Hlavní obsah

Rusko - Švédsko 3:1Švédové hokejový titul neobhájí! V boji o finále je vyřadilo Rusko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Möller 0 : 1
14. Plotnikov 1 : 1
18. Širokov 2 : 1
32. Bělov 3 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Švédští hokejisté titul mistrů světa neobhájí. V semifinále v Minsku prohráli s Ruskem 1:3 a zahrají si tak jen o bronz. Sborná přitom musela utkání otáčet, protože zápas odstartoval jako blesk Švéd Möller, který dal úvodní gól již po 19 vteřinách. Jenže Rusové zásluhou branek Plotnikova, Širokova a Bělova vývoj zápasu zvrátili a vybojovali postup do finále. V něm se utkají s vítězem druhého semifinále mezi českou reprezentací a Finskem.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Ruský hokejista Sergej Širokov slaví gól v semifinále MS proti Švédům.

Článek
Fotogalerie

Favorizované Rusy jako kdyby začátek v brzkém odpoledni zastihl nepřipravené. Hned při prvním střídání zaspali ve středním pásmu, Möller uháněl sám na Bobrovského a rychlým zakončením mezi betony otevřel skóre. Následovaly tři přesilovky, přičemž druhá na ruské straně končila příležitostí Malkina, ten ovšem minul.

Ve 14. minutě už se ovšem jeho celek dočkal, když si Nilssonem vyražený kotouč našel cestu přímo na hůl Plotnikova a ten ho z úhlu poslal do odkryté branky. Přesně po 18 odehraných minutách navíc Širokov obral ve středním pásmu o puk Nyquista a skrze bránícího beka Anderséna procedil puk za Nilssonova záda.

Bobrovskij se blýskl

Druhá část bitvy posledních dvou mistrů světa začala dohrávanou přesilovkou Tre kronor, ale velké šance přišly až o chvilku později. Tvrdě pálil Lindström, Bobrovskij vyrazil puk ramenem a zaskvěl se i vzápětí při Möllerově příležitosti. Švédský forvard už se chystal slavit svůj druhý dnešní zásah, ale Bobrovskij dobře vytušil, kam pošle puk.

Poté měla sborná k dispozici dvě přesilovky v krátkém sledu, v nichž zahrozil prakticky pouze Ovečkin, ale krátce po skončení druhého z trestů přidal Bělov v 32. minutě třetí gól, když se opřel do puku před kruhem pro vhazování a nedal Nilssonovi příliš šancí zareagovat. Při vyloučení Čudinova mohli snížit Lindström s Danielssonem, oběma ale sebral radost skvěle chytající Bobrovskij.

Rusové poté disciplinovaně hájili dvoubrankový náskok a Švédové těžce hledali cestu k zakončení. Po Ovečkinově akci v 52. minutě pálil neúspěšně Plotnikov z mezikruží. Další šanci na stvrzení postupu měl se svým bekhendovým zakončením Anisimov, jenže Nilsson byl i v tomto případě proti.

Klasen pak na druhé straně individuální akcí připravil možnost pro Jimmieho Ericssona, ten jednoruč neuspěl. Seveřané sáhli dvě a půl minuty před vypršením základní hrací doby k power play. Ve velké příležitosti nedal Jimmie Ericsson, Järnkrok sice dostal puk za brankovou čáru, ale teprve ve chvíli, kdy už byla ruská branka posunutá, což potvrdil i sudí u videa.

Následovalo vyloučení na straně Ruska, Kuljomin v oslabení vysokým lobem minul prázdnou branku. Potyčka už nic nezměnila na skóre ani na tom, že Rusové budou hrát o zlato s Finy, kteří udolali Čechy.

Semifinále MS v hokeji:
Rusko - Švédsko 3:1
Branky a nahrávky: 14. Plotnikov (Medveděv, Šipačov), 18. Širokov (Zaripov, Medveděv), 32. Bělov (Zaripov, Ovečkin) - 1. Möller (Lindström, Backlund). Rozhodčí: Šindler (ČR), Kaval (USA) - Suominen (Fin.), Valach (SR). Vyloučení: 5:6, navíc Backlund (Švédsko) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 14.521.
Rusko: Bobrovskij - Denisov, Čudinov, Medveděv, Kutuzov, Jakovlev, Bělov, Zubarev - Plotnikov, Šipačov, Ovečkin - Tichonov, Malkin, Kuljomin - Anisimov, Širokov, Zaripov - Kalinin, Burmistrov, Dadonov. Trenér: Oleg Znarok.
Švédsko: Nilsson - Fransson, Ekholm, Erixon, Gustafsson, Andersén, Burström, Nygren - Lindström, Backlund, Möller - Klasen, Järnkrok, Nyquist - Jimmie Ericsson, Sjögren, S. Hjalmarsson - Danielsson, J. Lundqvist, Axelsson - Rasmussen. Trenér: Pär Marts.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off MS v hokeji 2014

  • Čtvrtfinále

  • 22.05.14      19 : 00 Čižovka
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 3
  • 22.05.14      15 : 00 Čižovka
    Spojené státy USA Česká republika Česká republika
    3 : 4
  • 22.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Švédsko Švédsko Bělorusko Bělorusko
    3 : 2
  • 22.05.14      16 : 00 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Francie Francie
    3 : 0
  • Semifinále

  • 24.05.14      17 : 45 Minsk Arena
    Finsko Finsko Česká republika Česká republika
    3 : 0
  • 24.05.14      13 : 45 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Švédsko Švédsko
    3 : 1
  • Finále

  • 25.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    2 : 5
  • 25.05.14      15 : 30 O 3. místo
    Česká republika Česká republika Švédsko Švédsko
    0 : 3