Hlavní obsah

Že bych přijel až přespříští pondělí a opilý, jo? To by bylo výborný, říká nový muž na soupisce Vondrka

Minsk

Přes týden s hokejovou reprezentací na mistrovství světa jen trénoval, k zápasům se ale neoblékal. To může být od zítřka jinak. Útočník Michal Vondrka totiž na soupisce zaplnil předposlední volné místo pro hráče do pole a v sobotu nejspíše naskočí do duelu s Dánskem. „Mám radost, byl jsem hodně potěšený, když mi to Růža oznámil. Jsem rád, že jsem sem nejel zbytečně a budu mít možnost zasáhnout do nějakého zápasu,“ říká forvard, který absolvoval už šampionát v roce 2012 a jenž právě v den zápasu s Dány oslaví 32. narozeniny.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Útočník české hokejové reprezentace Michal Vondrka odpočívá na střídačce po pátečním tréninku v dějišti mistrovství světa v Minsku

Článek

Je vaše tělo nastartované na ostrý zápas, když jste až doteď v Minsku jen trénoval?

Zrovna jsem si o tom dneska s někým povídal. On možná někdo řekne, že jsem odpočatý,  ale jen trénovat je někdy ještě horší, než kdyby člověk hrál. My jsme se ale udržovali ve fyzičce a kondici. Hlavně jsme se snažili furt něco dělat. Kdyby člověk pořád jenom ležel na pokoji, tak se dostane do takového stavu, že se mu nic nechce a bolí ho akorát celé tělo. To já se cítím dobře.

Jak těžké bylo rozloučit se s Lukášem Kašparem a Milanem Gulašem, kteří s vámi až do včerejška rovněž jen trénovali, ale dnes už odletěli domů, protože se na soupisku nedostali?

To je prostě život. Na někoho to přijít muselo a já jsem hrozně rád, že to nepřišlo na mě. Prostě jsme se rozpadli a rozloučili. Ale byla sranda. Jsem rád, že jsem v té žluté lajně byl právě s těmahle klukama. Vytvořili jsme si dobrou partu a trávili spolu dost času.

Vy jste dnes na tréninku nastupoval v útočné formaci s Jakubem Klepišem a Martinem Zaťovičem. A i kouč Růžička připustil, že ve stejném složení byste mohli vyjet i do zápasu s Dánskem. Mohlo by to klapat?

S Kubou jsem hrával ve Slavii, známe se hrozně dlouho. Je to moc šikovný hráč, ale tohle byl jen trénink. Ještě uvidíme, jak to Růža udělá. Uvidíme, jak na tom budou kluci, kteří mají zdravotní potíže (Hertl, Sobotka a Hudler). Já si myslím, že zítra nastoupí.

A kdyby ne? Jaká by byla vaše úloha v lajně?

Podle toho, na jakém postu nastoupím. Kdybych zůstal na pravém křídle jako dneska na tréninku, určitě by bylo hlavním cílem útočit a dát nějaký gól. Pokud mě trenéři dají nalevo, musel bych se domluvit s Kubou, kdo z nás bude bránit. Ale spíš bych to asi musel vzít já.

Očekáváte, že vás přepadne nervozita?

Mírnou mám před každým zápasem, i když to není mistrovství světa. Ale to je zdravá nervozita, nejde přece o nic špatného. Já už ale šampionát zažil před dvěma roky, navíc už mi není dvacet. Měl bych to zvládnout.

Denní režim se vám teď trochu změní, že?

Když člověk žije s týmem, ale nejezdí s ním na zápasy, je takový oddělený. V tomhle to teď bude jiné, s mužstvem budu trávit veškerý čas, což bude trochu náročnější. Ale já se před zápasy vždycky chodil projít s Hertlíkem, on pak akorát odešel do autobusu a my náhradníci jsme si stihli dát jen rychlé kafe a jeli jsme za kluky na zápas.

Už jste stačil vzkázat domů, že se vám to tu trochu protáhne a vrátíte se třeba až po finálovém zápase?

Že bych přijel až přespříští pondělí a opilý, jo? To by bylo výborný! Ještě jsem jim to nestačil oznámit, hned jdu na to. Budou rádi.

Reklama