Hlavní obsah

Švédy zachránil od ostudy s Francií sudí. Nespokojený kouč hráče seřval, kritikou nešetří ani média

Na mistrovství světa v Minsku vybojovali čtyři vítězství ve čtyřech zápasech, nikdo ale hokejisty Švédska moc po zádech neplácá. Spíše naopak, po těsné čtvrteční výhře nad Francií 2:1 slyší hráči obhájců titulu ze všech stran kritiku. Chybělo opravdu málo a outsider způsobil na úkor Tři korunek na šampionátu další senzaci.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Švédský gólman Anders Nilsson likviduje šanci Laurenta Meuniera.

Článek

„Sedmnáct sekund nám dalo vítězství. Ale potřebujeme změnu na ledě i v kabině, to bylo jasně patrné," píše například švédský deník Dagens Nyheter. Skandinávci po těsně ubráněné výhře s Nory se trápili i s dalším outsiderem, zachránilo je právě zmíněných 17 sekund ve druhé třetině, kdy Lundqvist a Möller zařídili dvoubrankové vedení.

Jenže Francouzi, kteří sehráli překvapivě vyrovnaný zápas, dokázali snížit a ve třetí třetině se ze všech sil hnali za vyrovnáním, které málem přišlo doslova v poslední sekundě. Damien Fleury se prodral před bránu, byl hákován Niklasem Andersenem a vzápětí zbořen Mattiasem Ekholmem.

Francouzi i tak dokázali akci nebezpečně zakončit. Sudí klidně mohl nařídit trestné střílení, jenže udělil jen dvouminutový trest, který už na výsledku zápasu nemohl nic změnit.

„Francouzi hráli bojovně, dřeli jeden za druhého a měli víc nebezpečných šancí než Švédsko. Musím přiznat, že bych nemohl protestovat, kdyby v poslední sekundě bylo v jejich prospěch nařízené trestné střílení po faulu od Ekholma. Můžu dokonce zajít tak daleko, že řeknu, že brankář Anders Nilsson zachránil Švédy od nejhorší porážky v histroii mistrovství světa," píše v komentáři pro list Aftonbladet Mats Wennerholm.

Takhle daleko nedojdeme

„V turnaji, kde by se měl tým postupně zlepšovat, hrajeme naopak stále hůř. Pokud budeme takhle hrát, nepřejdeme ani přes čtvrtfinále. Výhra nad Dány 3:0 byla v pořádku, obrat proti České republice byla ukázkou velké síly mužstva a zdálo se, že výkonnost půjde nahoru," kritizuje dále komentátor.

Zároveň ale připomíná, že výkony ve skupině nejsou vždy pro konečné umístění relevantní. Jako příklad dává MS 1992 v Praze, kde hráči Tre kronor ostudně prohráli s Německem 2:5, remizovali s Itálií 0:0 a účast ve čtvrtfinále si zajistili až na poslední chvílí vydřenou remízou s USA. Nakonec si ale z tehdejšího Československa odvezli zlato.

Zklamání z výkonu svých svěřenců neskrývali ani švédští trenéři. Impulzivní asistent Peter Popovic už během utkání pořádně od plic hráčům sdělil, co si o jejich počínání myslí. Bezprostředně po zápase absolvoval tým v čele s hlavním koučem Pärem Mårtsem krizovou schůzku, kvůli níž přišel pozdě na pozápasovou tiskovou konferenci.

"Ano, měli jsem schůzku s hráči, ani oni nebyli spokojeni s tím, co na ledě předváděli. Musíme být mnohem, mnohem lepší. Do konce zápasu chybělo deset sekund a my je ještě pustíme do šance? Nechápu, jak je to možné," zlobil se Mårts.

Jeho tým teď čekají souboje se Slovenskem a Kanadou. "Je před náma spoustu práce. Jinak také můžeme být rychle venku," dodal kouč.

Reklama

Související témata: