Hlavní obsah

Bude to souboj nejlepších brankářů. Ale Rinne je až za Salákem, říká Růžička před semifinále

Jan Škvor (Minsk)Sport.cz

Nechal čistě na nich samotných, jestli se zúčastní pátečního dobrovolného tréninku v Minsk Aréně, žádnému hráči nic nenakazoval. Kouč české hokejové reprezentace Vladimír Růžička si den před semifinálovou bitvou mistrovství světa s Finy uvědomuje, že teď už mužstvo stejně nic nenatrénuje. „Naopak se nyní víc věnujeme DVD záznamům zápasů, aby kluci viděli chyby, které dělají, stejně jako ty dobré věci. Nechceme jim ukazovat jen negativa.“

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Vladimír Růžička před tréninkem, ke kterému hráči české reprezentace nastoupili poprvé v Minsk Areně v Minsku před sobotním semifinále mistrovství světa hokejistů proti Finsku.

Článek

Růžička plánuje proti výběru Suomi nastoupit v tom složení, v jakém reprezentace začínala čtvrtfinále proti Spojeným státům americkým. V sestavě by tedy neměl chybět Vladimír Sobotka, který čtvrteční duel po hrubém faulu do oblasti hlavy a krku od Justina Abdelkadera nedohrál. „Vláďa nastoupí. Myslím, že bude v pohodě," řekl kouč Růžička.

Do hry bude připravený i Martin Růžička, který právě ve zbytku zápasu s USA alternoval za Sobotku. „Chci ho zapojit, protože se mi líbilo, jak hrál proti Američanům. Můžeme ho dávat třeba na přesilovky, máme totiž málo praváků."

S Finy se reprezentace na mistrovství naposledy utkala před dvěma lety v Helsinkách. V zápase o bronz tehdy pod vedením kouče Aloise Hadamczika vyhrála 3:2 a získala svou dosud poslední medaili ze šampionátů.

Finové hrají hodně opatrně

Na letošním MS se Finové v úvodu trápili a postup ze skupiny neměli ve vlastních rukách. Nahrála jim až prohra Lotyšů se Švýcarskem, díky které proklouzli ze čtvrtého místa do čtvrtfinále a v něm vyřadili Kanadu. „Podle tohoto zápasu mi přijde, že hrají hodně opatrně. Dobře drží střední pásmo, všichni jsou pohromadě. Musíme se vyvarovat ztrát kotouče před útočnou modrou čárou, v rychlých protiútocích jsou Finové nebezpeční. Když puk dostaneme do útočného pásma za jejich bránící hráče, tak věřím, že už to bude dobrý," prohlásil trenér, který v pátek večer plánuje tyto situace rozebírat s mužstvem u videa.

Podle Růžičky budou v semifinále rozhodovat výkony brankářů Alexandra Saláka a Pekky Rinneho. „Bude to souboj dvou nejlepších gólmanů turnaje. Rinne je možná nejlepším brankářem, ale hned po tom našem," vyzdvihuje Salákovy výkony od začátku šampionátu.

Růžička: Na ledě nenávidím všechny soupeře

„Receptem na Rinneho bude hodně střílet a hlavně aby puky neviděl. Protože jakmile je vidí, v klidu je chytá. Musíme se cpát hodně do brány, tak jako s Amerikou, kdy jsme si hlavně při přesilovce po faulu na Sobotku vytvořili velký tlak na brankovišti. Tím jak jsme tam měli dva hráče a dojel tam ještě třetí, dali jsme z toho dva góly," připomíná trefy Hertla s Červenkou na 2:1 a 3:1.

Růžička plánuje využít zkušenosti z ani ne tři týdny starého zápasu obou celků na Švédských hrách. Tam po vyrovnaném průběhu vyhráli 2:1 po samostatných nájezdech Finové, kteří teď v Minsku mají velmi podobný kádr. „Právě z tohoto zápasu máme sestříháno docela dost věcí. Hráli jsme poměrně slušně, nepustili je do nějakého přečíslení. Už v počátku jsme jim narušovali protiútoky." Že jde v semifinále jeho mužstvo právě na Finy, trenér neřeší. „Na ledě nemám rád žádného soupeře, všechny nenávidím."

Reklama

Související témata: