Hlavní obsah

VIDEO: Noční můra Švédů se vrací. Zopakují Bělorusové šokující vítězství?

Uštědřili jim jednu z nejhorších porážek ve sportovní historii a dnes se pokusí běloruští hokejisté dvanáct let starou senzaci proti Švédům ve čtvrtfinále MS napodobit. Pro Bělorusy je památná výhra 4:3 ve čtvrtfinále olympiády v Salt Lake City stále nejslavnějším vítězstvím vůbec, pro Švédy naopak znamená noční můru, která z hlav hokejových fanoušků ještě zdaleka nezmizela.

Vladimir Kopat dokonal Běloruskou senzaci.

 
Článek

Švédové před dvanácti lety přivezli na olympiádu opravdu mimořádně silný tým v čele s hvězdným Matsem Sundinem. Ve skupině Seveřané smetli Kanadu, těsně porazili tehdy rovněž velmi kvalitní a ambiciózní český tým a vysoko rozstříleli Němce. Není divu, že se rychle stali jedním z hlavních kandidátů na zlato.

Před čtvrtfinálovým soubojem se řešilo snad jen to, jakým skóre Švédové zvítězí a kolik se jim podaří ušetřit sil na boje o medaile. Bělorusové totiž začali olympiádu už v kvalifikační skupině, z níž postoupili po vydřených výhrách nad Ukrajinou a Francií a porážce se Švýcary, v základní skupině pak všechny zápasy prohráli a od Finů a Američanů schytali těžký debakl.

Kopat dokonal senzaci

Před bojem o semifinále tedy nic nenaznačovalo možný šok na úkor favorita. Švédová začali podle plánu a už ve čtvrté minutě zásluhou Nicklase Lidströma vedli. Jenže outsider vycítil šanci a po slepených brankách Olega Romanova a Dimitrije Dudika vývoj zápasu ještě v první třetině otočil.

Na vyrovnání Michaela Nylandera odpověděl dalším vedoucím gólem Andrej Kovalev. Ve třetí třetině znovu srovnal Mats Sundin. Očekávaný vítězný gól Tří korunek ale stále nepřicházel.

Katastrofu nervózního favorita pak dokonal dvě a půl minuty před koncem zápasu obránce Vladimir Kopat, jenž napřáhl téměř z půlky hřiště, brankář Tommy Salo trochu podivně nadskočil za pukem, který si nešťastným zákrokem srazil do brány. A senzace byla na světě.

Dodnes se na ni vzpomíná. „Když se řekne hokej a Bělorusko, není snad jediný Švéd, kterého by nenapadl tento speciální zápas. To co je nejtemnější vzpomínkou švédského hokeje znamená ale jednu z nejpříjemnějších pro novou generaci běloruských hráčů," napsalo dnešní vydání švédského listu Expressen.

„Každý by tam v tu chvíli chtěl být a hrát jako tehdejší náš tým," přiznal současný obránce národního týmu Roman Garborenko. „Pamatuji si, jak jsem to prožíval u televize. Byl to nádherný pocit, všichni jsme byli opravdu hrdí. Byla to obrovská událost a bylo by neskutečné, kdyby se nám to podařilo zopakovat," doplnil spoluhráč Oleg Jevenko.

Čtvrtfinále mistrovství světa mezi Švédskem a Běloruskem je na programu ve čtvrtek od 20 hodin.

Reklama

Související témata: