Hlavní obsah

Vy jste mě na tréninku slyšeli řvát? culil se Růžička, jehož křik na hráče se rozléhal halou

Minsk

Zase byl ve svém živlu. Zatímco v posledních dnech zápasil se střevním virusem, na pátečním tréninku české hokejové reprezentace v menší hale Arény Čižovka byl trenér Vladimír Růžička už plný sil a k nepřehlédnutí. Tedy spíš k nepřeslechnutí... Své svěřence za jejich chyby hlasitě káral, při nácviku zakládání útoků akce několikrát zastavil. „To snad není normální! Vždyť my si nenahrajeme ani na tréninku, jak to pak má vypadat v zápase?“ řval padesátiletý stratég.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kouč české hokejové reprezentace Vladimír Růžička.

Článek

Hlavně směrem k obráncům měl řadu výhrad. Nelíbilo se mu, jak se ve vlastní třetině snaží vymýšlet, místo aby svou hru naopak zjednodušili. „Vy jste mě na tréninku slyšeli řvát?" smál se pak při rozhovoru s českými novináři a tvrdil, že dokáže být podstatně rozčílenější.

Na konci hodinového tréninku si pak Růžička vzal všechny zadáky stranou a na ledě jim cosi vysvětloval. „Spíš jsem se je snažil přátelsky povzbudit," prozradil Růžička. Kromě Ondřeje Němce zažívají ostatní obránci premiéru na mistrovství světa. A trenérovi připadá, že je to na nich znát.

Obránci by ze sebe měli shodit nervozitu

„Bylo by potřeba, aby už tu nervozitu ze sebe shodili. Oni nejsou vůbec špatní, jen bych chtěl, aby prodávali to, co umějí. Nesmějí být tak zakřiknutí. Zezadu to chce hrát jednoduše a nevymýšlet pořád křížné přihrávky, kterými soupeři nabízejí šance," nabádá Růžička, jenž není spokojený ani s hrou v útoku.

Po forvardech zase chce, aby se víc tlačili před bránu a nehráli tolik po rozích. „Zápas s Itálií nám ukázal, že když budeme hrát technický hokej na osm nahrávek v útočném pásmu, k ničemu to nepovede. Před bránu musíme chodit v jednom ve dvou hráčích. Pak se puk může odrazit a vyplynou z toho šance. Od druhé třetiny zápasu s Itálií se to sice zlepšilo, ale pořád to nebylo ono. A myslím, že kluci si to sami uvědomují."

Ten na páteční odpoledne naplánoval poradu u videa, kde hráčům jejich chyby ukázal. „Naše střely od modré čáry nebo dva metry pod ní jsou vidět a brankáři s nimi nemají problémy. Hrozně málo cloníme, když se dostaneme do prostoru před bránou, tak ještě někoho hledáme. Sice máme přes třicet střel na zápas, ale mohlo by jich být padesát. Jenže místo toho si radši třikrát nahrajeme," všiml si Růžička.

Sestavu na Dány určí až v sobotu po rozbruslení

V sobotu odpoledne jeho svěřence čeká zápas s Dány, se kterými se česká reprezentace na MS dosud utkala pětkrát a ani jednou neprohrála. „Musíme si uvědomit, že před sebou máme rozhodující zápasy. Je třeba hrát na maximum a hlavně uhrát výhru," říká Růžička a přeje si, aby se co nejrychleji uzdravili marodi Tomáš Hertl, Vladimír Sobotka a Jiří Hudler, kteří vynechali páteční trénink.

„Je to nepříjemné. Potřebujeme, aby se dali dohromady. Ale vymlouvat se na to nemůžeme, musíme to odehrát s těmi, co jsou zdraví," prohlásil trenér, který sestavu určí až v sobotu po dopoledním rozbruslení. Jisté ale je, že chytat bude Alexander Salák.

Jak dopadne sobotní zápas mezi Českem a Dánskem na MS v Minsku?
Čeští hokejisté vyhrají v základní hrací době
88,7 %
Češi zvítězí v prodloužení
2,5 %
Český tým vyhraje po samostatných nájezdech
1 %
Dánové zvítězí po samostatných nájezdech
1,7 %
Dánsko vyhraje v prodloužení
1 %
Celek Dánska vyhraje v základní hrací době
5,1 %
Celkem hlasovalo 27141 čtenářů.

Reklama

Související témata: