Hlavní obsah

USA - Finsko 3:1Američané si zajistili čtvrtfinále, Rusové se trápili a zranil se jim Ovečkin

Aktualizováno

Hokejisté USA porazili na mistrovství světa v Minsku Finsko 3:1 a zajistili si postup do čtvrtfinále. Seveřané potřebují uspět v závěrečném vystoupení v základní skupině B proti Kazachstánu. Dva góly Američanů, kteří šli do vedení hned v první minutě, dal útočník Tyler Johnson. Ve večerním utkání Němci dlouho vzdorovali favorizovaným Rusům, nakonec ale prohráli 0:3.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Američan Brock Nelson před finským brankářem Pekkou Rinnem.

Článek

Přímý souboj o pozici mezi postupovým kvartetem, v němž se Američané museli obejít bez potrestaného útočníka Abdelkadera, začal kuriózně. Bek Jones nahodil kotouč do útočného pásma vysoko po hrazení, ten se však nečekaně odrazil od spoje mezi deskami a místo toho, aby ho gólman Rinne mohl zastavit za brankou pro své spoluhráče, Nelson z brankoviště poslal Američany už po 19 vteřinách snadno do vedení.

V osmé minutě měl šanci zvýšit Trocheck, jenže Rinne byl proti. Nedlouho poté vypomohla brankáři po Johnsonově ráně horní tyč. Ve 14. minutě měli Finové k dispozici téměř minutovou přesilovku pět na tři, v níž měl dvě obrovské příležitosti Lehterä, jenže do odkryté branky nedokázal ani jednou zakončit.

Zatímco v úvodním dějství trefili Finové mezi tyče pouze dvakrát, druhá část už byla střelecky zcela vyrovnaná. A větší šance měl výběr Suomi. Tomi Sallinen i Haula sice překonali gólmana Thomase, ale jejich střely prosvištěly těsně vedle branky.

Ve třetí dvacetiminutovce nezamířil přesně ani Savinainen, Thomas pak vychytal Jokinena. Finové mohli zahozených šancí litovat o to více ve 47. minutě, když se parádně do horního růžku trefil Johnson. Finové pak nezužitkovali dvě přesilovky, v nichž mohl dvakrát snížit Komarov. V 55. minutě dokonal svůj hattrick promarněných tutovek Lehterä.

Přesto se Seveřanům podařilo závěr zdramatizovat, když za Thomasovými zády skončil tečovaný puk z hole Mäntyläho. Na začátku poslední minuty to Finové zkusili v šesti, ale Johnson trefil prázdnou branku a definitivně zajistil tři body Američanům.

Rusové čekali na gól 44 minut

Hokejisté Ruska porazili na mistrovství světa Německo 3:0 a zůstávají i po šestém vystoupení v Minsku ve skupině B stoprocentní, naopak jejich soupeř přišel o naději na postup do čtvrtfinále. Dlouho bezbrankovým stavem pohnul až ve třetí třetině Vadim Šipačov, výhru pojistili Sergej Širokov a Viktor Tichonov. Čisté konto vychytal gólman Andrej Vasilevskij.

Zápas nedohrál hvězdný Alexandr Ovečkin. Obávaný kanonýr Washingtonu má podle ruských médií poraněné koleno a zamířil na podrobnější vyšetření do nemocnice. Kouč Oleg Znarok nechtěl o jeho stavu po utkání mluvit. "Nemohu k tomu nyní uvést žádné informace, více řekneme později," uvedl Znarok.

Úvodní třetina byla až překvapivě vyrovnaná. Němci drželi s favoritem krok i co do počtu střeleckých pokusů mezi tyče a dokonce si vynutili jako první přesilovku, ale Oppenheimer v ní neuspěl. V deváté minutě se do koncovky tlačil Tichonov a jeho bekhend zastavila až tyč za zády gólmana Grubauera, jenž dostal v německém brankovišti podruhé na turnaji důvěru.

Krátce poté, co se první dějství přehouplo do druhé poloviny, měla sborná k dispozici plné dvě minuty výhodu dvojnásobné početní výhody, nedokázala si však vytvořit žádnou výraznější šanci.

Prostřední dvacetiminutovka byla na zajímavé momenty výrazně bohatší. Nejprve se pokusil pohnout stavem Kuljomin, ale Grubauer byl proti. Na druhé straně předvedl pěknou akci šikovný Barta, ani Vasilevskij se nenechal zahanbit. Poté minul z dobré pozice Kuzněcov.

Ve 30. minutě nedokázal Grubauera překonat Šipačov. Na závěr druhé části tvrdě vypálil Anisimov, ale bezbrankový stav se nezměnil ani do druhé přestávky.

Po pokusu Tichonova museli v končící 44. minutě Němci do čtyř, když se proti pravidlům provinil Kink, na trestné lavici ale dlouho nepobyl. Z ruské přesilovky uběhlo pouhých šest vteřin a favorit se konečně dočkal, když pohodlně do prázdné branky otevřel skóre Šipačov.

Ze hry byl pak po střetu s protihráčem nucen odstoupit Ovečkin. Jen pár vteřin po opětovném zahájení hry zvýšil pěknou trefou na 2:0 Širokov. V začínající 58. minutě byl vyloučen Denisov, Německo hned sáhlo k power play, jenže bez úspěchu. Navíc dvě sekundy po jeho návratu na led trefil opuštěnou branku Tichonov.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku - skupina B
USA - Finsko 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)
Branky: 1. Nelson (Jones), 47. Johnson (Smith, Jones), 60. Johnson (Shore) - 57. Mäntylä (Immonen, Hietanen). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Bulanov (Rus.) - Hull (Kan.), Valach (SR). Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 13 030.
USA: Thomas - Jones, Dekeyser, Gardiner, Murphy, McCabe, Petry, Donovan - Nelson, Johnson, Smith - Gaudreau, Stapleton, Wingels - J. Hayes, Trocheck, Mueller - K. Hayes, Shore, McDonald - Miele. Trenér: Peter Laviolette.
Finsko: Rinne - Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Lajunen, Marttinen - Lehterä, Kontiola, Palola - Komarov, Jokinen, Haula - Savinainen, Immonen, Pakarinen - Huhtala, T. Sallinen, J. Sallinen - od 41. navíc Salomäki. Trenér: Erkka Westerlund.
Rusko - Německo 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Branky: 44. Šipačov (Jakovlev, Plotnikov), 51. Širokov (Zaripov, Anisimov), 60. Tichonov (Anisimov). Rozhodčí: Dremelj (Slovin.), Šindler - Lederer (oba ČR), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. Diváci: 14 021.
Rusko: Vasilevskij - Denisov, Čudinov, Medveděv, Kutuzov, Jakovlev, Bělov - Plotnikov, Tichonov, Ovečkin - Kuljomin, Anisimov, Širokov - Zaripov, Šipačov, Kalinin - Kuzněcov, Burmistrov, Dadonov. Trenér: Oleg Znarok.
Německo: Grubauer - Reul, Braun, Kohl, Hördler, Krueger, Akdag, Müller - Mauer, Barta, Ehliz - Oppenheimer, Hospelt, Noebels - Draisaitl, Kink, Seidenberg - Rieder, Pietta, Weiss - Plachta. Trenér: Pat Cortina.

Reklama

Související témata: