Hlavní obsah

Němec zůstal jediným zkušeným obráncem. Domů chce jet až příští neděli s medailí

Minsk

Po odjezdu zraněného Romana Poláka zůstal 30letý Ondřej Němec jediným českým obráncem, který má zkušenost z předchozích mistrovství světa. „Hraju popáté na šampionátu, a jak tady dostávám od trenérů spoustu času na ledě, tak na mě logicky leží i víc zodpovědnosti,“ tvrdí s bilancí 1+4 zatím nejproduktivnější český hráč na turnaji v Minsku

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český bek "číslo 1" Ondřej Němec na tréninku v Minsku.

Článek

„Svoje statistiky nechávám bokem, spíš mi jde o to, abychom odsud odjeli příští neděli s medailí. Češi jsou hokejový národ, takže se nic jiného od nás doma ani nečeká," uvažuje mistr světa z roku 2010, jenž má i bronzy ze šampionátů v následujících dvou letech.

Dřív na mistrovstvích patřil Němec mezi mladší obránce, v Minsku už je na opačném věkovém pólu. „Počítám, že jsem ten první, který za hru obrany bude kamenovaný," říká a snaží se, aby tým odváděl pečlivou defenzivní práci. „Všichni děláme na tom, aby to vzadu šlapalo. Měl bych i méně zkušené kluky trochu zklidnit, ať nehrají tolik na riziko a jednoduchým způsobem dostávají puk do bezpečí od naší branky," říká.

Pokračuje ve Lvu

Sám se takhle podobně učil kdysi od Jaškina ve Vsetíně či vedle Řezníčka v Karlových Varech. „U obou to byla velká škola," míní Němec, jemuž letos herní sebevědomí hodně zvedla povedená sezóna ve Lvu. „Cítím už od play off KHL velkou pohodu a když si člověk věří, tak si na ledě i dost dovolí," tvrdí obránce, jenž prodlouží o další dva roky působení v pražském klubu. „Už mám novou smlouvu tady v mailu, stačí přidat jenom podpis."

Přál si zůstat i kvůli rodině. „Nabídky byly, řeknu, že i lepší, ale já chtěl být v Praze. Všechno není jenom o penězích, ale také o tom, aby měl člověk pohodu." Teď ale trochu s napětím čeká, jaký přijde do Lva trenér za Jalonena. „Snad zase někdo, co se s tím nebude mazlit," tvrdí Němec, podle nějž je Růžička u reprezentace podobný typ. „Není tím, kdo by hráčům něco vyčítal a nevymlouvá se, kdo všechno tu není. Snaží se uhrát úspěch s těmi, které má."

Reprezentační kouč v Minsku ale už několikrát dost důrazně promlouval k obráncům. „Líbí se mi na Růžovi i to, že nahlas řekne, co si myslí a nechodí kolem. Připomínal, že zbytečně předržujeme puky a v obranném pásmu si pohybem navíc sami komplikujeme situaci," líčí Němec s tím, že se o možnostech, jak zlepšit obranu, se během dvou dnů volna uvnitř týmu mluvilo až dost. „Teď je nutné začít i něco dělat na ledě, pak se nemáme čeho bát."

Reklama