Hlavní obsah

Přes obranný val pěti hráčů to prostě nešlo, řekl Novotný a smeknul před Jágrem

Minsk

Věděli, že přes finskou obranu vystavěnou už ve středním pásmu se jim nebude procházet lehce, sami ale čeští hokejisté nečekali, že to bude až tak složitý úkol. A když se tým Suomi dostal poměrně brzy do vedení, měli to Růžičkovi svěřenci v semifinále mistrovství světa ještě náročnější. „Hráli jsme do plných a přes ten jejich val pěti hráčů to prostě nešlo,“ přiznal útočník Jiří Novotný.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zklamaní čeští hokejisté po semifinálové prohře s Finskem.

Článek
Fotogalerie

„Věděli jsme, že Finové takhle budou hrát. Mají výbornou obranu už ve středním pásmu, a když vedou, umí to parádně zavřít," přidával se Ondřej Němec, který vinu bral i na beky. „Puky od nás obránců bohužel chodily pozdě, útočníci je nedostávali do jízdy. I když si pro ně snažili nějak jezdit, byla tam spousta zkažených přihrávek," říkal viditelně rozladěný nejproduktivnější zadák českého týmu na turnaji.

Růžičkovi svěřenci si za celý zápas vypracovali jen minimum šancí, tou největší byl závar před gólmanem Pekkou Rinnem ve druhé třetině za stavu 0:1. Jenže Novotný v mele na brankovišti kotouč za čáru procpat nedokázal. „Puk se tam odrážel a už jsem myslel, že mám prázdnou bránu a v tom do toho skočil hráč. A pak se to celé ještě jednou zopakovalo," mrzelo třicetiletého útočníka. „A když jsme krátce potom dostali druhý gól, Finové už si to pohlídali."

„I za tohoto stavu jsem ale ještě věřil, že to nějak hratelné," přiznával Němec. Jenže v rozletu Čechy brzdila vyloučení. A zbytečná, neboť většina z nich resultovala z faulů v útočné třetině. „To by se nemělo stávat, bere nám to strašně sil. Místo toho, abychom gól vstřelili, se ještě strachujeme, abychom ho nedostali. Faulů máme celý turnaj hodně. Před každým zápasem si to připomínáme, jenže to neplníme," mrzí Novotného.

Dočká se Novotný i třetího úspěchu v zápase o bronz?

A vyzdvihl výkon Jaromíra Jágra. „Od začátku bylo vidět, že do toho jde na plný kule, dohrával všechny souboje," všiml si pelhřimovský rodák. Když pak byl Jágr ve třetí třetině vyloučen za sekání na Komarova, na trestné lavici zlostně mrštil svou holí o plexisklo a i ručník hodil naštvaně k zemi. „Byl frustrovaný z vývoje zápasu," omlouval hokejovou legendu Novotný. „Klobouk dolů před Jardou, že se ve 42 letech dere a rve celých šedesát minut. To je obdivuhodný."

Na semifinálovou prohru musí ale reprezentace hned zapomenout. "Přitom zklamání je to obrovské. Myslel jsem, že máme na to Finy porazit," říkal Němec. Jenže už dnes čeká Čechy zápas se Švédy o bronz. A právě získat jeden z cenných kovů byl cíl Růžičkova mančaftu před odletem do Minsku.

„Každý chce sice vyhrát zlato, ale třetí místo je taky nádherný," ví Novotný, který si už s reprezentací na MS bitvu o bronz střihnul dvakrát. A v letech 2011 i 2012 byl pokaždé úspěšný. „Vím, jaké to je a taky vím, že zisk každé medaile je krásný pocit a obrovský úspěch. Na zápas se Švédy se připravíme jak v hlavě, tak psychicky."

Vybojují čeští hokejisté na MS v Minsku bronz?
Ano
39,4 %
Ne
60,6 %
Celkem hlasovalo 36461 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off MS v hokeji 2014

  • Čtvrtfinále

  • 22.05.14      19 : 00 Čižovka
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 3
  • 22.05.14      15 : 00 Čižovka
    Spojené státy USA Česká republika Česká republika
    3 : 4
  • 22.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Švédsko Švédsko Bělorusko Bělorusko
    3 : 2
  • 22.05.14      16 : 00 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Francie Francie
    3 : 0
  • Semifinále

  • 24.05.14      17 : 45 Minsk Arena
    Finsko Finsko Česká republika Česká republika
    3 : 0
  • 24.05.14      13 : 45 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Švédsko Švédsko
    3 : 1
  • Finále

  • 25.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    2 : 5
  • 25.05.14      15 : 30 O 3. místo
    Česká republika Česká republika Švédsko Švédsko
    0 : 3