Hlavní obsah

Jágr: Je to velká facka, ale potřebná. Jestli nás neprobudí tohle, tak už nic

Jan Škvor (Minsk)Sport.cz

Jako velkou fackou, ale zároveň potřebnou nazval útočník české hokejové reprezentace Jaromír Jágr současnou situaci mužstva, do které se na mistrovství světa v Minsku po prohře s Dánskem dostalo. V posledních dvou zápasech základní skupiny proti Norsku a Francii čeká národní tým boj o postup do čtvrtfinále a legendární 42letý útočník přiznává, že s podobným výkonem by brzy přišel konec na turnaji a odjezd domů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaromír Jágr odjíždí zklamaně na střídačku po neproměněném samostatném nájezdu v duelu s Dánskem.

Článek
Fotogalerie

Kde se stala chyba, že jste nedokázali udržet dvoubrankový náskok, který jste měli ještě necelých pět minut před koncem třetí třetiny?

I když jsme vedli 3:1, Dánové měli spoustu šancí. A to i předtím v průběhu zápasu, takže klidně mohli vést i oni. Ale dvougólový náskok jsme měli ubránit, jenže jsme to neudělali. Udělali jsme spoustu chyb v obraně a dostali dva góly.

Z čeho ony chyby pramení. Projevuje se menší zkušenost většiny obránců?

Těžko říct. Že nejsou zkušenosti, to je jedna věc. Ale my si vůbec vzájemně nepomáháme. Všude hrajeme jeden na jednoho, vůbec se nezdvojujeme. Jeden hráč hraje a čtyři na něj koukají. Takhle se nedá hrát na žádné úrovni. Zbytečně se nadřeš a nic z toho není.

Vy jste byl jedním ze tří neúspěšných exekutorů samostatných nájezdů v českém týmu. Přitom na nájezdy příliš často nechodíte...

Co mám dělat... Trenér mě určil a přece mu neřeknu, že nejedu. To by bylo smutné...

Nyní vás čekají poslední dva zápasy základní skupiny s Norskem a Francií, které aktuálně mají stejný počet bodů jako vy. Vyřazovací část tak pro vás de facto začíná už v neděli, že?

Oba ty zápasy musíme vyhrát. A to je jediná pozitivní věc. Vyhrajeme ale jedině tehdy, když se zmátoříme. I kdybychom dneska nějakým způsobem vyhráli a hráli stejně další zápasy, tak bychom se pak stejně sbalili a jeli domů. Je smutné si to říkat, ale všechno zlé je k něčemu dobré. Jestli nás neprobudí tohle, tak pak už nic.

Je pro vás velkou fackou současná situace, do které jste se dostali?

Facka velká, ale potřebná.

Plánujete mít v kabině proslov? Před čtyřmi lety na MS v Německu jste to v kritické chvíli učinil a tým pak nakonec získal zlato...

My už jsme si všechno říkali během zápasů, během jednotlivých třetin. Všude prostě hrajeme s jedním hráčem, nepomáháme si. Soupeři to zdvojují, tak pak mají všechny puky. Pokud se v tomhle nezlepšíme a je jedno, jestli jsi obránce nebo útočník, pak nebudeme přečíslovat soupeře. Ale to musíme víc bruslit.

Vnímáte to tedy tak, že jde o herní problém, nikoli psychický?

Samozřejmě!

Reklama

Související témata: