Hlavní obsah

Němci zranili Ovečkina, bude ruská hvězda v pořádku? Kink vyfasoval trest

Minsk
Aktualizováno

Ruským hokejistům bezprostředně po nedělním duelu s Německem hrozilo, že se ve zbývajících zápasech světového šampionátu v Minsku budou muset obejít bez svého elitního střelce Alexandra Ovečkina, kterého zranil německý útočník Marcus Kink. Ruská hvězda zůstala po úderu do kolena ležet na hrací ploše, poté musela na vyšetření do nemocnice. V pondělí však Ovečkin fanouškům vzkázal, že je v pořádku, ale zda mu koleno dovolí hrát, není zatím jasné.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Zraněná ruská hvězda Alexandr Ovečkin leží po střetu s Němcem Marcusem Kinkem na ledové ploše.

Článek
Fotogalerie

"Jsem OK. A navíc s vítězstvím," uvedl Ovečkin na svém twitterovém účtu a vzkaz doprovodil i fotografií se zdviženým palcem.  Magnetická rezonance podle zprávy na webu mezinárodní federace IIHF neodhalila žádný utržený či natržený vaz, i když místo je stále bolestivé.

V Minsku v šesti zápasech nasbíral tři góly a šest asistencí. Podle listu Sport-Express určitě vynechá úterní poslední utkání základní části proti domácímu Bělorusku. Zprávy o jeho stavu se však od počátku různí.

"Saša každopádně zůstane s týmem. I kdyby nemohl hrát, bude tady. Není to jen článek našeho mužstva, on je jeho lídrem," uvedl generální manažer Rusů Andrej Safronov. Další start bude Ovečkin konzultovat s lékaři, ale nerad by dění sledoval jen ze střídačky. "Jak ho znám, i kdyby existovala jen pětiprocentní šance, tak nastoupí," dodal Safronov.

Pro Ovečkina skončil nedělní zápas ve třetí třetině poté, co se snažil obejít Kinka, ten mu však do cesty nastavil zadek a poslal hvězdu bodyčkem k zemi. Ovečkin se snažil ještě střetu vyhnout, ale zavadil o soupeře pravým kolenem. Navíc se ve vzduchu přetočil a následoval pád, po němž se jen ztěžka sbíral z ledu, evidentně kvůli problému s kolenem.

Ruskému týmu se nelíbilo, že německý útočník nebyl ani vyloučen. "Šlo o jasný zákrok proti pravidlům, který rozhodčí v klidu sledovali z několika metrů a neudělili ani menší trest. Samozřejmě po utkání se kvůli tomu na IIHF obrátil generální manažer reprezentace Andrej Safronov," stojí v prohlášení federace k zápasu, který rozhodovali i čeští sudí Vladimír Šindler a čárový Vít Lederer.

A disciplinární komise IIHF mu v pondělí dodatečně zastavila činnost. Podle komise šlo o pád pod nohy a rozhodčí Šindler a Slovinec Igor Dremelj měli Kinka vyloučit. Německý útočník přijde o úterní zápas s USA.

Kouč německého výběru Pat Cortina po utkání ujišťoval, že nešlo o Kinkův úmysl. "Takoví moji hráči nejsou a ani tak hrát nechtějí, to není našemu týmu vlastní. Byl to nešťastný okamžik a všichni věříme, že bude (Ovečkin) v pořádku. Je to skvělý hráč a takové hokej potřebuje," řekl.

Reklama

Související témata: