Hlavní obsah

Alchymie s ideálními útoky nekončí! Proti USA půjdou k Jágrovi Novotný s Červenkou

Minsk
Aktualizováno

Vhodné složení útočných formací hledá od začátku mistrovství světa, ideální variantu ale stále ještě nenašel. Kouč české hokejové reprezentace Vladimír Růžička se rozhodl sestavou zamíchat i před klíčovým zápasem turnaje v Minsku, čtvrtečním čtvrtfinále se Spojenými státy americkými. V elitním útoku vedle Jaromíra Jágra nastoupí na centru Jiří Novotný a na levém křídle Roman Červenka. Změn doznaly i zbylé tři řady.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaromír Jágr se raduje z gólu proti Itálii, gratuluje mu Roman Červenka.

Článek
Fotogalerie

„Sázím na to, že Jarda s Romanem spolu už dlouho nehráli, a tak věřím, že budou mít obrovskou chuť a motivaci si spolu zase zahrát," řekl ve středu Růžička na adresu nově vzniklé první útočné formace. V té druhé se objeví Tomáš Hertl, Vladimír Sobotka a Jakub Klepiš, ve třetí pak Martin Zaťovič, Jiří Hudler a Jiří Sekáč.

„Chtěl jsem, aby spolu zůstali ve čtvrté řadě Tomáš Rolinek s Honzou Kovářem. Hráli spolu velice dobře, teď k nim napravo dám Michala Vondrku," prozradil Růžička. Do obranných dvojic zasahovat nechtěl, a tak beci budou nastupovat jak v posledních dvou zápasech s Norskem a Francií. Padesátiletý kouč se stále nerozhodl, jestli na poslední volné místo na soupisce zapíše obránce Lukáše Kováře, nebo útočníka Martina Růžičku.

Ještě v úterý v pozdních večerních hodinách po příjezdu na hotel z vítězného zápasu s Francií svolal Růžička schůzi, na které hráčům promlouval do duše. „Nemůžeme to hrát tak komplikovaně. Většina mužstev tady hraje jednoduchý hokej na jednu dvě nahrávky a všechno cpou do brány. My furt vymýšlíme," prozradil alespoň z části obsah svého proslovu.

Američané mají na MS nejmladší kádr

Se spojenými státy se Češi ve své samostatné historii dosud utkali šestnáctkrát a bilanci mají vesměs vyrovnanou - osmkrát zvítězili, sedmkrát prohráli a jednou remizovali. Naposledy se oba celky střetly v únoru ve čtvrtfinále olympiády v Soči a z postupu se po výhře 5:2 radovali Američané.

Ti však ve svém  současném kádru pro MS nemají jediného pamětníka her v Soči. To za český tým pod tehdejším koučem reprezentace Aloisem Hadamczikem nastoupili Jaromír Jágr, Roman Červenka a Alexander Salák, v kádru byli i Jakub Kovář a Jiří Novotný.

Na šampionátu v Minsku Američané disponují nejmladším kádrem v turnaji, jejich věkový průměr činí 24 let. I přes menší zkušenost se však má Růžička před druhým celkem základní skupiny B na pozoru.

„Mají vynikající forčeking, dvěma hráči napadají a třetí vždycky zavírá stranu, kam jde kotouč. Jsou hodně nepříjemní a naši obránci se na to musí připravit. Hlavně nesmíme dělat fauly, vždyť máme každý zápas snad osm vyloučených," kroutí Růžička hlavou.

Čtvrtfinále Česko - USA začíná v aréně Čižovka v 15 hodin SELČ, přímý přenos vysílá ČT Sport. Podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak bude vypadat sestava ČR proti USA:
Salák - Němec, Vitásek, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář - Jágr, Novotný, Červenka - Hertl, Sobotka, Klepiš - Zaťovič, Hudler, Sekáč - Vondrka, Jan Kovář, Rolinek

Reklama

Související témata: