Hlavní obsah

Růžička sleduje Plekance, proti Švédům už bude připravený Jordán

Jan Škvor (Minsk)Sport.cz
Aktualizováno

Už jen tři volná místa z pětadvaceti zůstávají neobsazená na soupisce české hokejové reprezentace pro světový šampionát v běloruském Minsku. Trenér Vladimír Růžička dnes na soupisku zapsal Michala Jordána, který bude ve večerním zápase se Švédy připravený jako sedmý obránce. Poslední tři místa velmi pravděpodobně zaplní gólman Pavel Francouz a dva hráči do pole - jeden obránce a jeden útočník. Bude jím Tomáš Plekanec?

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Obránce Michal Jordán přichází 10. května v hale Čižovka v Minsku na trénink české reprezentace.

Článek

Jordán se na soupisku dostal kvůli zranění Romana Poláka, jenž si v sobotním zápase se Slováky přetrhl vazy mezi klíční kostí a lopatkou, a dnes odletěl zpátky do České republiky. „Je smůla, že se Roman zranil, tým to určitě oslabí, ale takový je hokej.  Že mě trenér na soupisku zapsal, mi udělalo v uvozovkách radost, budu se týmu snažit pomoct vyhrát zápasy," prohlásil po dnešním půlhodinovém rozbruslení třiadvacetiletý obránce, který působí ve farmářském týmu Caroliny Charlotte v AHL.

Utkání Česko - Švédsko začíná v 19:45 SELČ, přímý přenos vysílá ČT Sport. Podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Před zápasem, který začne připravený na střídačce, nervózní nebude. Přestože by to pro něj byl premiérový start na MS. „Jsem takový flegmatik, že nervozitu opravdu nepociťuju. Prodloužil jsem si sezónu a jsem rád, že ještě můžu hrát. Zvlášť za národní tým. Ale beru to jako každý jiný zápas. Mnohem nervóznější jsem byl během zápasu se Slováky, který jsme s kluky nezapsanými na soupisce sledovali v hledišti u naší střídačky."

Růžička už v sobotu uvedl, že dodatečně nominuje ještě jednoho obránce, aby jich měl v dějišti šampionátu osm. Mimo jiných si volal i se zadákem Markem Židlickým. „Zatím se to ale u žádných hráčů dál neposunulo. Nějaké věci řeším, ale nebudu říkat jaké. Pořád čekám, dávám si den dva, aby bylo vše jasné," prohlásil Růžička a na dálku sleduje i sérii play off NHL mezi Bostonem a Montrealem.

Růžička: Na klucích vidím, že jsou nervóznější

Canadiens po dnešku prohrávají 2:3 na zápasy a jsou na pokraji vyřazení. V tom případě by národní tým mohl posílit útočník Tomáš Plekanec. „Sledujeme to. Pleky by byl dobrý, ale musel by ještě projít zdravotní prohlídkou. Nechtěl bych to teď víc rozpitvávat," řekl Růžička, jenž má v Minsku čtyři forvardy, kteří s mužstvem trénují, ale na poslední volné místo pro útočníky se zatím nevešli. Jde o Martina Růžičku, Milana Gulaše, Lukáše Kašpara a Michala Vondrku.

Reprezentaci dnes večer čeká souboj s úřadujícími mistry světa Švédy a Růžička věří, že tým předvede lepší výkon než proti Slovákům. „Doufám, že se z tohoto zápasu hodně ponaučíme. Musíme zlepšit obranu, na čemž jsme dělali a rozebrali si to. Švédové jsou totiž šikovní, umějí si rychle hodit puk a nemají problém přejít jeden na jednoho," upozorňuje Růžička.

„Pořád na klucích vidím, že jsou takoví nervóznější, tak se je snažím uklidňovat," řekl trenér a přiznal, že stále ještě není úplně spokojený s nácvikem přesilových her. Na své svěřence dál apeluje, aby v početních výhodách tak často nehledali Jaromíra Jágra. „To jim ale asi zůstane, když Jarda vleze na led, je to vidět. Snažím se to ale s nimi probírat a i Jarda klukům říká, ať to v přesilovkách sehrají oni."

Reklama

Související témata: