Hlavní obsah

Proti Norům i s Hertlem! Do první obranné dvojice se posune Vitásek

Jan Škvor (Minsk)Sport.cz

Česká hokejová reprezentace nastoupí ve večerním zápase skupiny A mistrovství světa v Minsku proti Norům i s Tomášem Hertlem. Dvacetiletého benjamínka mužstva trápily od středy střevní potíže, kvůli kterým vynechal i včerejší duel proti Dánsku. Hertl dnes nastoupí v elitní útočné formaci s Jaromírem Jágrem a Vladimírem Sobotkou. Kouč Vladimír Růžička bude točit šest zadáků, do první obranné dvojice se k Němcovi posunul Ondřej Vitásek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Hertl na rozbruslení, ke kterému 18. května v hale Čižovka v Minsku nastoupili hokejisté před večerním utkáním proti Norsku.

Článek
Fotogalerie

Útok Jágr, Sobotka, Hertl chtěl Vladimír Růžička vyzkoušet už proti Itálii, Sobotku však těsně před zápasem skolila viróza a z trenérových záměrů sešlo. Proti Dánům zase nenastoupil Hertl, a tak si útok složený výhradně z hráčů z NHL zahraje poprvé od začátku duelu až dnes s Nory.

Zápas mezi Českem a Norskem, který vysílá ČT Sport, sledujte od 19:45 v on-line reportáži Sport.cz

Hertl po třech dnech bez ledu absolvoval spolu se zbytkem týmu půlhodinové dopolední rozbruslení, po kterém potvrdil, že je připravený nastoupit. „Cítil jsem se docela dobře. Budu se do toho muset během první třetiny rychle dostat, snad to ale bude dobrý," řekl Hertl, kterého však žaludek stále ještě trochu bolí.

„Sice to ještě není úplně ono, s tím už ale asi nic neudělám. To bych se tady taky mohl trápit celý turnaj. Poslední tři čtyři dny jím jen suchou rýži s kuřetem. Zkusím se dneska trošku najíst, abych měl sílu na večer. Chci týmu pomoct a doufám, že se mi to podaří. Musíme za každou cenu vyhrát," vyhlašuje Hertl.

Třináctým útočníkem Petružálek

Změn doznaly i další útoky. Druhou formaci vytvoří exslávisté Klepiš, Červenka a Vondrka, ve třetí nastoupí Sekáč s Novotným a Hudlerem. Ve čtvrté řadě pak bude Zaťovič, Jan Kovář a Rolinek. Jako třináctý útočník bude nově připravený Jakub Petružálek.

Reprezentace se sobotní prohrou s Dánskem dostala do situace, kdy pro ni vyřazovací boje začínají už před čtvrtfinále. „Tým byl po porážce zkroušený, ale teď už je to jen na nás. Nikdo nám nepomůže, musíme si pomoct sami. Není na co čekat, musíme to večer zvládnout. Jde nám o všechno, všichni hráči i trenéři víme, o co jde," říká Vladimír Růžička před zápasem s Nory, kteří mají sedm bodů, stejně jako Češi, Francouzi i Slováci.

Trenéři budou večer točit šest beků, na střídačce bude jako sedmý připravený Martin Ševc. Do první obranné řady se k Ondřeji Němcovi posune třiadvacetiletý Ondřej Vitásek. „Bohužel musím říct, že je jedním z našich nejlepších obránců. Proto jsme ho chtěli dát k Ondrovi Němcovi. Ten by tvořil a Ondra Vitásek by přidával důraz," řekl asistent Jaroslav Špaček o zadákovi, který v letošní sezóně hrál za Liberec i druholigové Benátky nad Jizerou. V brance opět nastoupí Alexander Salák.

Na rozbruslení národní tým piloval hru ve středním pásmu, se kterou Růžička nebyl proti Dánům spokojený. „S klukama jsme o tom v kabině mluvili a probrali jsme si to. V současné situaci, do které jsme se dostali, se je ale snažíme hlavně uklidnit," řekl trenér, který se až zítra rozhodne, jestli na poslední volné místo pro hráče do pole zapíše na soupisku útočníka Martina Růžičku, nebo obránce Lukáše Kováře.

Zápas s Norskem začíná v 19:45 SELČ, přímý přenos vysílá ČT Sport. Podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak Češi nastoupí proti Norům
Salák - Němec, Vitásek, Kindl, Jordán, Zámorský, Kolář, Ševc - Jágr, Sobotka, Hertl - Klepiš, Červenka, Vondrka - Sekáč, Novotný, Hudler - Zaťovič, Jan Kovář, Rolinek

Reklama