Hlavní obsah

Rozhodčí chtěli udělat zápas zajímavějším, podivoval se Salák nařízenému trestnému střílení

Minsk

Kouč Vladimír Růžička označil jím chycené trestné střílení v polovině zápasu mistrovství světa proti Norům za rozhodující moment střetnutí. Gólman české hokejové reprezentace Alexander Salák byl ale přesvědčený, že k nájezdu Kena Andreho Olimba vůbec nemělo dojít.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Brankář českého týmu Alexander Salák chytá trestné střílení Kenu Andremu Olimbovi z Norska.

Článek

„Před bránou navíc byli i další hráči, jenže rozhodčí se stejně usmysleli nařídit trestné střílení. Nesouhlasím s nimi, ale to já nikdy, takže to není nic nového na světě. Chtěli asi ten zápas zase udělat zajímavějším," ironicky se pousmála česká brankářská jednička.

Svůj prohřešek ale hned vzápětí Salák napravil, neboť Ken Andre Olimb si na něj nepřišel. „Dost jsem se ale modlil, protože nájezdy mi tady moc nejdou. Byl jsem bezradný, on už ale naštěstí moc možností k zakončení neměl, tak jsem mu jen skočil pod nohy. A musím přiznat, že jsem měl kliku. Olimba znám, je to šikovný hráč a jsem moc rád, že jsem mu to chytnul," těšilo strakonického rodáka.

Co posune reprezentaci do čtvrtfinále:
- zisk bodu v úterním zápase s Francií
- výhra Francie v pondělním zápase s Dánskem

„Mám radost, že jsem mohl klukům pomoct, protože jsem cítil, že my brankáři jsme zatím na turnaji moc nepřispěli," říkal Salák navzdory tomu, že si připsal již druhé čisté konto na šampionátu v Minsku.

Dorazilo štěstí, těšil Saláka příjezd rodiny

„Nejdůležitější jsou ale tři body, protože tabulka je hrozně vyrovnaná a stát se v ní může cokoliv. Ale tahle výhra může s ohledem na postup do čtvrtfinále rozhodovat," uvědomuje si Salák, kterému v sobotu do Minsku přijela fandit i rodina. „Konečně dorazilo štěstí. Jsem rád, že jsou tady a drží nám palce v hledišti."

K definitivě čtvrtfinále stačí českému týmu získat v úterý proti Francii alespoň bod. Postupovou jistotu však může Růžičkův tým získat už v dnes, pokud právě Francouzi porazí Dány. Salák se ale soustřeďuje jen na vlastní zápasy. „Porazit Francii bych neviděl až zas tak jednoduše. Už je to sice taková obehraná písnička, ale tady hrají všichni dobře a každý dokáže poskládat dvě výborné lajny," připomíná.

A momentálně ani neřeší konečné umístění na třetím místě v základní skupině, díky kterému by se Češi ve čtvrtfinále vyhnuli našlapané ruské sborné. „Kdyby to vyšlo, bude to samozřejmě o to lepší. Ale na to se vůbec nechci koncentrovat. Hlavně abychom čtvrtfinále udělali."

Reklama