Hlavní obsah

Nastoupit proti Jágrovi a spol. je pocta, říká Treille po francouzském zázraku

Minsk

Porazili Dány a po dlouhých devatenácti letech si hokejisté Francie zajistili na mistrovství světa postup do čtvrtfinále. Spokojit se s tím ale nechtějí, v úterním závěrečném zápase proti České republice budou usilovat o další vítězství, aby se ve čtvrtfinále vyhnuli rozjetému Rusku. Souboj s Českou republikou bude pikantní pro útočníka Yoricka Treilleho, jenž v letech 2008 až 2013 nastupoval v české extralize za Vítkovice, Spartu a Chomutov. „Zápasy proti České republice miluju,“ přiznává třiatřicetiletý forvard Grenoblu.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Francouzský útočník Yorick Treille oslavuje před brankou dánského gólmana Simona Nielsena gól spoluhráče Juliena Desrosierse (není na snímku).

Článek

Co pro vás postup do čtvrtfinále znamená?

Pro celý francouzský hokej je to obrovský úspěch. Jsem strašně šťastný a večer si to pořádně užijeme. Čtvrtfinále už nám nikdo nevezme.

Nepřipadáte si trochu jako v pohádce?

Je to skutečně překvapení, takový malý zázrak. Před startem turnaje jsme o čtvrtfinále nemluvili, ale někde vzadu v hlavách jsme to měli. Věřili jsme, že tento rok můžeme něco dokázat. Nechtěli jsme ale nahlas křičet, hlavním naším cílem bylo udržet se v elitní divizi.

Překvapili jste tedy trošku i sami sebe?

Za poslední tři roky jsme opravdu tvrdě dřeli. Předloni jsme na mistrovství světa byli čtvrtfinále strašně blízko, až v posledním zápase skupiny jsme o něj kvůli prohře se Slovenskem přišli. Tímto momentem jsme si ale ověřili, že to není nemožné. Teď jsme se dočkali.

Víte, že si Francie zahraje ve čtvrtfinále po dlouhých devatenácti letech?

Vím o tom, tehdy ale ještě byl jiný formát turnaje. Je to fakt obrovský úspěch. Spousta kluků je v reprezentaci pohromadě už několik let a teď jsme se dočkali velké odměny.

V čem je vaše největší síla?

Jsme sebevědomí, mužstvo je dobře vybalancované. Máme dobrou obranu, výborně chytá Cristobal Huet. A naše první útočná řada si v ničem nezadá s těmi, které tady mají nejlepší mužstva.

Nyní vás na závěr skupiny čeká Česká republika. Berete zápasy proti ní speciálněji, když jste v Čechách působil?

Já osobně miluju hrát proti České republice. Jste velká hokejová země, patříte mezi šest nejlepších na světě, možná ještě výš. Pro nás je zábava hrát proti Švédsku, Kanadě nebo České republice. Proti hráčským legendám, jako je třeba Jágr. Nastoupit proti němu je pro všechny z nás velká pocta. Jsme prostě rádi, že můžeme soupeřit s těm nejlepšími.

Znáte vůbec někoho ze současného českého kádru?

Na mistrovství světa 2010, kdy jsme proti Čechům nastoupili naposledy, jsem pár hráčů znal. Teď tam ale nemáte nikoho, se kterým bych někdy hrál.

Uvědomujete si, že půjde o přímý souboj o třetí místo, které by vám zaručovalo vyhnout se ve čtvrtfinále silnému Rusku?

Samozřejmě že o tom víme. Stejně jako to vědí Češi. Myslím, že předvedou stoprocentní výkon, aby nás porazili, ale to my budeme chtít taky. Jsme odpočatí, navíc už vůbec nejsme pod tlakem. Určitě to bude skvělý zápas proti výbornému soupeři. Na papíře jste o mnoho lepší než my, na sto procent budete favoritem. Ale my jsme připravení a můžu slíbit, že budeme tvrdě makat.

Co říkáte na dosavadní výkony českého týmu tady v Minsku?

Mužstvo sice má na turnaji určité problémy, očekávání u vás doma jsou vysoká a hráči kvůli tomu můžou být pod tlakem. Češi sice možná nedali tolik gólů, kolik by si představovali. To ale nemění nic na tom, že mají výborné mužstvo.

Jak dopadne úterní zápas českých hokejistů s Francií?
vyhrají Češi
85,8 %
vyhraje Francie
14,2 %
Celkem hlasovalo 83133 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články