Hlavní obsah

Hertl tlačil setinky, pak cítil úlevu i radost. O finále se porveme, slíbil český ninja

Jan Škvor (Minsk)Sport.cz

Zatímco vloni se na svém premiérovém mistrovství světa postupu přes čtvrtfinále nedočkal, letos už to Tomáši Hertlovi vyšlo. Dvacetiletý benjamínek české hokejové reprezentace Tomáš Hertl pomohl ke skolení Spojených států amerických jedním gólem a už vyhlíží semifinále s Finskem. „Tímhle pro nás turnaj nekončí. Na sobotu se už teď strašně moc těším.“

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Tomáš Hertl slaví gól ve čtvrtfinále proti USA.

Článek

Hertlova chvíle přišla ve 27. minutě při přesilovce, která následovala po faulu Abdelkadera na Vladimíra Sobotku. Americký kapitán dostal trest na pět minut a do konce utkání, nedohrál ani otřesený český útočník. „S Jirkou Novotným jsme to tam rvali, naštěstí se přede mnou otevřela brána a dorazil jsem do ní puk," popisoval Hertl svou trefu.

O chvilku později mohl přidat i další. „To byla škoda, stačilo zvednout puk. Prostě moje tradiční nedávání gólů... Naštěstí Roman Červenka pak dal v té samé přesilovce další a to mu ještě jeden kvůli kopnutí bruslí neuznali. Přesilovky nám hodně pomohly. Jen škoda, že to bylo na úkor Vládi Sobotky."

Zákrok na něj sice Hertl viděl až z opakovaných záběrů na kostce, hned měl ale jasno, že trest pro Abdelkadera byl přiměřený. „V NHL by za tohle navíc ještě dostal suspendaci. Byl to nečistý a pěkně hnusný hit, šel mu na hlavu," říkal Hertl a věří, že jeho parťák z druhé formace bude pro sobotní semifinále s Finskem fit. „Potřebujeme ho totiž. Je mi Soba hrozně líto, ale on je ale silný kluk a vždycky se do dalšího zápasu oklepe. Tak snad to bude zase platit."

Salák je náš stavební kámen, tvrdí Hertl

V závěru čtvrtfinále Hertl trnul hrůzou, když reprezentace během třinácti vteřin inkasovala dva góly a 57 vteřin před koncem vedla už jen 4:3. „Ten gól na 2:4 beru na sebe, byla to moje chyba. Za stavu 3:4 to bylo nepříjemné. Všichni jsme koukali na setinky, jak ubíhají na časomíře. Kluci ale padali do střel a naštěstí to udrželi. Při závěrečné siréně to byla úleva a zároveň radost," oddechl si.

A vyzdvihl výkon brankáře Alexandra Saláka. „To je náš stavební kámen. Od začátku mistrovství chytá výborně, má fazónu. Hlavně jemu vděčíme, že jsme se dostali až sem. Věřím, že nás podrží i dál, protože chytá fakt fantasticky, s naprostým přehledem. Vždycky si v klidu počká, vůbec nepanikaří," všiml si Hertl a věří, že skolením Ameriky ještě Češi v Minsku neskončili.

„Už na prvním srazu v Praze Letňanech jsme si řekli, že chceme udělat úspěch. A tím je u nás přivést medaili. Určitě budeme bojovat, abychom se do finále dostali. Porveme se o to, co to půjde. Hlavně na soupeře vlétnout a nepolevovat," nabádá před sobotním semifinále s Finskem.

Jakou medaili vybojují čeští hokejisté na MS v Minsku?
Zlatou
55,4 %
Stříbrnou
23,2 %
Bronzovou
7,7 %
Bramborovou
13,7 %
Celkem hlasovalo 63096 čtenářů.

Reklama