Hlavní obsah

Svatbu střídá pohřeb a Růžička běsnil: Takhle to dál nejde, jinak pojedeme po Americe ufňukaní domů!

Jan Škvor (Minsk)Sport.cz

Byl rozčílený až běda. Co na tom, že jeho tým přímý souboj o konečné třetí místo v základní hrací skupině vyhrál a rozjetým Rusům se ve čtvrtfinále mistrovství světa v Minsku vyhnul. Kouče české hokejové reprezentace Vladimíra Růžička trápí, že jeho výběr střídá dobré pasáže s těmi špatnými, navíc mu přijde, že hráči stále neplní pokyny, které po nich vyžaduje. „Pokud si během dvou dní neuvědomí, co po nich chceme, pojedeme po čtvrtfinále s Amerikou ufňukaní domů,“ tvrdí trenér.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Vladimír Růžička se svými svěřenci na střídačce.

Článek

O kolik let jste po tak bláznivém zápase zestárl?

O dost, hlavně kvůli první třetině. Byla z naší strany velice špatná, nepřistoupili jsme k tomu dobře, zase jsme jen dloubali puky. Takhle zkrátka nemůžeme hrát. Aspoň že jsme na jejím konci snížili na 1:3, to bylo moc důležité.

Musel jste o první přestávce hodně zvýšit hlas?

Něco proběhlo, ale všichni si uvědomovali, že musíme vyhrát, abychom šli do čtvrtfinále ze třetího místa. Druhá třetina pak byla vynikající, měli jsme obrovský tlak a podařilo se nám to otočit. Jenže nakonec to došlo až do prodloužení. My prostě nevydržíme hrát dobře celý zápas.

S tím se potýkáte celý šampionát...

Zkrátka vždycky přestaneme hrát. Pořád to střídáme. To je pořád buď svatba, nebo pohřeb. Bohužel v tom pohřbu vždycky dostaneme nějaký gól. A ve svatbě dáváme gólů na můj vkus strašně málo. S Francií jedeme pětkrát samostatný nájezd a nedáme jediný. Úplně v pohodě jsme mohli dát osm gólů a vyhrát 8:4. Jenže místo toho se trápíme.

Je frustrující, že se dobré a špatné pasáže střídají prakticky od začátku turnaje a nedokážete si s tím poradit?

To je právě to. Když o tom pořád přemýšlím víc a víc, tak je přesně vidět, že těch pět týdnů, co jsme před mistrovstvím trénovali, jsme sice neměli tak silný tým, ale hráli jsme úplně jiný hokej. Ten náš současný mi připadá, že pořád čekáme, jestli něco vyjde. A to není dobrý. Nemůžeme hrát na náhodu. Naopak je třeba sázet na zabezpečenou obranu.

Je to tedy vina beků?

Už útočníci hrají strašně lehkovážně. Francie přejede červenou čáru, a když vidí, že nejde do přečíslení, napálí puk na zadní mantinel. My tohle neuděláme. Furt si házíme nějaké prohazovačky, soupeř nám puk vypíchne a zase jede dopředu. Mně se zdá, že hráči tomu nevěří.

Jak je přesvědčit?

Jak po zápase s Francií přijdeme na hotel, chci si s nimi minimálně na patnáct minut sednout. Nebudu chodit kolem horké kaše, musíme si něco říct, protože takhle to dál nejde. Ale oni to jasně vědí, už jsem jim to říkal několikrát. A řeknu jim to znova! Budu na ně tlačit, že hrát hokej na náhodu a na nějaké prohazovačky a dloubačky prostě nebudeme! Přijeli jsme sem s cílem získat medaili, a když budeme hrát takhle, vůbec ani nemůže přemýšlet o tom, že bychom přes Ameriku mohli postoupit.

Věříte, že to hráči konečně pochopí?

Máme na to dva dny. Protože tohle prostě není možný! Věřím, že si to uvědomí, jinak nebudeme úspěšní. Když si to neuvědomí, pojedeme ufňukaní domů. Nic jiného neexistuje, nemá cenu si cokoliv namlouvat. A chci říct ještě jednu věc.

Povídejte...

Vůbec to není o jménech. Je to o hráčích na ledě. Budu to říkat pořád dokola, každý hráč musí plnit to, co si řekneme. I kdybych měl hrát ve čtvrtek proti Americe na deset lidí. Tak prostě budu hrát na deset lidí, kteří na ledě polezou po čtyřech. Třeba jako Rolas (Tomáš Rolinek), který skočí v závěru zápasu po hlavě do střely. Přesně takový hokej budeme muset hrát. Jenže my furt na něco čekáme a ono přitom není na co.

Kritikou opravdu nešetříte. Najdete aspoň nějaké pozitivum před čtvrtfinále? Třeba druhou třetiny proti Francii, kterou jste vyhráli 3:0?

Je dobré, že mužstvo ukázalo charakter a skóre otočilo. Ale na druhou stranu mi přijde, že jsme se do problémů dostali v první třetině úplně jednoduše sami. Není možné, co na ledě vymýšlíme. Hrajeme to furt po rozích. Něco si v kabině řekneme a pak to na ledě vypadá úplně jinak.

Jste rád, že jste se pro čtvrtfinále vyhnuli Rusům?

Je to úplně jedno. Samozřejmě hrají dobře, ale Amerika taky nebude špatná. Když vidím, jak tady v Minsku hrajeme... Kdyby tady bylo jakékoli mužstvo, budeme s ním remizovat. A pak prohrajeme na penalty, nebo vyhrajeme v prodloužení. To nechápu. Fakt to nechápu.

Postoupí česká reprezentace přes Spojené státy do semifinále MS?
Ano
72,8 %
Ne
27,2 %
Celkem hlasovalo 78807 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off MS v hokeji 2014

  • Čtvrtfinále

  • 22.05.14      19 : 00 Čižovka
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 3
  • 22.05.14      15 : 00 Čižovka
    Spojené státy USA Česká republika Česká republika
    3 : 4
  • 22.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Švédsko Švédsko Bělorusko Bělorusko
    3 : 2
  • 22.05.14      16 : 00 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Francie Francie
    3 : 0
  • Semifinále

  • 24.05.14      17 : 45 Minsk Arena
    Finsko Finsko Česká republika Česká republika
    3 : 0
  • 24.05.14      13 : 45 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Švédsko Švédsko
    3 : 1
  • Finále

  • 25.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    2 : 5
  • 25.05.14      15 : 30 O 3. místo
    Česká republika Česká republika Švédsko Švédsko
    0 : 3