Hlavní obsah

Komise rozhodčích udělá maximum, abychom už nebyli poškozeni, řekl Lener. Omluvu přijal

Jan Škvor (Minsk)Sport.cz

Od komise rozhodčích Mezinárodní hokejové federace IIHF se mu dostalo omluvy za přehmaty sudích, kterých se vůči české reprezentaci dopustili během mistrovství světa v běloruském Minsku. Generální manažer národního týmu Slavomír Lener omluvu přijal a byl zároveň ujištěn, že komise rozhodčích udělá maximum pro to, aby verdikty rozhodčích byly k českému mužstvu ve zbytku turnaje férové.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Generální manažer hokejové reprezentace Slavomír Lener.

Článek

S čím přesně jste se na sekretariát komise rozhodčích IIHF obrátili?

Chyby sudích se už nakumulovaly. Dva zápasy (proti Švédům a Kanadě) jsme ještě byli trpěliví a chyby nijak nekomentovali, ale pak už toho bylo moc. Osobně jsem na direktoriáty turnaje chodil a sám René Fasel, prezident IIHF, na nich říkal, že chyb rozhodčích se tady objevilo dost. Velice rázně komisi rozhodčích upozornil, aby si na to dali pozor. Jenže v zápase s Dánskem už to byly chyby viditelné a vlastně rozhodly zápas.  Ale vůbec se na ně nevymlouváme. Víme, že jsme měli najít jinou cestu, jak zápas vyhrát. Ale gól na 2:3 ho prostě hodně ovlivnil. Poslali jsme dopis na komisi rozhodčích. Nebyla to žádost o revizi, protože stejně víme, že by se s tím nic neudělalo, akorát by potrestali rozhodčí. Chtěli jsme jen, aby IIHF o naší nespokojenosti věděla.

A komise rozhodčích uznala, že máte pravdu a omluvila se...

Její sekretář Konstantin Komissarov mě sám vyhledal a osobně se mi omluvil hlavně za zápas s Dánskem. Řekl, že to byl jednoznačný nedostatek, že gól  na 2:3 neměl být uznán a mělo se vhazovat ve středním pásmu.

Vaše další připomínky k výkonu rozhodčích v zápasech se Švédskem a Kanadou rovněž uznal jako oprávněné?

V utkání se Švédskem šlo o první gól soupeře, kde byl podle nás hráč soupeře hned několikrát v brankovišti Za tohle se mi Komissarov rovněž omlouval. Viděl to i na zpomalených záběrech, ale omlouval to lidským faktorem. Seběhlo se to ve velké rychlosti a rozhodčí to přehlédl.

A trest pro Jana Kováře na pět minut a do konce utkání v zápase s Kanadou, která následnou dlouhou přesilovku dvakrát zužitkovala?

Byl to přestupek na dvě plus dvě minuty maximálně. Sekretariát komise rozhodčích si to několikrát prošel na videu a přiznal, že na devadesát procent mohl Bieksovo krvavé zranění v obličeji způsobit i kotouč. Rovněž se nám za to omluvili.

Jste tedy spokojení, jak se komise rozhodčích k situaci postavila?

Bereme to. Byli k nám vstřícní a slíbili, že do budoucna udělají maximum pro to, aby nás rozhodčí nepoškodili a bylo to férové.

Která z oněch tří nepřesností poškodila mužstvo nejvíce?

Všechny.

Proč jste nestáli o to, aby byli rozhodčí potrestáni?

Ani nemáme právo to požadovat. Tady na mistrovství světa panuje všeobecná kritika rozhodčích, ale není to kvůli jejich zanedbávání. Spíš něco přehlídnou, nebo situaci vidí ve špatném úhlu. Můžu na rovinu říct, že schůzi co schůzi si nějaká země stěžuje. Nikdo ale nežádá o potrestání rozhodčích, nikdo je nechce vetovat; to na mistrovství světa ani nejde. Spíš se volá po tom, aby se určité kritické situace třeba mohly zkoumat na videu. Řeknu příklad - když do konce zápasu zbývá posledních pět minut a nastane situace, která může rozhodnout o jeho chodu, měla by být možnost využití videa.

Jenže pak by se zápas mohl hodně protahovat...

Toho se nebojím. Někdo namítne, že hokej by pak už byl přetechnizovaný a zrobotizovaný, když se pořád bude sledovat video. Šlo by třeba nastolit, že by se u něj probírala jakákoli sporná situace z poslední pěti nebo desetiminutovky zápasu. Zápas zdržuje hlavně to, když třeba rolba upravuje před samostatnými nájezdy led sedm minut, jak se to děje tady v Minsku. Urychlit jde i střídání, která se nyní zbytečné protahují. Prostě existují prostory pro zrychlení zápasu, aby se video zavedlo. Ale to je jen náš návrh do budoucna.

Jaké jsou výkony rozhodčích na hokejovém MS?
Výborné
1,9 %
Průměrné
6,6 %
Velmi špatné
91,5 %
Celkem hlasovalo 82433 čtenářů.

Reklama

Související témata: