Hlavní obsah

Kanada - Slovensko 4:1Slováci na MS dlouho trápili i Kanadu, švédští obhájci titulu nezaváhali

MinutaMin. Tým Hráč Akce
33. Sloboda 0 : 1
38. Ward 1 : 1
48. Hodgson 2 : 1
58. Bieksa 3 : 1
59. Ward 4 : 1
Záznam online reportáže

Minsk
Aktualizováno

Den po dramatu a prohře 2:3 v prodloužení s českým celkem trápili slovenští hokejisté na světovém šampionátu v Minsku dlouho i výběr Kanady, nakonec ale znovu opouštěli led se sklopenými hlavami. Na vedoucí Slobodův gól odpověděly Javorové listy ještě v prostřední části trefou Warda, další tři branky přidaly ve třetí třetině a připsaly si na turnaji první výhru 4:1. V dalších sobotních zápasech ve skupině A zvítězilo Norsko nad Itálií 3:0 a obhájci titulu a nedělní soupeři českého týmu Švédové zdolali stejným výsledkem Dánsko.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Slovenský brankář Ján Laco inkasuje třetí gól v utkání proti Kanadě.

Článek
Fotogalerie

Český kouč slovenského týmu Vůjtek opět vsadil na brankáře Laca, který podal stejně jako v pátek spolehlivý výkon. Už ve 3. minutě zlikvidoval velkou šanci Huberdeaua, jeho protějšek Scrivens si vzápětí poradil s příležitostí Šatana.

Kanada měl v první třetině třikrát výhodu přesilové hry, i přes řadu šancí to ale zámořským hráčům k vedoucí brance nepomohlo. Ve druhé části si početní výhody zahráli Slováci a třetí faul soupeře potrestali.

V 33. minutě otevřel skóre Sloboda, který se i díky dobrému clonění Šatana před brankou prosadil střelou od modré čáry. Kanaďanům se ale podařilo vyrovnat z podobné situace. Garrisonovu střelu od modré lehce tečoval Ward.

Ve 45. minutě nejprve zámořští hráči trefili zásluhou Monahana tyč, o dvě minuty později se již dostali do vedení. I díky špatnému střídání překonal Laca Hodgson. Slováci se snažili vyrovnat, v závěru ale dvakrát inkasovali a připsali si druhou porážku na turnaji. "Je příjemné dát čtyři branky, ale ten zápas byl vyrovnanější (než vypadá výsledek)," řekl útočník Cody Hodgson.

"Hráli jsme velmi dobře 47 minut, ale Kanada v samotném závěru dvakrát skórovala a vyhrála," litoval Vladimír Vůjtek starší.

Prohra mrzela i autora jediné slovenské branky Karola Slobodu. "Odehráli jsme dva vyrovnané zápasy, ale máme z nich jen bod. Kanaďané měli na konci více sil než my a přehráli nás. Nevím, jestli to bylo tím, že jsme v pátek hráli později, ale byli důraznější a lépe bruslili," řekl Sloboda slovenským novinářům. Na MS si připsal premiérový gól v reprezentaci. "Vyměnil bych ho ale za výhru," konstatoval obránce Vítkovic.

Norové dali po gólu v každé třetině

Norové rozmělnili svůj střelecký prach rovnoměrně do všech tří třetin. Čisté konto udržel brankář Lars Haugen.

Seveřané byli v úvodu mírně aktivnější a v 6. minutě se i díky tomu dostali do vedení. Rychlé přečíslení dva na jednoho přesně zakončil Roest, jehož střela se za brankovou čáru odrazila od tyčky. Italové byli blízko vyrovnání ve 14. minutě, Fontanive ale ani nadvakrát nedokázal překonat pozorného Haugena.

Ve druhé části norskému gólmanovi pomohla branková konstrukce, kterou nastřelil Scandella. Že gól nepadl, potvrdil po přerušení hry i videorozhodčí.

Italové byli v přesilových hrách blízko vyrovnání, což se jim ale nepodařilo a naopak sami podruhé inkasovali. Bellissima prostřelil Ask, který však následně po střetu s jedním z bránících hráčů ze zápasu odstoupil.

Italové se i poté snažili utkání zdramatizovat, nedařilo se jim ale v koncovce. V 54. minutě duel definitivně na norskou stranu zlomil Bastiansen, kterého vyslal dlouhou přihrávkou do brejku Mathis Olimb a hráč švédského Färjestadu s přehledem překonal Bellissima.

Obhájci s čistým štítem

Švédové i Dánové udělali hned v úvodu řadu chyb v obraně, ani jedno mužstvo je ale nedokázal potrestat. I když Backlund se již ve 4. minutě radoval, že otevřel skóre. Videorozhodčí ale potvrdil, že puk nepřešel brankovou čáru.

Útočník Calgary byl ale nakonec přece jen ústřední postavou první třetiny. Právě Backlund totiž ve 12. minutě změnil bezbrankový stav, i když mu pomohl i šťastný odraz od brusle Lauridsena. Švédové poté neproměnili řadu šancí, ale 37 sekund před koncem první třetiny Backlund zvýšil.

I Dánové měli šance, brankář Nilsson byl ale pozorný. V polovině zápasu například zlikvidoval velkou příležitost Staala. Velmi dobře ale chytal i Galbraith, který držel dánské mužstvo ve hře o body. Jeho spoluhráči se snažili utkání zdramatizovat, ale místo kontaktního gólu potřetí inkasovali. Chybu Staala využil ve 49. minutě Nyquist.

MS v hokeji v Minsku - skupina A:
Kanada - Slovensko 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 38. Ward (Garrison), 48. Hodgson (Garrison, Kadri), 58. Bieksa (Turris), 59. Ward (Burrows, Myers) - 33. Sloboda (Miklík). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Olenin (Rus.) - Puolakka, Suominen (oba Fin.) Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. Diváci: 6200.
Kanada: Scrivens - Coburn, Myers, Bieksa, Garrison, Ellis, Gudbranson, Rielly - Schenn, Burrows, MacKinnon - Turris, Read, Chimera - Hodgson, Brouwer, Kadri - Monahan, Ward, Scheifele. Trenér: Dave Tippett.
Slovensko: Laco - Sloboda, Ďaloga, Marinčin, Čerešňák, Švarný, Valach, Brejčák - Šatan, Hrivík, Nagy - Miklík, Marcinko, Tybor - Pánik, Viedenský, Tatar - Skokan, Šťastný, Mikúš - od 41. navíc Réway. Trenér: Vladimír Vůjtek st.
Norsko - Itálie 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Roest (Stene), 32. Ask (Olden, Skröder), 54. Bastiansen (M. Olimb). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Vinneborg (Švéd.) - Carnathan (USA), Hull (Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 4200.
Norsko: Haugen - Holös, Ödegaard, Espeland, Trygg, Sörvik, Bonsaksen - Hansen, Röymark, Forsberg - Bastiansen, K. Olimb, M. Olimb - Olden, Skröder, Ask - Stene, Martinsen, Roest. Trenér: Roy Johansen.
Itálie: Bellissimo - Eger, Nicoletti, Hofer, Borgatello, Sullivan, Larkin, Johnson, Trivellato - Scandella, di Casmirro, Kostner - Borrelli, Ihnacak, Rocco - Gander, Felicetti, Tudin - Insam, Ramoser, Fontanive. Trenér: Tom Pokel.
Švédsko - Dánsko 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 12. Backlund (Ekholm), 20. Backlund (Lindström, Erixon), 49. Nyquist. Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Piechaczek (Něm,) - Lederer (ČR), Semjonov (Est.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 4900.
Švédsko: Nilsson - Gustafsson, Ekholm, Fransson, Erixon, Ahnelöv, Rahimi, Nygren - Backlund, Möller, Lindström - Nyquist, Ericsson, Järnkrok - Axelsson, Sjögren, Hjalmarsson - Klasen, Danielsson, Lundqvist. Trenér: Pär Marts.
Dánsko: Galbraith - Larsen, Lassen, M. Lauridsen, J. B. Jensen, O. Lauridsen, Kristensen - Madsen, Hansen, Boedker - Storm, Bjorkstrand, J. Jensen - Green, Poulsen, Christensen - N. Jensen, Staal, Jakobsen. Trenér: Jan Karlsson.
Sobotní zápasy skupiny B naleznete ZDE.

Reklama