasázejí góly, bude to v klidu a všechno půjde samo. Jenže my jsme je nenasázeli a Slováci pak náhodným gólem na 1:1 ožili. My dál hráli ten svůj hokej a samozřejmě jsme inkasovali podruhé," kabonil se Růžička a před startem třetí třetiny proto na tým apeloval, aby začal více bránit, nikam se přehnaně netlačil a počkal si na svou šanci.

„Kluci byli zakřiknutí, tak jsme je chtěli spíš uklidnit, aby to nebylo ještě horší. Stoprocentně jsem věřil, že se nám podaří srovnat na 2:2 a jsem rád, že se to nakonec povedlo," oddechl si Růžička, že Jágr 127 vteřin před třetí sirénou poslal zápas do prodloužení, ve kterém pak rozhodl Jakub Klepiš.

Růžička: Slováci nás k ničemu nepouštěli

Jenže nebýt Alexandera Saláka, všemu mohlo být jinak. Český gólman za stavu 1:2 zlikvidoval příležitost Réwaye, který se při přečíslení chystal po blafáku zasunout puk do branky, trefil ale jen Salákův beton. „Saša tady chytil stoprocentní šanci. Jednoznačně rozhodující moment zápasu," chválil Růžička svého muže s maskou.

„Slováci hráli celý zápas z obrany a právě na brejky čekali. Mají totiž hráče, kteří jsou neskutečně rychlí. Přišlo mi, jako by se nás báli, a tak hráli výborně dozadu. K ničemu nás nepouštěli," pochválil Růžička soupeře a naopak poukázal na nešvar českého týmu.

„Vůbec se netlačíme před bránu, gól Jardy Jágra byl snad jediný moment, kdy jsme to udělali. Prostě česká klasika, honit puk po rozích a nedostat se k bráně," štvalo trenéra.

Reklama

Související témata: