Hlavní obsah

Lotyšsko - Rusko 1:4Rusové porazili i Lotyšsko, Bělorusové dál živí naději na play off

Minsk

Hokejisté Ruska vyhráli na mistrovství světa v Minsku i svůj pátý zápas. S Lotyši sice prohrávali, ale ještě do konce úvodní třetiny otočili stav na 3:1 a suverénně míří za vítězstvím ve skupině B. Před 14 427 diváky přispěl k výhře dvěma góly a nahrávkou nejproduktivnější hráč dosavadního průběhu šampionátu Viktor Tichonov.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Kapitán Ruska Alexander Ovečkin.

Článek

Lotyši zaskočili favorizovanou sbornou v osmé minutě, kdy si zapomenutý Indrašis několikrát zaklepal holí o led mezi kruhy o přihrávku, tu také dostal a bez přípravy zacílil přesně mezi betony Bobrovského. Jenže po chvilce vyrazil na zteč Tichonov a povedenou ranou přes obránce vyrovnal.

Vzápětí Anisimov ve stoprocentní šanci netrefil takřka prázdnou branku. V 16. minutě ale vyslal ránu Medveděv, Gudlevskis ji sice hřbetem lapačky vytěsnil nad, ale od zadního hrazení odražený puk našel jako první Širokov a snadno poslal svůj tým do vedení. Tichonov pak prokázal skvělou formu znovu, když v přesilovce ranou bez přípravy, jež mu přitom úplně nesedla, překonal Gudlevskise potřetí.

Lotyšský brankař měl ve druhé třetině velké štěstí při teči aktivního Ovečkina, puk mu prošel mezi betony, ale vyjel těsně vedle pravé tyče. Na začátku 29. minuty ovšem Kutuzov našel od modré čáry Kalinina, jenž se při zpracování puku šikovnou otočkou dostal do zakončení a zároveň natolik oklamal Gudlevskise, že skóroval prakticky do prázdné branky.

Pár vteřin po opětovném zahájení hry neunesl zvrat ve vývoji Girgensons a po buly píchl holí Burmistrova. Sudí Lotyše vyloučili na pět minut a do konce utkání. Oslabení tým kouče Nolana vcelku bez větších potíží přestál. Před přestávkou mohl přidat ještě pátý gól Ovečkin, ale opět neuspěl.

Třetí dějství se dohrávalo z povinnosti. Rusové zvolnili, i tak měli šance Anisimov, Kalinin, Širokov a Medveděv, který trefil tyč. Při jasném vedení je však neúspěch v koncovce mrzet nemusel.

Bělorusko otočilo zápas s Němci a živí naději na postup

Hokejisté Běloruska porazili na mistrovství světa Německo 5:2. Domácí tým sice prohrával před rekordní návštěvou šampionátu 14 478 diváků po 12 minutách 0:2, ale vývoj zápasu základní skupiny B otočil a živí naději na postup do čtvrtfinále. Dvěma góly přispěl k obratu útočník Michail Grabovskij, který dal ve 43. minutě i vítěznou branku.

V důležitém souboji o naději na postup do play off měli zpočátku navrch Němci, které poslal v 9. minutě do vedení Hospelt tečovanou ranou zdálky. Plachtící puk skončil přímo uprostřed branky za zády zaskočeného gólmana Kovala. Ve 12. minutě navíc Barta úžasným manévrem oklamal Kovala i dva bránící hráče domácích a do prázdné branky zvýšil na 2:0.

Běloruská střídačka okamžitě sáhla k oddechovému času. Efekt se brzy dostavil, když v 16. minutě využil už po 22 vteřinách početní výhodu Stepanov.

K obratu domácím pomohl bezchybně chytající brankář Lalande, jenž od druhé třetiny nahradil v běloruském brankovišti Kovala. Sergej Kosticyn brzy po návratu ze šaten orazítkoval tyč, ve 35. minutě už byl Ugarov ve správný čas na správném místě a k radosti většiny diváků v takřka vyprodaném hledišti dorážkou vyrovnal na 2:2.

O osudu zápasu Bělorusové rozhodli v první polovině třetího dějství, do níž vměstnali hned tři góly. Nejprve dobře tečovala domácí hvězda Grabovskij a už za 70 vteřin přidal gól na 4:2 čerstvý vítěz KHL Platt. Grabovskij se pak natlačil do koncovky a v 50. minutě dal domácím jistotu a klid.

V závěru ještě mohl vylepšit skóre Kovyršin, ale jeho rána skončila na tyči Zeppovy branky. Kaňkou na tříbodovém zisku Bělorusů byl faul Stasenka vteřinu před sirénou, po němž domácí zadák obdržel trest na pět minut a do konce utkání.

Kazachstán prohrál se Švýcary a sestupuje z elitní skupiny

Hokejisté Kazachstánu jsou prvními sestupujícími z elitní skupiny mistrovství světa. Rozhodla o tom jejich porážka se Švýcary 2:6. Obhájci stříbra naopak tříbodovým ziskem udrželi šance na postup do čtvrtfinále. Posunuli se na šestou příčku jen bod od čtvrté pozice, jež jako poslední zaručuje účast v play off. Oproti svým soupeřům mají ale odehráno o utkání víc. Celkem sedm branek padlo při nestandardním počtu hráčů na ledě.

Pro oba týmy velmi důležitý zápas byl zpočátku vyrovnaný. Kazachstán si jako první vynutil v deváté minutě přesilovku, jenže v ní sám inkasoval, když se na ofenzivní výlet vydal bek Kukan a otevřel skóre. Nedlouho poté hráli přesilovku Švýcaři a ti si vedli mnohem lépe, když gólmana Jeremejeva nachytal z úhlu Hollenstein. Nešťastníka v brankovišti Kazachstánu vzápětí nahradil Ivanov.

Ten držel čisté konto do 28. minuty. Švýcaři hráli dlouhou přesilovku po faulu Antropova, jenž inkasoval za zásah do oblasti hlavy a krku trest na pět minut a do konce utkání, čehož využil Weber a zvýšil na 3:0. Nedisciplinovanost Kazachů byla navíc potrestána do třetice v polovině 38. minuty, kdy přidal pojistku Ambühl.

Rozklíženým Kazachům pak zasadil v úvodu třetího dějství další ránu Cunti. Josiho střelu v přesilovce Ivanov sice ještě pokryl, Moser se svou dorážkou ještě neuspěl, ale Cunti už ano. Rezignovaní Kazaši pak inkasovali pošesté, když dopřáli obrovský prostor na poklidnou střelu bez přípravy obránci Blumovi.

I Švýcaři už pak v závěrečných fázích duelu za rozhodnutého stavu zvolnili, čehož Kazaši využili alespoň ke korekci výsledku dvěma přesilovkovými góly, o něž se postarali Krasnoslobodcev a Rymarev.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku - skupina B
Lotyšsko - Rusko 1:4 (1:3, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Indrašis (Štals) - 11. Tichonov, 16. Širokov (Medveděv, Tichonov), 19. Tichonov (Plotnikov, Ovečkin), 29. Kalinin (Kutuzov). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Rantala (Fin.) - Carnathan (USA), Kilian (Nor.). Vyloučení: 4:3, navíc Girgensons (Lot.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 14 427.
Lotyšsko: Gudlevskis - Galvinš, Pujacs, Lavinš, Sotnieks, J. Redlihs, M. Jass, Jaks - Niživijs, Vasiljevs, Cipulis - M. Redlihs, Daugavinš, Keninš - Štals, Girgensons, Indrašis - Meija, Džerinš, K. Jass - Berzinš. Trenér: Ted Nolan.
Rusko: Bobrovskij - Denisov, Čudinov, Medveděv, Kutuzov, Jakovlev, Bělov - Plotnikov, Tichonov, Ovečkin - Kuljomin, Anisimov, Širokov - Kuzněcov, Burmistrov, Dadonov - Zaripov, Kalinin. Trenér: Oleg Znarok.
Bělorusko - Německo 5:2 (1:2, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 16. Stepanov (Grabovskij, Kaljužnyj), 35. Ugarov (Stepanov), 43. Grabovskij (S. Kosticyn, Kaljužnyj), 45. Platt (Stasenko, Stas), 50. Grabovskij (S. Kosticyn) - 9. Hospelt, 12. Barta (Schütz, Mauer). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Vinnerborg - Dahmen (oba Švéd.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 2:1, navíc Stasenko (Běl.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 14.478.
Bělorusko: Koval (21. Lalande) - Korobov, Graborenko, Denisov, Jevenko, Stasenko, Gotovec, Usenko - Kaljužnyj, Grabovskij, Stepanov - Platt, Stas, S. Kosticyn - Ugarov, Kitarov, A. Kosticyn - Kolcov, Volkov, Jefimenko - Kovyršin. Trenér: Glen Hanlon.
Německo: Zepp - Ankert, Braun, Kohl, Hördler, Krueger, Akdag, Müller - Mauer, Barta, Schütz - Oppenheimer, Hospelt, Noebels - Pietta, Kink, Seidenberg - Rieder, Draisaitl, Ehliz - Weiss. Trenér: Pat Cortina.
Švýcarsko - Kazachstán 6:2 (2:0, 2:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 10. Kukan, 15. Hollenstein (Seger, Ambühl), 28. Weber (Josi), 38. Ambühl (Hollenstein), 44. Cunti (Moser, Josi), 47. Blum (Cunti, Brunner) - 51. Krasnoslobodcev (Dallman, Blochin), 60. Rymarev (Krasnoslobodcev, Blochin). Rozhodčí: Dremelj (Slovin.), Fraňo (ČR) - Dehaen (Fr.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 6:5, navíc Antropov 5 min. a do konce utkání, Spiridonov (oba Kazachstán) 10 min. Využití: 4:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 11.739.
Švýcarsko: Berra - Weber, Josi, Kukan, Blum, Schlumpf, Seger, Grossmann - Hollenstein, Romy, Brunner - Moser, Schäppi, Ambühl - Suri, Froidevaux, Fiala - Rüfenacht, Cunti, Stancescu - Plüss. Trenér: Sean Simpson.
Kazachstán: Jeremejev (15. Ivanov) - Blochin, Dallman, Lakiza, Semjonov, Litviněnko, Savčenko, Vasilčenko, Kazancev - Starčenko, Antropov, Žajlajov - Romanov, Upper, Rachmanov - Gavrilin, Poliščuk, Krasnoslobodcev - Rymarev, Spiridonov, Panšin. Trenér: Ari-Pekka Selin.

Reklama