Hlavní obsah

Nic neumíme odehrát v klidu. Zestárnul jsem o několik let, přiznal Rolinek

Minsk

Cíl splnili. Francii porazili a našlapaným Rusům se tak pro čtvrtfinále mistrovství světa vyhnuli. Jenže čeští hokejisté se na to na závěr základní skupiny pořádně nadřeli. V průběhu první třetiny prohrávali už o tři góly, a přestože skóre otočili, nakonec se kýžené výhry dočkali až v prodloužení. „Zestárnul jsem kvůli tomu o několik let,“ přiznával útočník a kapitán mužstva Tomáš Rolinek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Po hlavě se vrhl Tomáš Rolinek do střely Pierra-Edouarda Bellemareho z Francie. Puk před brankářem Alexanderem Salákem byl připraven blokovat i obránce Michal Jordán.

Článek

Jak vám bylo v 19. minutě za hrozivého stavu 0:3?

Blbě, samozřejmě. Z  naší strany to do té doby bylo špatné, ale dali jsme gól do šatny a to bylo důležité. V šatně jsme si pak hlavně řekli, že takhle to hrát nejde.

Byla v kabině po první třetině zkroušená nálada?

Naopak! Vůbec jsme nebyli skleslí, to spíš na ledě v první třetině. Řekli jsme si, že se prostě musíme zlepšit. Každý si to pak vzal do hlavy a na ledě to plnil. A bylo to vidět, druhá třetina byla fantastická. Každý plnil, co měl, hráli jsme s chutí a naplno. Zarputile.

Skóre jste otočili a vedli 4:3, jenže třetí třetina se vám zase moc nepovedla. Proč?

Nevím, a přitom se o tom pořád bavíme. Chceme hrát stejně a bez výkyvů. Ne nahoru dolů, jako, že chvíli polevíme a pak zase začneme hrát. Jenže nám to nevychází.

Nejste už unavení z toho, jak v každém zápase musíte bojovat o výhru až do posledních minut?

Je pravda, že nás tu každý zápas stojí spoustu nervů a zestárnul jsem kvůli tomu o několik let. Nikdy jsme to nedokázali dohrát v klidu, abychom po druhé třetině jasně vedli a řekli si, že zavřeme obranu a v pohodě to dohrajeme. Naopak to rveme až do konce a pohodu nemáme.

Jak ji nalézt?

Nemyslím si, že by postupem do čtvrtfinále z nás všechno najednou spadlo. My ani neumíme, abychom vypli a najednou šlo všechno lehce. Musíme se na zápas dobře připravit, trenéři nám k tomu řeknou hodně, ale bude to zase jen na nás hráčích. Musíme hrát zarputile a přidat týmový výkon. Teď už půjde do tuhého, každá porážka znamená konec. Jdeme na Američany a bude to otevřené. Šance jsou na obou stranách.

Co od Američanů očekáváte?

Vůbec nevím, neviděl jsem je tady hrát ani jeden zápas. Znám jen výsledky. Vím, že budou dobře bruslit a že budou zarputilí. Ale když k tomu dáme tu českou chytrost a hlavně budeme bojovat, hrát obětavě a nebude to jenom o tom, že si jdeme zahrát hokej, máme velkou šanci.

Je výhodou, že se ve čtvrtek bude hrát v aréně Čižovka, kde jste odehráli celou základní skupinu, zatímco Američany tu čeká premiérový zápas?

Je to malinké plus, ale odehraje se to na ledě. Výhoda je, že se nemusíme nikam stěhovat, zůstane nám naše kabina. Nemusíme si zvykat na novou halu a nový led.

Postoupí česká reprezentace přes Spojené státy do semifinále MS?
Ano
72,8 %
Ne
27,2 %
Celkem hlasovalo 78807 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off MS v hokeji 2014

  • Čtvrtfinále

  • 22.05.14      19 : 00 Čižovka
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 3
  • 22.05.14      15 : 00 Čižovka
    Spojené státy USA Česká republika Česká republika
    3 : 4
  • 22.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Švédsko Švédsko Bělorusko Bělorusko
    3 : 2
  • 22.05.14      16 : 00 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Francie Francie
    3 : 0
  • Semifinále

  • 24.05.14      17 : 45 Minsk Arena
    Finsko Finsko Česká republika Česká republika
    3 : 0
  • 24.05.14      13 : 45 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Švédsko Švédsko
    3 : 1
  • Finále

  • 25.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    2 : 5
  • 25.05.14      15 : 30 O 3. místo
    Česká republika Česká republika Švédsko Švédsko
    0 : 3