Hlavní obsah

Šest zápasů, šest výher. S Itálií prohrajeme jedině tehdy, když budeme laxní, vědí Češi

Jan Škvor (Minsk)Sport.cz

Po úvodním trojboji se Slováky, Švédy a Kanaďany čeká českou hokejovou reprezentaci v základní skupině mistrovství světa v běloruském Minsku kvartet zápasů s papírovými outsidery. Už dnes jej v 15:45 SELČ načnou zápasem s Itálií, kterou na šampionátech porazili ve všech šesti dosavadních vzájemných duelech. Přidají nyní sedmou?

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Vladimír Růžička se svými svěřenci na střídačce.

Článek

„Já bych naše nejbližší soupeře nenazýval slabšími, ale papírově přijatelnějšími," prohlásil kouč české reprezentace Vladimír Růžička. „Ty čtyři zápasy ale prostě zvládnout musíme. Když se to povede, mohli bychom jít do čtvrtfinále ze třetího místa. Nechceme ze čtvrtého, protože víme, že druhou skupinu vyhrají Rusové," přeje si Růžička vyhnout se ve vyřazovacích bojích sborné.

Italové podlehli v Minsku Dánsku a Norsku, dokázali ale zvítězit nad Francií, která porazila Kanaďany i Slováky. „Všichni vidí, jak tito rádoby trpaslíci jako Itálie v Bělorusku hrají, jak silným týmům berou body. Jsou to dobré týmy, které hlavně výborně bruslí," říká obránce Ondřej Němec.

Výsledky české reprezentace proti Itálii na MS
1993MnichovČesko - Itálie 8:1
1996VídeňČesko - Itálie 9:5
2000PetrohradČesko - Itálie 9:2
2001HannoverČesko - Itálie 11:0
2008QuébecČesko - Itálie 7:2
2012StockholmČesko - Itálie 6:0

„Už to prostě není tak, že přijedete na mistrovství světa a dáte Itálii deset gólů. Týmy jdou výkonnostně strašně rychle nahoru a já očekávám těžký zápas," prohlásil Němec, který je ze současného reprezentačního kádru jedním ze třech pamětníků, kteří zažili poslední vzájemný zápas na MS 2012 ve Stockholmu. Těmi zbývajícími jsou Jakub Petružálek a Jiří Novotný.

„Když Italy nepodceníme, budeme hrát agresivně a bojovně, měli bychom je přehrát. Kvalita je na naší straně. Největší problém bych viděl v tom, kdybychom do zápasu vstoupili tak nějak chladně. To by se nám mohlo vymstít," varuje kapitán Tomáš Rolinek.

A uvědomuje si, že na něm jako jednom ze zkušenějších hráčů bude, aby ty mladší před zápasem usměrnil. „Nechci ale, aby nás zápas s Itálií sváděl k tomu, že nastupujeme proti outsiderům a všichni od nás očekávají tři body. Musíme hrát naplno od první do poslední minuty. Italové nás můžou porazit jedině tehdy, když k duelu přistoupíme laxně a s myšlenkami, že to máme předem vyhrané," uvědomuje si Rolinek.

Jak dopadne zápas mezi Českem a Itálií na MS v Minsku?
Vyhrají čeští hokejisté
91,8 %
Češi zvítězí v prodloužení
1,4 %
Český tým vyhraje po samostatných nájezdech
0,7 %
Italové zvítězí po samostatných nájezdech
0,8 %
Italové vyhrají v prodloužení
0,8 %
Celek Itálie vyhraje v základní hrací době
4,5 %
Celkem hlasovalo 13015 čtenářů.

Reklama

Související témata: