Hlavní obsah

Naštěstí jsem puk našel dřív než norský brankář, líčil střelec jediného gólu Sobotka

Martin Kézr (Minsk)Sport.czPrávo

Gólový účet utkání českých hokejistů s Norskem byl na světovém šampionátu v Minsku vyřešen už po 39 vteřinách, kdy se na brankovišti nejlépe zorientoval Vladimír Sobotka a dostal puk za Söbergova záda. Národní tým se tak po nejtěšnější výhře 1:0 přiblížil postupu do čtvrtfinále.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

39 sekund a gól. Vladimír Sobotka (v bílém) otevřel v duelu s Nory bleskově skóre.

Článek
Fotogalerie

Viděl jste při svém gólu, že norský brankář nemá puk pod kontrolu?

Vypadl mu, a jak hledal Hertlíkovu dorážku, otočil hlavu dozadu. Našel jsem naštěstí puk dřív než gólman Norů a stačilo si jen pohlídat, abych náhodou netrefil mimo. Dával jsem to pak vlastně do prázdný, bylo to i hodně o štěstí.

Nezapomněl jste si vzít puk za svou první reprezentační branku?

Hertlík mně ho přivezl, takže ho mám schovaný, ale jinak nemyslím, že bychom se měli z něčeho radovat.

Proč, vždyť se vyhrálo?

No jo, ale ze hry mám smíšené pocity. Nemůžeme přece říkat, že jsme třikrát dali gól a že jsme tím pádem měli smůlu. Šancí bylo spousta, ale víc gólů jsme už nedali. Musíme si uvědomit, že jsme dali jen jeden a Saša Salák v brance nám vyhrál zápas.

Chybí tam pořád větší důraz do branky?

Přesně tak, v dnešní době se dávají hlavně takhle góly. Musí se jít před bránu, tečovat puk nebo ho tam vrazit s gólmanem, to je jediná správná cesta. Nebo když je útočník sám mezi kruhy, tak musí dát gól. Nemůžeme pořád střílet brankáři do břicha.

Měli jste ke konci strach, že byste mohli v závěru o vedení přijít, jako se vám to stalo o den dřív s Dány?

Na Dánsko jsme nemohli myslet, to bychom zbytečně přivolali. Já dneska prostě věřil, že to tentokrát dotlačíme do vítězného konce za tři body. Trochu jsme se i poučili, abychom závěr odehráli s chladnou hlavou.

Norové ale kousali do poslední chvíle...

Celou dobu stíhali s námi bruslit a takticky nejsou špatně vybavení, takže to s nimi bylo dost těžké. Zbytečně ztrácíme puky ve středním pásmu, to Nory dostávalo do hry. Pak už nestíháme dobruslovat a necháváme tam beky samotné. Na tom musíme zapracovat a navzájem si víc pomáhat, zlepšení tam ale snad je znát.

Vy sám jste tři dny kvůli nemoci vůbec nebyl na ledě, ale nevypadalo to, že by vám scházely síly. Jak jste se cítil?

Trošku oslabené tělo bylo znát, ještě pořád mám rýmu. Ani jsem toho za poslední dny moc nesnědl. Držel jsem se jen na suché stravě, na rohlících a teplém čaji. Až v den zápasu jsem trochu normálně jedl, ale na to se nebudu vymlouvat. Hrajeme už o všechno, není čas se šetřit nebo marodit.

Reklama

Související témata: