Hlavní obsah

Německo - USA 4:5Američané budou po výhře nad Německem soupeřem Česka, Rusové vyhráli i posedmé

Minsk
Aktualizováno

Hokejisté USA porazili na mistrovství světa v utkání základní skupiny B tým Německa těsně 5:4 a budou soupeřem českého výběru ve čtvrtfinále turnaje. Posedmé v řadě vyhráli hokejisté Ruska, kteří porazili domácí Bělorusy 2:1. Hokejisté Lotyšska prohráli ve svém závěrečném zápase na mistrovství světa se Švýcarskem 2:3 a přišli tak šanci o postup do čtvrtfinále. Do bojů o medaile místo nich postoupilo Finsko, které se v prvním kole vyřazovacích bojů utká s Kanadou.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Matt Donovan přijímá gratulace spoluhráčů z týmu USA v utkání proti Německu.

Článek

Američané díky výhře poskočili na průběžnou druhou příčku, ale musejí ještě čekat, zda na ní zůstanou. Rozhodne o tom výsledek večerního zápasu mezi Běloruskem a prvním Ruskem, které dosud neztratilo ani bod. Domácí tým potřebuje k návratu na druhou příčku vyhrát v základní hrací době, neboť při dvoubodovém manku hovoří v jeho neprospěch vysoká prohra s USA 1:6 ve vzájemném utkání. Pokud favorizovaná sborná nezakolísá a Růžičkův tým přehraje v souběžně hraném utkání ve skupině A celek Francie, budou hokejisté USA čtvrtečním soupeřem českého celku ve čtvrtfinále turnaje.

V první třetině gól nepadl, přestože Němcům se podařilo dostat kotouč za brankovou čáru, když v 5. minutě Seidenberg bruslí usměrnil Draisaitlovo nahození za záda gólmana Thomase. Sudí však tento zásah po konzultaci s videorozhodčím neuznali. Ve 12. minutě ujel v oslabení Johnson, gólman Aus den Birken si však dokázal poradit. Ehliz poté minul odkrytou americkou branku.

S góly se roztrhl pytel ve druhé části. Třikrát šli Američané do vedení a pokaždé o něj brzy přišli. Ve 22. minutě otevřel skóre Abdelkader zblízka po přihrávce zpoza branky. Už za 48 vteřin bylo ale vyrovnáno, když po špatném střídání Američanů ujel Weiss a v pádu s pomocí tyčky dostal puk za Thomasova záda.

Ve 28. minutě se při vlastním oslabení dostal Shore nádhernou fintou přes Brauna a vrátil Američanům vedení. V polovině utkání už to ale bylo 2:2, když v přesilovce zakončoval takřka do prázdné branky Hospelt. Velmi podobná odpověď přišla ve 33. minutě na druhé straně, kdy se rovněž v přesilovce zapsal mezi střelce Donovan. Po chvilce si ale najel Draisaitl do střelecké pozice a potřetí vyrovnal.

Hned zkraje třetího dějství Gaudreau v přesilovce parádní individuální akcí poslal svůj tým do vedení i počtvrté: v přesilovce trefil kameru v brance a hrálo se ještě dlouho poté, ale následná konzultace s videorozhodčím byla blesková a rozhodování jednoduché. Tentokrát Američané dokázali náskok navýšit, když Abdelkader dorážkou bekhendem ze vzduchu v 56. minutě zvýšil na 5:3.

Rieder v závěru při power play ještě snížil a Abdelkader promarnil příležitost k dovršení hattricku, šanci na vyrovnání už ale Němci neměli.

Rusko vyhrálo i sedmý zápas na MS, porazilo Bělorusy

Oba týmy v zápase postrádaly své tradiční kapitány. Zranění vyřadilo ze hry Ovečkina i Kaljužného, Bělorusům navíc chyběl i další klíčový útočník Grabovskij. Naopak poprvé nastoupil Malkin, který se ke sborné připojil v pondělí.

Úvodní třetina moc střel ani šancí nenabídla. Více ze hry měli favorizovaní Rusové, Kuzněcov ani Plotnikov však slibné šance neproměnili. V polovině zápasu se neprosadil ani Širokov.

Bezbrankový stav se změnil až ve 33. minutě, kdy Šipačov připravil gólovou šanci pro Plotnikova. V 36. minutě si ruská dvojice úspěšnou spolupráci zopakovala, Plotnikov obral o puk Gotovce a přihrál Šipačovovi, který podruhé překonal Kovala.

Běloruský gólman se navíc vzápětí po střetu s Malkinem zranil a do branky musel Lalande, který odchytal náročný pondělní souboj s Lotyšskem.

Ve třetí třetině se domácím podařilo snížit. Gotovec ještě svoji šanci neproměnil, ale Denisov v 46. minutě již Bobrovského překonal. Po Malkinově akci mohl vrátit sborné dvoubrankový náskok Tichonov, ale v koncovce neuspěl. Šance ale měli i Bělorusové, vyrovnat mohli Sergej Kosticyn nebo jeho bratr Andrej.

Na domácích bylo vidět, že chtějí být prvním týmem, který na turnaji sebere Rusku alespoň bod. To se jim ale nakonec nepodařilo, vyrovnat nedokázali ani v závěrečné power play. Bělorusko tak skončilo v tabulce třetí a ve čtvrtfinále se utká se Švédskem, Rusko bude hrát s Francií.

Lotyšsko prohrálo se Švýcarskem a končí

Lotyši věděli, že je jakákoli výhra posune do bojů o medaile na úkor Finska, přesto nedokázali začít duel ve vysokém tempu. Bylo na nich vidět, že se ještě neoklepali z porážky v pondělním večerním duelu s Běloruskem. Navíc na ně zřejmě dolehla i únava.

Švýcaři toho využili a v rozmezí 70 sekund získali dvoubrankové vedení. Nejprve využil Hollensteinovu přihrávku zpoza branky Brunner a poté se ujala i Schlumpfova střela. V lotyšské brance tentokrát nastoupil Gudlevskis a jen díky několika jeho zákrokům to po první třetině nebylo 0:3.

Hned na začátku druhé části ale Gudlevskis přece jen potřetí inkasoval, když za jeho zády skončila Weberova střela. I díky slabší chvilce gólmana Berry se ale Lotyšsku podařilo rychle snížit, ze strany jej překonal liberecký útočník Koba Jass.

Ve třetí části trefil Galvinš v přesilovce tyč, ale snížit na rozdíl jediného gólu se Lotyšům podařilo až při závěrečné power play. Trefu Girgensonse dlouho zkoumal videorozhodčí, řešil, zda nehrál vysokou holí. Nakonec arbitr branku uznal, ale vyrovnat už se Lotyšům nepodařilo.

Naopak mohli sami počtvrté inkasovat. Rüfenacht ale při nájezdu dvou hráčů na prázdnou branku po nečekané přihrávce trefil jen tyč a následně branku v pádu posunul.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina B:
Německo - USA 4:5 (0:0, 3:3, 1:2)
Branky a nahrávky: 24. Weiss, 31. Hospelt (Draisaitl, Oppenheimer), 36. Draisaitl (Ankert), 59. Rieder (Draisaitl, Hospelt) - 22. Abdelkader (Gaudreau, Stapleton), 28. Shore (Petry), 33. Donovan (Gaudreau, Gardiner), 43. Gaudreau (Gardiner), 56. Abdelkader (Gaudreau). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Fraňo (ČR) - Fluri (Švýc.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 4:7. Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 11 845.
Německo: Aus den Birken - Hördler, Braun, Ankert, Müller, Reul, Akdag - Mauer, Barta, Rieder - Oppenheimer, Hospelt, Noebels - Draisaitl, Pietta, Seidenberg - Plachta, Weiss, Ehliz. Trenér: Pat Cortina.
USA: Thomas - Jones, Dekeyser, Gardiner, Murphy, McCabe, Petry, Donovan - Nelson, Johnson, Smith - Gaudreau, Stapleton, Abdelkader - J. Hayes, Trocheck, Mueller - K. Hayes, Shore, McDonald - Miele. Trenér: Peter Laviolette.
Lotyšsko - Švýcarsko 2:3 (0:2, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 22. K. Jass (Dzerinš, Kulda), 58. Girgensons (Sotnieks, Vasiljevs) - 9. Brunner (Hollenstein, Cunti), 11. Schlumpf (Ambühl), 21. Weber (Ambühl, Josi). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Vinnerborg - Dahmen (oba Švéd.), Valach (SR). Vyloučení: 4:6. Bez využití. Diváci: 12.868.
Lotyšsko: Gudlevskis - Galvinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, Lavinš, J. Redlihs, M. Jass - M. Redlihs, Daugavinš, Keninš - Štals, Girgensons, Indrašis - Niživijs, Vasiljevs, Cipulis - Meija, Džerinš, Berzinš - K. Jass. Trenér: Ted Nolan.
Švýcarsko: Berra - Weber, Josi, Kukan, Blum, Schlumpf, Seger, Grossmann, Ramholt - Hollenstein, Cunti, Brunner - Moser, Schäppi, Ambühl - Suri, Froidevaux, Fiala - Rüfenacht, Plüss, Stancescu. Trenér: Sean Simpson.
Rusko - Bělorusko 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 33. Plotnikov (Šipačov, Tichonov), 36. Šipačov (Plotnikov) - 46. Denisov (Kitarov, Korobov). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Patafie (USA) - Carnathan (Kan.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 14.679.
Rusko: Bobrovskij - Denisov, Čudinov, Medveděv, Kutuzov, Jakovlev, Bělov, Zubarev - Plotnikov, Šipačov, Kalinin - Tichonov, Malkin, Kuljomin - Anisimov, Širokov, Zaripov - Kuzněcov, Burmistrov, Dadonov. Trenér: Oleg Znarok.
Bělorusko: Koval (37. Lalande) - Korobov, Graborenko, Denisov, Gotovec, Jevenko, Usenko - Volkov, S. Kosticyn, Kovyršin - Platt, Stas, A. Kosticyn - Ugarov, Kitarov, Stepanov - Jefimenko, Osipov. Trenér: Glen Hanlon.

Reklama

Související témata: