Hlavní obsah

Se vším všudy mi to připomíná zlato z roku 2010. I teď je šance veliká, tvrdí Novotný

Minsk

Ze současného kádru české hokejové reprezentace na mistrovství světa v Minsku je jedním ze sedmi pamětníků, kteří zažili i zlatý šampionát před čtyřmi lety v Německu. A útočník Jiří Novotný se nemůže zbavit dojmu, jak moc podobné si oba turnaje jsou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jiří Novotný (vzadu) v zápase s Itálií.

Článek

V roce 2010 Češi prohráli v základní skupině s Norskem, v té osmifinálové pak se Švýcarskem a strachovali se, aby se vůbec dostali do čtvrtfinále. Jenže mužstvo se nastartovalo a nakonec senzačně došlo až ke zlatým medailím. Ani v Minsku národní tým v základní skupině příliš nezářil, jenže čtvrtfinále s USA zvládl a dnes si proti Finům zahraje o postup do finále.

„Připomíná mi to Německo se vším všudy. Je nás tu sedm stejných kluků z té původní party, prostě je to podobné," říká Novotný. Spolu s ním si na zlatém MS 2010 zahráli ze současného kádru i obránce Němec a útočníci Rolinek, Jágr, Červenka, Klepiš a Martin Růžička.

Podle Novotného může reprezentace stejný úspěch zopakovat. „Už před začátkem turnaje jsem říkal, že tenhle tým je dobře vybraný. O úspěšnosti samozřejmě rozhoduje, jestli vyhrajete čtvrtfinále, a to se nám zaslouženě podařilo. Teď už se může stát cokoliv, šance je veliká," je přesvědčený třicetiletý forvard.

Našel se vhodný centr k Jágrovi, smál se Novotný

Novotný dnes stejně jako proti Americe nastoupí v prvním útoku s Jágrem a Červenkou. „Konečně se našlo spojení, které se dlouho hledalo," rozesmál se Novotný, že po zkoušení Hertla, Sobotky a Hudlera je právě on tím vhodným centrem k Jágrovi. „To samozřejmě říkám v legraci. Růža chtěl dát do každé lajny jednoho bránícího hráče, aby pak zbylí dva měli na starosti útočení. Já se kluky snažil podporovat zezadu. Vyhrálo se, tak snad to fungovalo," myslí si.

Další překážkou budou dnes Finové a Novotného ani nepřekvapilo, že dokázali ve čtvrtfinále vyřadit Kanadu, vítěze základní skupiny A. „Já jsem si to popravdě myslel, věřil jsem jim víc. Mají tady kvalitní tým a dobrého gólmana, což je třeba," vyzdvihuje z NHL ošlehaného Pekku Rinneho.

I tým Suomi si v Minsku prošel těžkými chvilkami a dokonce mu hrozilo, že skončí už ve skupině. Do čtvrtfinále mu pomohla až výhra Švýcarů nad Lotyši, právě na jejichž úkor do vyřazovacích bojů proklouzl. „Měli to jako na houpačce a vidíte, najednou jsou v semifinále."

Salák je blázínek, pohodu si udělá sám

Finové mají na MS podobný kádr s tím, který odehrál Švédské hry, generálku na šampionát. Na nich Češi vzájemný zápas prohráli 1:2 po nájezdech, Novotný ale u toho nebyl, neboť pár dní předtím teprve dohrál se Lvem klubovou sezónu v KHL. „S nimi je to vždycky o gól. Akorát před dvěma lety jsme od nich dostali šišku," připomněl prohru 0:7 ve Stockholmu.

Dnes Češi musí navázat na prvních 58 minut čtvrtfinále s Američany. „Zase musíme chodit ve dvou hráčích před bránu. Protože tady už nejde soupeře vyšachovat do prázdné. Nepamatuju si gól, který by tu padl, že by nikdo nestál před bránou," říká pelhřimovský rodák a doufá, že se mužstvu opět dostane pomoci od brankáře Alexandera Saláka.

„V táhle fázi turnaje dobrého gólmana potřebujete. V Německu jsme měli Tomáše Vokouna, Saša tady podává skvělé výkony celý turnaj. Akorát jsme mu někdy nepomáhali a nechali dorážet hráče do prázdné branky. A to samozřejmě nemůže chytit," ví Novotný a říká, že Saláka do pohody před zápasem nebude muset se svými spoluhráči dostávat. „Tu si on udělá úplně sám. On je takový blázínek, že je v pohodě pořád."

Reklama

Související témata: