Hlavní obsah

USA - Lotyšsko 5:6Lotyši dosáhli na další senzaci! Porazili i Američany a čtvrtfinále mají na dosah

Minsk
Aktualizováno

Další senzaci způsobili na mistrovství světa v Minsku hokejisté Lotyšska, kteří zdolali favorizovaný tým USA divokým skóre 6:5. Američané celý zápas dotahovali, třikrát dokázali srovnat, ale na body nakonec nedosáhli. Lotyšsko už na turnaji porazilo také Finy, v tabulce skupiny B mu patří druhá příčka a je blízko postupu do čtvrtfinále. Ve večerním utkání pak Finové po obrovské bitvě porazili domácí Bělorusko 2:0.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Hokejisté Lotyšska v čele s Mikelisem Redlihsem (druhý zprava) slaví gól v duelu s USA.

Článek
Fotogalerie

Američané po debaklu s Ruskem (1:6) začali aktivně, ale k vedoucímu gólu jim to nepomohlo. Naopak v 16. minutě otevřel skóre Meija. Hráči USA dokázali rychle odpovědět, již o 60 sekund později vyrovnal Smith. Do kabin však šli s vedením Lotyši, Thomase překonal podruhé Mikelis Redlihs.

V přesilové hře zvýšil na 3:1 Niživijs. Američané se ale dokázali rychle vrátit do zápasu. Po dvou rychle využitých početních výhodách to bylo 3:3. Ve 37. minutě se musel dvakrát vyznamenat gólman Thomas, Maris Jass ani Keninš svému týmu vedení zpět nezískali.

V 52. minutě se to již Lotyšům povedlo. Thomase překonal střelou přes obránce Daugavinš. I tentokrát však Američané dokázali na úspěch soupeře odpovědět. Za zády Gudlevskise skončila tečovaná střela obránce Jonese. Lotyše ani tento gól nesrazil do kolen a opět se dostali do vedení. V pádu se prosadil Girgensons.

Američané odvolali brankáře a povedlo se jim duel zdramatizovat. Vyrovnávací gól ale již nepřidali, i když až do konce hráli power play a vytvořili si tlak.

Finové vybojovali důležité body výhrou nad Běloruskem

Finům zajistil důležité vítězství před nejvyšší návštěvou letošního šampionátu (14 447 diváků) dvěma trefami Petri Kontiola, čisté konto vychytal Pekka Rinne. Seveřané se v tabulce bodově dotáhli na Bělorusy a jsou už třetí.

Pod dohledem běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka se hrál hokej, jemuž dominovaly dobře pracující obrany v čele se spolehlivě chytajícími gólmany. Už ve třetí minutě měli domácí štěstí, když Palola nastřelil tyč. V polovině 17. minuty šli Seveřané do vedení zásluhou pěkné individuální akce Kontioly. Asistenci u jeho trefy si připsal i brankář Rinne.

Hra ve čtyřech na obou stranách v úvodu druhé části přinesla dvě velké příležitosti, po jedné před každým z gólmanů. Nejprve nechybělo mnoho, aby po objetí branky zasunul puk za brankovou čáru Sergej Kosticyn. Na druhé straně měl dobrou palebnou pozici Lehterä, ale ani Lalande se nenechal zahanbit.

Ještě před druhou přestávkou byli Bělorusové hodně blízko vyrovnání. Po střele Grabovského zůstal puk na brankovišti, odkud se ho snažil do prázdné branky dorazit Stěpanov, bek Marttinen však těsně před ním stihl odpálit. Stálo při něm i štěstí, neboť trefil právě Stěpanova, od něhož šel puk mimo tyče.

Finové ve třetím dějství pečlivě střežili těsný náskok a s ním spojený tříbodový zisk, pro ně velmi cenný, neboť do utkání vstupovali až jako šestý tým skupiny B. Krátce po polovině třetiny se Bělorusům otevřela cesta před Rinneho, když pykal na trestné lavici nesprávně vyloučený Komarov. Stav se však neměnil.

V 55. minutě rozjásal na okamžik část diváků Jevenko, ale rozvlnil pouze boční síť. Pár vteřin nato zakončoval po rychlé souhře z kruhu pro vhazování Andrej Kosticyn, vychytal ho však Rinne. Tříbodový zisk Finů pojistil v samém závěru opět Kontiola po ideální nabídce, kterou mu před prázdnou branku při power play Bělorusů předložil Lehterä.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku - skupina B
USA - Lotyšsko 5:6 (1:2, 2:1, 2:3)
Branky a nahrávky: 17. Smith (Gardiner), 29. Nelson (Jones), 31. Johnson (Smith, Trouba), 54. Jones (Abdelkader), 59. Nelson (Gaudreau, Jones) - 16. Meija (Berzinš), 19. M. Redlihs (Keninš, Daugavinš), 29. Niživijs (Vasiljevs), 52. Daugavinš (J. Redlihs), 55. Girgensons (Meija), 58. Vasiljevs (Cipulis). Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba Rus.) - Leermakers (Niz.), Valach (SR). Vyloučení: 5:8, navíc Dekeyser (USA) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 11.814.
USA: Thomas - Trouba, Dekeyser, Jones, McCabe, Petry, Gardiner, Donovan - Johnson, Nelson, Smith - K. Hayes, Gaudreau, Abdelkader - Stapleton, Wingels, Mueller - J. Hayes, McDonald, Trocheck - Shore. Trenér: Peter Laviolette.
Lotyšsko: Gudlevskis - Galvinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, J. Redlihs, M. Jass - M. Redlihs, Daugavinš, Keninš - Štals, Girgensons, Indrašis - Niživijs, Vasiljevs, Cipulis - Džerinš, Meija, Berzinš. Trenér: Ted Nolan.
Finsko - Bělorusko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Kontiola (Mäntylä, Rinne), 60. Kontiola (Lehterä, Jokinen). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Kaval (USA) - Dahmen (Švéd.), Lederer (ČR). Vyloučení: 6:4. Bez využití. Diváci: 14.447.
Finsko: Rinne - Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Lajunen, Marttinen - Lehterä, Kontiola, Palola - Komarov, Jokinen, Pakarinen - J. Sallinen, Immonen, Huhtala - Savinainen, T. Sallinen, Salomäki. Trenér: Erkka Westerlund.
Bělorusko: Lalande - Denisov, Jevenko, Korobov, Graborenko, Stasenko, Usenko, Gotovec - Kaljužnyj, Grabovskij, Stepanov - Platt, Stas, S. Kosticyn - Ugarov, Kitarov, A. Kosticyn - Kolcov, Volkov, Jefimenko - od 21. navíc Kovyršin. Trenér: Glen Hanlon.
Postoupí letos Lotyšsko do čtvrtfinále hokejového MS?
Ano
94,6 %
Ne
5,4 %
Celkem hlasovalo 13847 čtenářů.

Reklama