Hlavní obsah

Růžička: Přijde mi, že zatímco Jágr si naše výkony bere, jiní se sem přijeli zúčastnit

Minsk

Nastal den D, který rozhodne o tom, jestli si česká hokejová reprezentace zahraje na mistrovství světa o medaili, nebo stejně jako loni vypadne ve čtvrtfinále. Kouč Vladimír Růžička věří, že si jeho připomínky po úterním zápase s Francií vezmou jeho svěřenci k srdci a proti Američanům předvedou naprosto odlišný výkon. „Čeká nás strašně těžký zápas, bude to o osobní statečnosti,“ říká.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička udílí na MS v Minsku pokyny svým svěřencům.

Článek

Když jste po zápase s Francií dorazili na hotel, svolal jste poradu a hráčům na ní vytkl, co se vám nelíbí. Splnilo to účel?

Potřebovali jsme si promluvit, jasně jsme si řekli některé věci. Nechtěl jsem je nechat vychladnout, bylo pro mě důležité udělat to hned po zápase. První třetina totiž pro nás nebyla facka, ale rána. Pořád si ale něco vyprávíme a pak je to jinak. Není na co čekat, dnes je zápas o všechno. Stojím si za tím, že musíme hru zjednodušit, nemůžeme hrát tak komplikovaně.

A rovněž vydržet hrát celý zápas, že?

Mně připadá, že si po chvilce dobrého úseku začneme trošku hrát, co chceme. To nejde. Jestli si to neuvědomíme, nemůžeme postoupit. Jak proti Americe na pět minut zaváháme, je po zápase.

Na co dalšího jste hráče upozorňoval?

Že všude faulujeme. Nemůžeme být ufňukaní, že nás někdo vylučuje, my ty fauly nesmíme dělat. Ano, je třeba hrát tvrdě do těla, ale bez faulů. Mně zatím připadá, že s hokejkami šavlujeme jak s nějakýma šavlovačkama.

Těší vás, jak velké podpory se mužstvu i přes rozpačitou hru dostává od fanoušků z České republiky?

Oni snad nekoukají na hokej (směje se). Oni snad věří, že to tady vyhrajeme... Samozřejmě mě to těší! V kabině mám z mužstva dobrý dojem a cítím, že se kluci snaží a mají obrovské odhodlání. Ale přijdeme na led a najednou to není ono. V obraně máme vcelku nové hráče a přijde mi, že jim útočníci moc nepomáhají. Když vidím, jak ti američtí dobruslují, tak se to s námi vůbec nedá srovnat. My jedeme dozadu jako že jo a vlastně ne.

S útočnou hrou jste spokojenější?

Řekněme si na rovinu, že v koncovce se trápíme. Hrajeme po rohách, za bránou. Je to o osobní statečnost jít před bránu, kde to samozřejmě bolí. Pořád myslíme na útok a máme za to, že někoho převálcujeme a dáme osm devět gólu. Další věc je, že si všichni musí uvědomit, že si tady nemůžeme hrát na špílmachry.

Když se bavíte s Jaromírem Jágrem, cítíte na něm, jak je naštvaný z výkonů mužstva?

Vidím, jak si to bere. Ale chybí mi to u těch mladších. Mně připadá, že někteří se sem přijeli zúčastnit, tak jsem jim chtěl vysvětlit, že to takhle nejde. Můžete prohrát, ale s tím, že po ledě polezete po čtyřech.

Jaký dojem na vás na MS dělá Amerika, váš dnešní soupeř?

Viděl jsem její zápas s Ruskem, který sice prohrála 1:6, ale byla lepší. Ale je pravda, že každý zápas je jiný. My jsme taky odehráli dvě dobrá utkání se Švédy a Kanadou, i když jsme prohráli. Jenže jsme je přehrávali, tak věřím, že hokej hrát umíme. Síla mužstva je vidět.

Kde vidíte tu největší americkou?

Mají vynikající forčekink, dvěma hráči napadají a třetí vždycky zavírá stranu, kam jde kotouč. Jsou hodně nepříjemní a naši obránci se na to musí připravit. Hodně to mydlí, tak to musíme mydlit taky. Jen se vyvarovat těch faulů.

Porazí svěřenci Vladimíra Růžičky Spojené státy a postoupí do semifinále MS?
Ano
76,6 %
Ne
23,4 %
Celkem hlasovalo 22842 čtenářů.

Reklama

Související témata: