Hlavní obsah

VIDEO: Už nejsem schopný rozhodovat zápasy, už na to nemám, řekl Jágr. Konec si nerozmyslí

Praha

Ani s dvoudenním odstupem si svůj záměr skončit v české hokejové reprezentaci nerozmyslel. Legendárního útočníka Jaromíra Jágra sice těší, že fanoušci podepisují petice, aby vydržel alespoň do příštího mistrovství světa konaného v Praze a Ostravě, jenže dál si stojí za tím, že nedělní zápas o bronz proti Švédům byl jeho posledním v národním týmu. „Mám pocit, že takhle je to nejlepší pro mě, fanoušky i celý český hokej,“ řekl dvaačtyřicetiletý útočník.

Jaromír Jágr v rozhovoru s novinářiVideo: Sport.cz

 
Článek

Překvapily vás reakce drtivé většiny fanoušků, kteří si váš konec v reprezentaci nepřejí?

Neměl jsem moc času, abych něco sledoval nebo o něčem přemýšlel. Vrátili jsme se teprve v pondělí, byl jsem unavený po mistrovství světa. Lidi, kteří někdy dělali sport nebo hráli hokej na vysoké úrovni, pochopí, že hráč je na turnaji pod obrovským stresem. Když nosíš reprezentační dres, máš na sobě obrovskou zodpovědnost. Cítíš velké očekávání od fanoušků a děláš maximum pro to, abys je nezklamal. Až později budu mít víc času, abych přemýšlel o tom, co bude dál.

Vy jste ale svým výkonem fanoušky nezklamal, ti dokonce podepisují petice, abyste pokračoval dál. Potěšili vás tím?

Vážím si každého fanouška, který si přeje, abych dál pokračoval. Ale můj konkrétní názor na další působení v reprezentaci nevznikl tak, že bych si ho narychlo vymyslel. Prostě mám pocit, že je čas odejít. Už nejsem takový hráč, jakým jsem byl. V daný moment nejsem schopný rozhodnout zápasy a mužstvu tím pomoct. Dřív jsem byl zvyklý ten pocit mít, ať se dělo cokoliv. Teď ho postupně ztrácím. I když nějakým způsobem můžu mít pro mužstvo přínos, už není  takový, jaký od sebe očekávám.

Jenže v Minsku jste platným byl! Hovoří o tom nejen to, že jste se stal nejproduktivnější hráčem mužstva.

To je sice pravda, ale co jsem poznal ze zkušeností, tak už o to úplně nejde. Pokud se řekne Jágr, lidi budou očekávat, že je to hráč, který rozhodne zápas. A já to od sebe taky očekávám. Ale už cítím, že na to nemám.

Takže chcete říct, že jste mužstvu nebyl prospěšný?

To neříkám, ale nebyl jsem prospěšný tak, jak bych si představoval. Navíc nestačí být nejlepší z týmu a to jsem podle mě stejně nebyl. Ty musíš být absolutně dominantní!

Jak dlouho ve vás rozhodnutí dát reprezentaci sbohem uzrávalo?

Už před pár lety jsem naznačil, jak hrozně obtížný je se během jednoho dvou týdnů přizpůsobit na širší kluziště, když celou sezónu hraješ v zámoří na úzkém. Je to jiný styl hokeje a problém s tím mají všichni - nejlepší hráč na světě i já. Když nějaký běžec bude celou sezónu trénovat dvoustovku a pak na mistrovství světa poběží čtvrtku, tak nevěřím tomu, že uspěje. A i když se hokej na širokém a úzkém ledě nazývá stejně, je to úplně jiná hra. Pokud bych celou dobu nastupoval v Evropě na velkém hřišti, nemyslím si, že bych měl problém nastoupit na mistrovství světa. Ale takhle to problém je.

V průběhu turnaje v Minsku jste tvrdil, že mistrovství světa je pro vás skvělou přípravou na další sezónu. Ani kvůli tomuhle svůj záměr nepřehodnotíte?

Jenže to, co prospěje do dalších roků mně, neznamená, že to prospěje i nároďáku nebo jeho divákům, kteří se těší, že přijedu a předvedu nějaký parádní výkon, na který jsem zvyklý.

Je psychicky náročné se s tím vypořádat?

Poslední dvě sezóny byly hrozně dlouhé a myslím, že jsem odehrál nejvíc zápasů ze všech hokejistů. Nemám ale problém s fyzickou únavou, díkybohu se zas tak často neunavím. Pro mě je navíc každý zápas daleko lepší než trénink. Ale máte pravdu, jde hlavně o psychiku. A zase jsme u toho očekávání lidí, že přijede Jágr a bude dominovat. Ta doba už je pryč. Neschovám se za to.

Existuje něco, co by vás přimělo znovu obléknout český dres?

Už se k tomu nechci vracet. Mám pocit, že takhle je to nejlepší pro mě, fanoušky i celý český hokej. Věřím tomu, že mužstvo máme dost kvalitní. Možná si teď projdeme nebo procházíme obdobím, kdy dojde k určité obměně. Osmnáctka letos po dlouhé době udělala úspěch (druhé místo na MS) a pokud se mládež bude zlepšovat, úspěchy se budou dostavovat. Lidi si musí navyknout, že medaile teď třeba nebudeme vozit. Ale možná přijde doba, kdy se to všechno změní a mladí si uvědomí, že bez tvrdé práce to nejde. Ale k tomu bych chtěl říct jedno.

Povídejte...

Musíš přijít s jiným tréninkem, vymyslet něco nového. Když totiž někoho kopíruješ, děláš to, co ostatní. A stejně jsi pořád pozadu, protože oni už jsou zase dál. Chce to něco exkluzivního.

Říkal jste, že od vás čeští fanoušci stále očekávají, že budete pořád dominantní. To ale zažíváte i v NHL a končit tam nechcete, ne?

Jenže reprezentace a klub, to jsou dvě úplně rozdílné věci. V klubu má trenér mužstvo pospolu 82 zápasů, když mluvíme o NHL, a v sezóně si výkyvy můžeš dovolit. Protože máš čas se srovnat a připravit, aby ses dostal do play off a tam hrál nejlepší hokej. Na mistrovství musíš být dominantní a vyhrávat od začátku turnaje. Jinak se do čtvrtfinále nedostaneš. Mrzí mě, že když hráči po skončení klubové sezóny ve svém volném čase jdou a chtějí reprezentovat, tak za to pak ještě slyší kritiku.

Od novinářů?

Každého hráče mrzí, když ho novináři oznámkují a zkritizují, že předvedl to, co předvedl. Mělo by tam být trošičku víc úcty, když kluci obětují své volno a nedají přednost rodině, ale reprezentaci. Oni chtějí udělat maximum pro získání medaile.

To narážíte na některé negativní komentáře v internetových diskuzích?

Nemluvím konkrétně o sobě. I když jsem opravdu řekl, že mně určitá kritika vadí. Ve svých letech se ale nad ní povznesu, za chvíli končím. Ale s některými věcmi nesouhlasím. A když se neozvu já, neozve se podle mě nikdo. Jde mi o to, aby hráči cítili určitou podporu jak od novinářů, tak od fanoušků. Aby věděli, že všichni kopeme za jeden obrovský tým, že všichni taháme za jeden konec. Jako to teď mají v Rusku. Jejich hráči na reprezentační akce bez problémů přijedou. A podle mě ne všichni z radosti. Snažím se přijít na to, proč jinde někteří hráči řeknou, že nemají smlouvu nebo že jsou zranění, a nepřijedou.

Přišel jste na něco?

Nevěřím tomu, že je to v nátuře národů. Mezi kluky se pohybuju a vím, že všichni chtějí reprezentovat, že všichni milují Čechy a chtějí bojovat za čest státu. Jestli je to přehnanou kritikou, že pak nepřijedou? My jsme tak malý stát, že si kritiku nemůžeme dovolit. Jenže spousta lidí místo toho na hráče hází špínu. To je jako kdyby nějaký zpěvák vystupoval na charitě, něco se mu nepovedlo podle představ a všichni mu pak začali nadávat. Myslíš, že by přišel znova? Těžko...

Kritizovat se ale nejspíš bude pořád...

To je jasný, ale než s tím začnu, měl bych se zamyslet. Není to totiž jen o výkonu na ledě, jde i o spoustu jiných faktorů, proč by neměli být kluci kritizovaní, i když hrají špatně. Dám ještě jeden přiklad: rozbije se vám auto a někoho požádáte, aby vás odvezl. Deset lidí vás odmítne a pak se zeptáte souseda, který má špatný auto. On ti vyhoví, odveze tě a ty mu pak budeš nadávat, že jsi tam dojel pozdě, protože měl špatný auto? Měl bys být naopak rád, že tě vůbec někam hodil.

Myslíte, že je to jen české specifikum?

Neříkám, že to nikde jinde není. Já se jen snažím přijít na to, proč může přijet Ovečkin, Malkin a další. Rusové šampionátem žili, řvali jak nadšenci. A to mají milióny dalších problémů. Možná jsou větší fandové. Fakt nevím.

Příští rok je navíc mistrovství světa v České republice, takže hráči budou ještě pod větším tlakem, co?

To jsem na ně zvědavej! Budu dělat v publiku vlny. (směje se)

Měl by Jaromír Jágr přehodnotit své nedělní stanovisko a dále reprezentovat?
Ano
87,9 %
Ne
12,1 %
Celkem hlasovalo 160792 čtenářů.

Reklama