Hlavní obsah

Hrozně jsme si to zkomplikovali, přiznal Růžička. Na paralelu z roku 2010 nehledí

Minsk

Ještě nikdy česká hokejová reprezentace neprohrála vzájemný souboj s Dány. Po sobotě to už neplatí. Na světovém šampionátu v Minsku tým vedený Vladimírem Růžičkou ztratil v závěru základní hrací doby dvoubrankový náskok a nakonec padl 3:4 po nájezdech. Čtvrtfinále teď zdaleka není samozřejmostí a padesátiletý stratég si to moc dobře uvědomuje. „Nezvládli jsme to a moc dobře mi není. Hrozně jsme si to zkomplikovali,“ musel přiznat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Vladimír Růžička se svými svěřenci na střídačce.

Článek

Situace v základní skupině A je nyní pořádně zamotaná. Čechům patří se sedmi získanými body čtvrtá pozice, která je jako poslední vstupenkou do čtvrtfinále. Stejný bodový zisk mají i třetí Francouzi a pátí Norové, které reprezentace ještě vyzve. Sedm bodů má i šesté Slovensko, to ale čeká ve skupině už jen jediné střetnutí. „Máme před sebou dva zápasy a ty prostě musíme uhrát," ví Růžička.

Paralela s mistrovstvím světa z roku 2010 v Německu, kde rovněž působil jako hlavní trenér, se přímo nabízí. Tam se český tým rovněž trápil, v osmifinálové skupině prohrál se Švýcary a před zápasy s Lotyši a Kanadou mu hrozilo, že pokud je nezvládne, vůbec poprvé v historii nepronikne ani do čtvrtfinále. Jenže nároďák nezaváhal a nakonec dokráčel až k senzačnímu zlatu.

„Vím, že se pořád mluví o nějaké paralele s Německem. Myslím si ale, že tohle mužstvo je trošku jiné," odmítá Růžička jakékoli srovnávání a radši se soustřeďuje na právě probíhající šampionát. „Největším varováním pro mě je, že jsme tady ve všech zápasech vedli, jenže pak to stejně nezvládneme," připomíná prohry se Švédy, Kanadou a naposled i s Dány.

Obránci ustupují, bojí se držet modrou čáru

„Přitom proti nim jsme měli vstup do zápasu dobrý, brzy jsme vedli 2:0. Pak oni ale otevřeli hru, začali hodně riskovat a chodili po nás, což nám činilo velké problémy," všiml si Růžička a ještě více jej mrzel závěr základní hrací doby, kdy jeho svěřenci ztratili náskok 3:1. „Tohle už prostě musíme dohrát do konce. Jenže jsme udělali dva fauly, v oslabení dostali jeden gól a při jejich power play pak druhý, když jsme vlétli za branku a před ní nechali volného hráče."

A stejně jako před utkáním s Dány, i po něm kouč přiznal, že podstatně lepší výkony očekává od defenzivy. „Pořád si totiž myslím, že naše obranná hra není dobrá. Beci se strašně bojí držet modrou čáru, pořád ustupují. Soupeř lehce vniká do naší třetiny a hrozně nás v ní pak zamotává. Nedokážu si to vysvětlit, kluci to jsou asi zvyklí hrát z klubů jinak," myslí si Růžička.

Už dnes jeho mužstvo čeká zápas s Norskem. Další zaváhání by už naděje na čtvrtfinále odválo do oblasti teorie. Růžička proto chce tým nabudit, ne ho naopak připomínáním chyb proti Dánům ještě více srážet dolů. „Tady nejde o to nějak vytýkat. Musíme se na to nějak připravit, Nikdo jiný to za nás neodehraje."

Reklama

Související témata: