Hlavní obsah

Česko - Norsko 1:0Výhru nad Nory zařídil po 39 vteřinách Sobotka, čtvrtfinále ale Češi ještě jisté nemají

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Sobotka 1 : 0
Záznam online reportáže

Minsk/Praha
Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace porazila ve svém předposledním vystoupení v základní skupině A na mistrovství světa v Minsku Norsko 1:0. Nedělní utkání rozhodl svým premiérovým gólem v národním týmu útočník Vladimír Sobotka, který se trefil už po 39 vteřinách hry. Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky ale postup do čtvrtfinále ještě jistý nemají. Stačí jim však k němu bod z úterního zápasu s Francií nebo jakákoliv výhra Francie v pondělním duelu s Dánskem. Poslední zápas skupiny odehrají v úterý od 19:45 SELČ proti Francii.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

39 sekund a gól. Vladimír Sobotka (v bílém) otevřel v duelu s Nory bleskově skóre.

Článek
Fotogalerie

Do sestavy českého týmu se po jednozápasové pauze způsobené střevními potížemi vrátil útočník Tomáš Hertl a byl to právě dvacetiletý benjamínek, kdo měl prsty v úvodní brance. Po Jágrově pasu Hertl tečoval kotouč, který brankář Söberg nemohl najít a Vladimír Sobotka střelou do odkryté branky poslal svůj tým po pouhých 39 vteřinách do vedení. V pátém zápase za reprezentaci tak zaznamenal svůj premiérový gól.

Co posune reprezentaci do čtvrtfinále:
- zisk bodu v úterním zápase s Francií
- výhra Francie v pondělním zápase s Dánskem

Hned poté zahrozil na druhé straně Trygg, jehož tečovaná střela se otřela o horní tyčku. První česká útočná formace hrozila dál a byla pro Nory největším nebezpečím. Po obrovských závarech před Söbergem dvakrát pálil obránce Kolář, Seveřané i s pomocí štěstí pokaždé odolali. S přibývajícími minutami se i oni čím dál víc osmělovali a Olden mohl hned dvakrát srovnat. Nejdřív ale po Němcově chybě branku minul, poté jej při přesilovce vychytal Salák.

Olimb trestné střílení neproměnil

Krátce po první změně stran neuspěl zblízka Jágr a Červenka následně místo volné branky trefil jen vnější tyč. Češi byli aktivnější, nicméně jejich soupeř trpělivě čekal na své šance a jedna z nich přišla ve 29. minutě. To Salák hodil proti zakončujícímu Askovi hokejku a rozhodčí nařídili trestné střílení. K němu se postavil Ken Andre Olimb, Salák ale svůj prohřešek napravil.

Uklidňující druhý gól ale Růžičkovi svěřenci ne a ne přidat, byť k němu neměli daleko. Jan Kovář střelou z vrcholku levého kruhu trefil horní tyčku, po Červenkově bekhendu pak zachránila Söberga branková konstrukce už potřetí. Ve 36. minutě zahrozili i Norové, jejich kapitán Bastiansen ale v sólovém úniku zamířil jen do Salákových betonů.

Český gólman se vytáhl i v úvodu třetího dějství, kdy vyrazil Oldenův pokus z bezprostřední blízkosti. Sekáč o chvilku později trefil opět tyč norské branky, ve 48. minutě pak tentýž hráč při přečíslení dvou na jednoho vybídl Novotného, Söberg ale puk betonem vytěsnil mimo.

Favorit selhával i v dalších příležitostech, a tak se stejně jako o den dříve proti Dánům musel strachovat až do samotného konce. Čtyři minuty před koncem základní hrací doby se nechal vyloučit Jágr, Češi se ale ubránila. V poslední minutě Norové odvolali gólmana, vyrovnání se ale stejně nedočkali.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku - skupina A
Česko - Norsko 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Branka a nahrávky: 1. Sobotka (Hertl, Jágr). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Vinnerborg - Dahmen (oba Švéd.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 6000.
Česko: Salák - Němec, Vitásek, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář II - Jágr, Sobotka, Hertl - Vondrka, Červenka, Klepiš - Hudler, Novotný, Sekáč - Zaťovič, Jan Kovář, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Norsko: Söberg - Holös, Bonsaksen, Trygg, Ödegaard, Sörvik, Espeland - Forsberg, Hansen, Röymark - M. Olimb, Bastiansen, K. A. Olimb - Ask, Olden, Skröder - Dahlström, Roest, Martinsen. Trenér: Roy Johansen, Knut Jorgen Stubdal a Per-Erik Alcén.
Jak dopadne úterní zápas českých hokejistů s Francií?
vyhrají Češi
85,8 %
vyhraje Francie
14,2 %
Celkem hlasovalo 83133 čtenářů.

Reklama

Související témata: