Hlavní obsah

Česko - Francie 5:4 PPČeši vyhráli bláznivý zápas s Francií v prodloužení, ve čtvrtfinále je čekají hokejisté USA

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Desrosiers 0 : 1
18. Desrosiers 0 : 2
19. Meunier 0 : 3
20. Sobotka 1 : 3
25. Sekáč 2 : 3
32. Jágr 3 : 3
33. Zaťovič 4 : 3
43. Roussel 4 : 4
63. Kolář 5 : 4
Záznam online reportáže

Minsk
Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace porazila ve svém závěrečném zápase základní skupiny mistrovství světa Francii po bláznivém průběhu 5:4 po prodloužení, když v 63. minutě vstřelil vítězný gól Jan Kolář. Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky tak do čtvrtfinále postoupili ze třetího místa a ve čtvrtek si o postup do semifinále zahrají s USA. Čtvrtfinálový duel začíná v 15 hodin středoevropského času v hale Čižovka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Čeští hráči (vzadu) se radují ze čtvrtého gólu. Vlevo je francouzský brankář Florian Hardy, vpravo Jonathan Janil a Baptiste Amar z Francie.

Článek
Fotogalerie

Oba týmy sice měly již před zápasem jistotu čtvrtfinále, skončit však na třetím místě a vyhnout se tak našlapaným Rusům bylo velice lákavé. Francie se v průběhu turnaje postarala o několik překvapení, když si vyšlápla na Slováky i Kanadu a v první třetině úterního souboje jenom potvrdila, že nešlo o náhodu.

První dvacetiminutovka totiž byla pro Růžičkovy svěřence přímo hororová. Vše odstartovalo v sedmé minutě, kdy Janilovo nahození tečoval mimo Salákův dosah před brankou číhající Desrosiers. Hned po vhazování ve středovém kruhu se do samostatného nájezdu dostal Hertl, trefil ale jen Hardyho beton. Podobná příležitost se pak naskytla i Červenkovi, i on však ztroskotal na devětadvacetiletém gólmanovi.

To Francouzi byli podstatně efektivnější. Už Fleuryho střela měla gólové parametry, a kdyby ji Teddy da Costa netečoval, skončila by nesjpíš v síti. Jenže Francie se záhy dočkala. Po Salákově faulu sice krátké oslabení tří proti pěti ustála, v pokračující klasické přesilovce ale tým v modrém bránící se čtveřici krásně vykombinoval a Desrosiers si připsal svůj druhý gól.

Čtyřgólový obrat za 13 minut a 24 vteřin

A když o 34 vteřin později přidal Meunier už třetí francouzskou branku, vypadalo to s Čechy hodně špatně. Jenže ještě před první sirénou vyhrál vhazování v útočném pásmu Sobotka, opuštěný kotouč si sám dojel a snížil. Reprezentaci to nastartovalo, a když Sekáč ve 25. minutě zavezl puk od vlastní modré čáry až do útočné třetiny a trefil mezeru mezi Hardyho betony, prohrávala už jen o gól.

Češi byli jako polití živou vodou a svého soupeře dostávali pod drtivý tlak. Ve 32. minutě nahazoval Jordán na branku puk, ten se otřel o tělo Jágra a bylo srovnáno. Francie hrozila z rychlých protiútoků, při jednom takovém se proti Fleurymu vytáhl Salák. Na druhé straně pak po mele před brankou dorazil puk za čáru Zaťovič a obrat byl dokonán. Češi ho zvládli za 13 minut a 24 vteřin čisté hry.

A mohli přidat i pátý zásah, jenže faulovaný Jágr z následného trestného střílení zamířil do tyčky. Branková konstrukce zazvonila v závěru druhé třetiny po střele Fleuryho i za Salákem. Jenže ve třetí minutě třetí třetiny už Salák kapituloval, při trestu Koláře mezi jeho betony zamířil Roussel. Vrátit vedení mohli Růžičkovu týmu Vondrka a pak i Hudler, sami před Hardym ale nestačili zakončit.

V prodloužení rozhodl Kolář

Při trestu Zámorského pak Francie svírala Čechy před jejich brankou, ti ale krušné chvilky přečkali a šlo se do prodloužení. V čase 62:19 rozhodl o výhře českého celku na hranici brankoviště stojící Kolář. Češi se tak ve čtvrtečním čtvrtfinále vyhnou Rusům a zahrají si proti USA.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina A:
ČR - Francie 5:4 v prodl. (1:3, 3:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 20. Sobotka, 25. Sekáč (Zámorský, Kolář II), 32. Jágr (Jordán, Sobotka), 33. Zaťovič (Rolinek, Kindl), 63. Kolář II (Zámorský, Sobotka) - 7. Desrosiers (Janil, Y. Treille), 18. Desrosiers (T. da Costa), 19. Meunier (Raux), 43. Roussel (Fleury). Rozhodčí: Dremelj (Slovin.), Gofman (Rus.) - Hull (Kan.), Puolakka (Fin.). Vyloučení: 7:5. Využití: 0:2. Diváci: 8214.
ČR: Salák - Němec, Vitásek, Jordán (11.-20. Ševc), Kindl, Zámorský, Kolář II - Jágr, Sobotka, Hertl - Vondrka, Červenka, Klepiš - Hudler, Novotný, Sekáč - Zaťovič, Jan Kovář, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Francie: Hardy - Besch, Auvitu, Amar, Manavian, Janil, Dieude Fauvel, Chakiachvili - Bellemare, S. da Costa, Roussel - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, Guttig, T. da Costa - Tardif, B. Henderson, Ritz - Raux. Trenér: Dave Henderson.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off MS v hokeji 2014

  • Čtvrtfinále

  • 22.05.14      19 : 00 Čižovka
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 3
  • 22.05.14      15 : 00 Čižovka
    Spojené státy USA Česká republika Česká republika
    3 : 4
  • 22.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Švédsko Švédsko Bělorusko Bělorusko
    3 : 2
  • 22.05.14      16 : 00 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Francie Francie
    3 : 0
  • Semifinále

  • 24.05.14      17 : 45 Minsk Arena
    Finsko Finsko Česká republika Česká republika
    3 : 0
  • 24.05.14      13 : 45 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Švédsko Švédsko
    3 : 1
  • Finále

  • 25.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    2 : 5
  • 25.05.14      15 : 30 O 3. místo
    Česká republika Česká republika Švédsko Švédsko
    0 : 3