Hlavní obsah

Finiš Američanů? Bylo to hrozný, modlil jsem se při něm, přiznal Růžička

Minsk

Necelou minutu a půl před koncem zápasu nic nenasvědčovalo tomu, že by se čtvrtfinále mistrovství světa mělo změnit v drama. Česká hokejová reprezentace držela nad Amerikou třígólový náskok a mířila do semifinále. Jenže Spojené státy během třinácti vteřin dvakrát udeřily a na vyrovnání pak ještě měly dalších 57 sekund. Kouč Vladimír Růžička přiznával, že na střídačce pořádně trnul. Český tým nakonec vyhrál 4:3 a v sobotním semifinále narazí na Finsko.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Vladimír Růžička se svými svěřenci na střídačce.

Článek

Oddechl jste si hodně, když jste nakonec odolali a 4:3 vyhráli?

My to asi nikdy neumíme dohrát v klidu. Asi to přitahujeme. Bylo to hrozný! Celý zápas hrajeme super a poslední minutu a půl... (nedořekne)

Tlačil jste na konci očima časomíru dopředu?

Koukal jsem a modlil se, aby nám tam čtvrtý gól nespadl. Ten třetí Američanů byl trošku náhodný, jak puk přepadl přes Saláka. Ale jinak Saša ukázal parádní výkon. Má strašně velký podíl na postupu do semifinále. Chytal opravdu výborně.

Čím si komplikace v posledních dvou minutách vysvětlujete?

Asi to bylo tím, že kluci byli hrozně nervózní, hlavně obránci. Hráči samozřejmě ví, že tohle byl zápas o všechno, nechtěli udělat chybu. Uvědomují si, že to není liga, ale mistrovství světa. Podle mě to měli v hlavách.

Cítil jste, že mužstvo uklidnil Rolinkův gól na 1:1, který padl necelé tři minuty po tom americkém?

Stoprocentně, vrátili jsme se zpátky do zápasu. Zklidnili jsme se a ve druhé třetině začali Ameriku motat. A pak přišel faul na Sobotku.

Za který byl Abdelkader vyloučen na pět minut a do konce utkání a vy jste měli přesilovku, ve které jste dali dva góly. Lámal se tady zápas?

Určitě se tam lámal. Byla to z naší strany vynikající přesilovka, jen škoda, že jsme během ní nedali ještě víc gólů. Kdybychom ji hráli pět minut a nenechali se dvakrát vyloučit, možná bychom dali čtyři góly. Hráli jsme ji opravdu výborně, měli obrovský tlak do brány. Ještě nám v ní neuznali jeden gól, kdy Červenka kopl puk do brány bruslí.

Jste s výkonem svých svěřenců spokojenější než tomu bylo v základní skupině?

Se soupeřem výkon stoupne. Dneska jsme hráli velice dobře střední pásmo.

Myslíte, že mužstvo tato výhra nakopne a nebude se už znovu trápit?

Já neznám mistrovství světa, na kterém bychom se netrápili. Náš hokej zkrátka nemůže turnajem projet normálně. Každý to ví. Máme tu kluky, kteří jsou na mistrovství poprvé, což není jednoduché. Od prvního zápasu vědí, že mistrovství světa je úplně něco jiného než hrát v soutěžích v Evropě. Furt si čtou, že jedeme pro medaili, pro zlato, takže to samozřejmě v hlavách mají.

Pomohl týmu váš důrazný proslov po zápase s Francií?

Neřešil bych teď, jestli můj kartáč zabral. Důležité je, že jsme si uvědomili, že chceme pořádně zabojovat. O tom mistrovství je. Když necháme na ledě všechno, může zápas dopadnout jakkoli.

Čtvrtfinále, které rozhoduje o úspěchu, nebo neúspěchu turnaje, máte za sebou. Může teď z hráčů spadnout tlak?

Jestli spadne tlak... Je to hra nožíků, jestli se to překloní doleva, nebo doprava. Jsme rádi, že jsme v semifinále, ale jedeme dál, nemůže přijít uspokojení. Chceme medaili.

Jakou medaili vybojují čeští hokejisté na MS v Minsku?
Zlatou
55,4 %
Stříbrnou
23,2 %
Bronzovou
7,7 %
Bramborovou
13,7 %
Celkem hlasovalo 63096 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články