Hlavní obsah

Dostali jsme od Růžičky čočku, přiznali čeští hokejisté. Gól by jim prý dalo i Mongolsko

Minsk

Hned po skončení úterního závěrečného zápasu základní skupiny mistrovství světa proti Francii sliboval, že jakmile tým v nočních hodinách dorazí na hotel, svolá poradu, na které svým svěřencům promluví do duše. Kouč české hokejové reprezentace Vladimír Růžička tak skutečně učinil. A pořádně zvyšoval hlas.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hráči po zápase s Francií zpytovali svědomí. Zleva Vladimír Sobotka, Jaromír Jágr, Jakub Kindl, Ondřej Němec a Tomáš Rolinek.

Článek

Přímý souboj o třetí místo sice národní tým zvládl, když Francii udolal 5:4 po prodloužení a Rusům se tak ve čtvrtfinále vyhne, jenže jinak mnoho důvodů k radosti zatím nemá. Prakticky od začátku turnaje jej sráží, že nedokáže předvádět stabilní výkony a nevyhýbá se výkyvům.

„Na rovinu můžu říct, že jsme dostali čočku. Ale vyslechli jsme si pravdu, Růžův monolog vždycky stojí za to," přiznával nejzkušenější obránce mužstva Ondřej Němec. „Za těch pár let jsem Růžu už poznal, a tak vím, že umí uhodit hřebíček na hlavičku. Vůbec s nikým se nepárá. Vždycky řekne, co s myslí. A teď nám řekl, že takhle to dál nejde. Už jsme potřebovali, aby nám někdo otevřel oči," prohlásil Němec.

„Vláďa byl nespokojený a docela hlasitý. A ani se mu nedivím. Proti Francii jsme byli laxní, neměli jsme ten správný přístup. Nepodali jsme výkon, který jsme podat měli," říkal útočník Vladimír Sobotka, kterého Růžička vedl už ve Slavii, a tak dobře ví, jak se padesátiletý trenér umí rozčílit.

Každý musí začít u sebe

„Ale je dobře, že tohle přišlo, že jsme si sedli a vyříkali si to na rovinu. Vláďa vždycky mluví napřímo. Všem nám je jasné, že jsme si sem přijeli pro medaili, ale někdy je potřeba si to zdůraznit," uznávala i brankářská jednička Alexander Salák.

Na své svěřence Růžička apeloval, že nesmějí hrát hokej na náhodu a hru je naopak potřeba co nejvíc zjednodušit. Jinak by byli ve čtvrtfinále proti Americe bez šance. „A hlavně musíme hrát celý zápas. Doteď chvíli předvádíme skvělý výkon a o třicet vteřin později by nám dalo gól i Mongolsko, jak Růža říkal. Musíme se nad sebou zamyslet, začít každý u sebe a hrát jako jeden tým," říká Němec.

„Myslím, že si všichni uvědomujeme, že musíme začít jinak. Nestačí, že jsme odehráli jeden dobrý zápas s Norskem. Věřím tomu, že tím nejhorším jsme si už prošli a uvědomíme si všichni do jednoho, proč jsme tady. Tedy abychom si odvezli medaili," dodal.

Reklama