Hlavní obsah

Hrozná prasárna, normální poprava, rozčilovali se hráči po faulu na Sobotku. Ten by měl být v pořádku

Minsk
Aktualizováno

Zdravotní stav útočníka české hokejové reprezentace Vladimíra Sobotky, který po faulu na hlavu od Abdelkadera nedohrál čtvrtfinále MS proti Americe, by neměl být vážný. Vedení národního týmu sice bližší podrobnosti nezveřejnilo, šestadvacetiletý hráč ale nemusel do nemocnice. Kouč Vladimír Růžička věří, že se Sobotka dá do pořádku pro sobotní semifinále s Finy (17:45).

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Vladimír Sobotka (druhý zleva) přijímá gratulace ke gólu - ilustrační foto.

Článek
Fotogalerie

Abdelkader si na šikovného centra počíhal ve 27. minutě. Sobotka za nerozhodného stavu 1:1 vypálil na bránu a trefil břevno. Pak ale přišel hrubý faul kapitána Spojených států amerických. Český útočník po zásahu do oblasti hlavy a krku upadl na led, ze kterého se dlouho nezvedal. Na ledovou plochu proto přispěchal s pomocí i lékař českého týmu Tomáš Vyskočil, který poraněnému hráči hned začal ledovat zátylek.

Pak Sobotka zamířil do kabiny a na ledě už se ve zbytku duelu neobjevil. Švédští sudí Vinnerborg s Nordem nejprve Abdelkaderův zákrok jako nedovolený nevyhodnotili, své stanovisko změnili, když na kostce nad ledem běžely opakované záběry. Útočníka patřícího v NHL Detroitu poslali s trestem na pět minut a do konce utkání do šatny.

„To byla hrozná prasárna. Nevím, čemu se Američané divili. To je jasných pět minut. I kdyby přes nás postoupili dál, ten frajer už by si tady za takovou prasečinu nemohl zahrát. To byla normální poprava," rozčiloval se po zápase gólman české reprezentace Alexander Salák.

Hertl: Za tohle by Abdelkadera v NHL suspendovali

„Byl to úder na hlavu, tady v Evropě se tohle vždycky pískalo. A v NHL už se to začíná taky pískat, protože tam bylo spoustu otřesů mozku a začínají se za to dávat suspendace," přidával se Jaromír Jágr.

„Za tohle by v NHL (Abdelkader) dostal suspendaci. Byl to úder seshora na hlavu. Bylo to od něj pěkně hnusný. Je mi Soba hrozně líto. Je to silný kluk, vždycky se na další zápas oklepe. Tak snad tomu tak bude i teď," připomínal útočník Tomáš Hertl, že Sobotka má na zranění smůlu.

Tak namátkou - před osmi lety, kdy začínal ve Slavii, mu po zákroku Tomáše Frola zapadl jazyk a doktoři mu ho museli na ledě vytahovat. V přípravných zápasech na letošní sezónu utrpěl centr St. Louis Blues otřes mozku, v únoru jej zase poraněné koleno připravilo o olympiádu v Soči. Ze svých zdravotních problémů si zrovna ve středu v Minsku utahoval. „Já když nebudu zraněný, tak aspoň nemocný určitě...," ušklíbl se.

Růžička věří, že na semifinále bude Sobotka fit

Po skončení zápasu nechtěl realizační tým české reprezentace na hráčovo přání zveřejňovat, jak na tom Sobotka je. Vladimír Růžička ale prohlásil, že věří, že bude fit do sobotního semifinále. „Po zápase docela normálně mluvil, měl trochu červený krk. Měl jsem přitom obavu, abych ho nenašel v šatně ležet nataženého. Ale nebyl zelený jako minulý týden, když měl virózu. Tehdy na tom byl hůř," lehce se usmál trenér.

„Když se hraje s Kanadou nebo Amerikou, musí se počítat s tím, že to takhle hrajou," dodal Růžička. Kouč Spojených států amerických Peter Laviolette odmítal, že by Abdelkaderův zákrok byl úmyslný. „Byl to spíš nešťastný zákrok. Justin je charakterní a tvrdě makající kluk. Nemá takovou pověst. Doufám, že Sobotka bude v pořádku."

Česká reprezentace v následné přesilovce vstřelila dvě branky a odskočila na 3:1. Po konečné výhře 4:3 si po dvou letech zahraje o medaile.

Reklama

Pavouk - Play off MS v hokeji 2014

  • Čtvrtfinále

  • 22.05.14      19 : 00 Čižovka
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 3
  • 22.05.14      15 : 00 Čižovka
    Spojené státy USA Česká republika Česká republika
    3 : 4
  • 22.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Švédsko Švédsko Bělorusko Bělorusko
    3 : 2
  • 22.05.14      16 : 00 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Francie Francie
    3 : 0
  • Semifinále

  • 24.05.14      17 : 45 Minsk Arena
    Finsko Finsko Česká republika Česká republika
    3 : 0
  • 24.05.14      13 : 45 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Švédsko Švédsko
    3 : 1
  • Finále

  • 25.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    2 : 5
  • 25.05.14      15 : 30 O 3. místo
    Česká republika Česká republika Švédsko Švédsko
    0 : 3