Hlavní obsah

Norsko - Švédsko 1:2Mistři světa ze Švédska se proti Norům nadřeli, Dánové si připsali první výhru

Aktualizováno

Hokejisté Švédska vyhráli na mistrovství světa v souboji doposud neporažených týmů nad Norskem 2:1 a s osmi body se posunuli do čela skupiny A, v níž hrají i čeští reprezentanti. O výhře obhájců titulu rozhodl gól útočníka Linuse Klasena ve 48. minutě. První výhru si ve svém třetím zápase připsali v Minsku Dánové po výhře nad Itálií 4:1. Dánové rozhodli duel dvěma góly v rozmezí 29 sekund ve druhé třetině.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Norský brankář Steffen Söberg je překonán po střele Joakima Lindstroma (není na snímku). Vpravo se raduje Švéd Jimmie Ericsson.

Článek
Fotogalerie

V severském souboji se na gól čekalo až do druhé třetiny, v úvodní části totiž brankáři Söberg a Nilsson udrželi čisté konto. Švédský gólman si však připsal jen jeden zákrok.

O to nečekanější bylo, že se Norové ve 23. minutě dostali do vedení. Po rychlém protiútoku se prosadil Olden, který překonal Nilssona. Švédové měli i nadále velkou převahu, vyrovnání se dočkali až ve 37. minutě, kdy se v přesilové hře prosadil Lindström.

Norové opět příliš často nestříleli, i tak ale měli šance přidat druhou branku. Olden ani Forsberg ale Nilssona nepřekonali.

Ve třetí třetině mohli dokonat obrat Nygren nebo Järnkrok, ale neuspěli. Šance však měli i Norové, Nilsson však stejně jako Söberg svůj tým podržel. Nakonec se Švédové dočkali. Järnkrok trefil ještě tyč, Klasen se ale o pár sekund později z brankoviště nemýlil.

Těsný náskok hráči Tří korunek udrželi až do konce. V závěrečné power play mohl přidat třetí gól Nyquist, ale nedokázal trefit prázdnou branku. V posledních sekundách se ještě musel předvést Nilsson, jenž zlikvidoval velkou šanci Norů.

Rozhodly dva slepené góly

Italové, kteří budou ve středu dalšími soupeři české reprezentace, trefili hned z první střely tyč, ale jinak patřil začátek zápasu Dánům. Výrazně více práce než Nielsen tak měl brankář Bellissimo, který poprvé kapituloval poprvé již ve 3. minutě, kdy jej z dorážky překonal Jesper Jansen.

Ve 13. minutě se ale Italům podařilo vyrovnat, když se ujala bekhendová střela Kostnera. Dánové měli hned několik šancí získat vedení zpět na svou stranu, na přelomu první a druhé části ale zahrozil i soupeř.

Nerozhodný stav se ale změnil až ve 36. minutě, kdy využil chybu Italů v rozehrávce Hansen a překonal Bellissima. A o 29 sekund později vedlo Dánsko již 3:1, když střelu Kristensena nešťastně tečoval Scandella. Klíčový náskok již tým kouče Karlssona ubránil. Italové se už v 57. minutě rozhodli riskovat při hře bez brankáře, snížit se jim ale nepodařilo a naopak sami počtvrté inkasovali.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina A:
Itálie - Dánsko 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 13. Kostner (Scandella) - 3. Jesper Jensen (Bjorkstrand, Storm), 36. Hansen, 37. Kristensen (Jakobsen, Boekder), 58. Staal (Boekder, Larsen). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Nord - Dahmen (oba Švéd.), Carnathan (USA). Vyloučení: 4:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 5092.
Itálie: Bellissimo - Egger, Nicoletti, Johnson, Trivellato, Hofer, Borgatello, Sullivan, Larkin - Borrelli, Rocco, Ihnacak - Scandella, Di Casmirro, Kostner - Gander, Tudin, Felicetti - Insam, Fontanive, Ramoser. Trenér: Tom Pokel.
Dánsko: Nielsen - Larsen, J. B. Jensen, Lassen, O. Lauridsen, Bruggisser, Kristensen - Poulsen, Green, Christensen - N. Jensen, Hansen, Madsen - Jakobsen, Staal, Boedker - Storm, J. Jensen, Bjorkstrand. Trenér: Jan Karlsson.
Norsko - Švédsko 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 23. Olden (Skroder) - 37. Lindström (Nygren, Möller), 48. Klasen (Nyquist, Erixon). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Rönn - Puolakka (oba Fin.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. Diváci: 6389.
Norsko: Söberg - Holös, Espeland, Ödegaard, Trygg, Bonsaksen, Sörvik - Röymark, Hansen, Forsberg - K. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Olden, Ask, Skröder - Martinsen, Stene, Roest. Trenér: Roy Johansen.
Švédsko: Nilsson - Gustafsson, Ekholm, Fransson, Erixon, Ahnelöv, Andersen, Nygren - Lindström, Backlund, Möller - Klasen, Järnkrok, Nyquist - Jimmie Ericsson, Sjögren, S. Hjalmarsson - Axelsson, Danielsson, J. Lundqvist - Rasmussen. Trenéři: Pär Marts.
Úterní zápasy skupiny B najdete ZDE.

Reklama

Související témata: