Hlavní obsah

Švédsko - Francie 2:1Švédové vydřeli těsnou výhru nad Francií, Kanada zlomila Dány až ve třetí třetině

Minsk
Aktualizováno

Žádné další překvapení na svůj úkor nedopustili na mistrovství světa v Minsku hokejisté Kanady, kteří v duelu skupiny A zdolali Dánsko 6:1. Utkání bylo ale dlouho vyrovnané, zámořský tým zlomil outsidera až ve třetí třetině, kterou vyhrál 4:0. Hattrickem se na výhře podílel útočník Cody Hodgson. Dánsko bude v sobotu dalším soupeřem české reprezentace. Další těsnou výhru vybojovalo Švédsko, které porazilo Francii 2:1.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Kanaďan Tyler Myers se tlačí před branku dánského gólmana Patricka Galbraitha.

Článek

Favorizovaná Kanada vstoupila do utkání vlažně, přesto se dostala do vedení, když Hodgson využil chybu v dánské rozehrávce. Seveřané ale dokázali po rychlém protiútoku a přečíslení vyrovnat. I díky zvláštnímu zákroku brankáře Scrivense se prosadil Nicklas Jensen.

V polovině první třetiny však gólman Edmontonu své zaváhání hned několikrát napravil a zejména díky němu nešlo Dánsko do vedení. Dobře se předvedl i jeho protějšek Galbraith, jehož na konci úvodní dvacetiminutovky nepřekonali Hodgson ani MacKinnon.

Hodgson se druhé branky dočkal ve 25. minutě, kdy zakončil tvrdou a přesnou střelou rychlý protiútok. Kanaďané měli řadu dalších slibných příležitostí, třetí gól ale vstřelili až ve třetí části. Postaral se o něj pohotově dorážející Read.

Útočník Philadeplhie dal ve 44. minutě i o čtvrtou branku Kanady, když překonal Galbraitha po rychlém přečíslení dokonce v oslabení. O osudu zápasu tak bylo rozhodnuto. Kanada nakonec přidala ještě dvě branky. Dánský kapitán Green tak nebude na své rekordní 257. utkání v reprezentačním dresu rád vzpomínat.

Švédové vyhráli i počtvrté

Hokejisté Švédska vyhráli i své čtvrté utkání na mistrovství světa v Minsku, když porazili Francii těsně 2:1. Obhájci titulu sice odehráli s překvapením turnaje bezgólovou první třetinu, ale nakonec přetlačili soupeře díky dvěma slepených gólům během 17 vteřin ve druhé části. Švédové vedou základní skupinu A, v níž je český tým třetí.

Do branky Francie se postavil od začátku Hardy a v sedmé minutě měl štěstí poté, co mu propadl kotouč po Backlundově ráně. V polovině úvodní části se vyznamenal jeho protějšek Nilsson, když předvedl skvělý zákrok po zakončení Bellemarea. I další příležitosti, v nichž se ocitli Sjögren a znovu Bellemare, přišly vniveč.

První velká možnost druhé třetiny patřila favorizovaným Švédům a neuspěl v ní Klasen. Pak následovaly velké chvíle Nilssona, který vyhrál i třetí minisouboj s Bellemarem. Poté švédský gólman jakoby zhypnotizoval Roussela, jenž minul ve velké šanci.

Švédové po polovině zápasu sice ještě nevyužili přesilovku, ale poté dvakrát udeřili a rozhodli celý zápas. Do vedení je poslal pohotově tečující Lundqvist a jen 17 vteřin nato si Möller pohrál s Hardym.

Francouzi však nerezignovali a favorita ještě potrápili. Stéphane Da Costa už ve 45. minutě snížil při signalizované výhodě pouze na jednobrankový rozdíl. V 51. minutě promrhal další šanci smolař zápasu Bellemare. V závěru to zkusila Francie v šesti bez gólmana a příliš nechybělo Fleurymu, ale stav už se nezměnil.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina A:
Kanada - Dánsko 6:1 (1:1, 1:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 6. Hodgson (Kadri, Ellis), 26. Hodgson, 42. Read (Turris, Chimera), 44. Read (Turris, Myers), 49. Huberdeau (Rielly, Ellis), 51. Hodgson (Garrison, Kadri) - 10. N. Jensen (Madsen, Staal). Rozhodčí: Dremelj (Slovin.), Šindler (ČR) - Puolakka (Fin.), Raming (Rus.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7083.
Kanada: Scrivens - Bieksa, Garrison, Myers, Coburn, Gudbranson, Ellis, Rielly - MacKinnon, B. Schenn, Burrows - Read, Turris, Chimera - Kadri, Brouwer, Hodgson - Ward, Monahan, Huberdeau - Scheifele. Trenéři: Dave Tippett.
Dánsko: Galbraith - Larsen, Lassen, O. Lauridsen, Kristensen, Bruggisser, J. B. Jensen, M. Lauridsen - M. Poulsen, Green, Christensen - N. Jensen, Staal, Madsen - Boedker, Spelling, Hansen - Storm, J. Jensen, Bjorkstrand - od 41. navíc A. Poulsen. Trenér: Jan Karlsson.
Švédsko - Francie 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 36. J. Lundqvist (Rasmussen, Klasen), 36. Möller (Andersén, Lindström) - 45. S. da Costa. Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Rantala (Fin.) - Carnathan (USA), Hull (Kan.). Vyloučení: 4:5, navíc Roussel (Francie) 10 min. Bez využití. Diváci: 7045.
Švédsko: Nilsson - Fransson, Ekholm, Andersén, Burström, Erixon, Nygren - Lindström, Backlund, Möller - Jimmie Ericsson, Sjögren, S. Hjalmarsson - Klasen, Järnkrok, Nyquist - Axelsson, J. Lundqvist, Rasmussen - Danielsson. Trenér: Pär Marts.
Francie: Hardy - Manavian, Amar, Auvitu, Besch, Janil, Chakiachvili, Dieude Fauvel - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - S. da Costa, Roussel, Bellemare - Fleury, Guttig, T. da Costa - Henderson, Raux, Ritz - Berthon. Trenér: Dave Henderson.
Jak skončí letos na hokejovém MS Kanada?
Získá zlato
7,5 %
Získá stříbro
12,6 %
Získá bronz
18,5 %
Skončí bez medaile
61,4 %
Celkem hlasovalo 2330 čtenářů.

Reklama

Související témata: