Hlavní obsah

Finsko - Česko 2:3Probuzení a výhra. Češi otočili zápas s Finy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Pihlström 1 : 0
8. Aaltonen 2 : 0
15. Červenka 2 : 1
30. Rutta 2 : 2
46. Hanzl 2 : 3
Záznam online reportáže

České Budějovice
Aktualizováno

Generálka na mistrovství světa má za sebou první ze tří příběhů. Česká hokejová reprezentace zahajovací utkání Euro Hockey Tour v Českých Budějovicích proti Finsku zvládla, i když prohrávala o dva góly. Na úvod turnaje Carlson Hockey Games tým vedený trenérem Josefem Jandačem vyhrál 3:2, když si rozhodující trefu připsal Robin Hanzl ve třetí třetině.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Rutta oslavuje gól na 2:2 během utkání s Finy na turnaji Carlson Hockey Games v Českých Budějovicích.

Článek
Fotogalerie

Třetí minuta, střela od modré čáry, teč a brankář Petr Mrázek kapituloval. Začátek zápasu nevyšel podle představ. Spokojenost vládla na finské střídačce, do vedení tým ze severu Evropy dostal Pyörälä.

Šestý zápas v reprezentaci gólmanovi Detroitu za pár minut opět o něco zhořkl, v 8. minutě kapituloval podruhé. Tentokrát ho překonal Aaltonen. Mrázek nejdříve vyrazil puk, ten poté ale po druhé střele zaplul za brankovou čáru pod jeho levým betonem.

Češi mohli snížit v následné přesilové hře, ale Červenka tým oslabil a po hákování šel za půl minuty pykat. Ve hře čtyři na čtyři nastřelil Gudas tyčku. V 15. minutě se fanoušci v Českých Budějovicích dočkali, svoji třetí šanci proměnil Červenka, který nastavil hůl na hranici brankoviště po přihrávce Holíka.

Na začátku druhé dvacetiminutovky hráli Češi přesilovou hru, ale dvě minuty jim ke srovnání skóre nestačily. Přesto šlo proti zahajovací třetině o lepší vstup. Po necelých dvou minutách mohl trenér Jandač přemýšlet nad dalšími ofenzivními výpady, v rychlém sledu tu byla další početní výhoda. Finové šli dokonce do tří.

Rutta v polovině utkání vyrovnal

České mužstvo si vyžádalo oddechový čas a mělo 51 sekund hry pěti proti třem. Jenže pětici na ledě chybělo to hlavní - klid, skóre se nezměnilo. Až 14 sekund před koncem už klasické početní výhody srovnal ranou od modré v polovině utkání Rutta. Gólman Säteri se nestihl ani pohnout.

Prostřední část patřila českému mužstvu, které bylo aktivnější a přestřílelo soupeře po čtyřiceti minutách v poměru 29:20.

A v nastaveném tlaku Češi pokračovali. Pět minut bylo odehráno z třetí části, když dovršil otočku ve vývoji utkání Hanzl. Z 0:2 na 3:2! Útočník čtvrté pětky byl masírován před brankovištěm dvěma Finy, přesto se prosadil.

Fanoušky podporovaný domácí tým mohl vedení navýšit, ale více gólů už v Českých Budějovicích ve čtvrtek nepadlo. V sobotu Česko hraje se Švédskem a v neděli zakončí přípravu na světový šampionát s Ruskem.

Také Švédové dokonali obrat

Hokejisté Švédska porazili ve svém úvodním vystoupení v rámci Carlson hokejových her, které se odehrálo jako jediné ve Stockholmu, Rusko 4:3 v prodloužení. Sborná tak utrpěla teprve druhou porážku z deseti utkání v sérii Euro Hockey Tour této sezóny. O výhře Tre kronor rozhodl v čase 64:08 útočník Gabriel Landeskog.

Domácí Seveřané s řadou posil z NHL se v první třetině hledali a prohráli ji na střely mezi tyče vysoko 6:14. Úvodní aktivitu sborné korunoval v osmé minutě šťastnou vedoucí trefou Mozjakin. Rusové pak sice nevyužili přesilovku, ale v polovině 18. minuty procedil Antipin kotouč skrze gólmana Läcka a zvýšil na 2:0 pro hosty.

Druhá dvacetiminutovka byla vyrovnanější. Ani Švédům nevyšla jejich první početní výhoda. Vasilevskij přesto zanedlouho kapituloval, když ve 27. minutě tečoval kotouč mimo jeho dosah Elias Lindholm. Rusko ale mělo svůj dvoubrankový náskok brzy zpět - krátce po polovině základní hrací doby využil po 35 vteřinách přesilovku Mozjakin. Dvě další početní výhody hostujícího celku v krátkém sledu přišly vniveč.

Na začátku třetí části se proti pravidlům provinil naopak Mironov a ve hře pět na čtyři se z mezikruží trefil John Klingberg. Švédům pak vyšla i přesilovka v 51. minutě, kdy po pouhých pěti vteřinách početní výhody vyrovnal na 3:3 Omark, jemuž se podařilo pohotově sklepnout ze vzduchu Raskův střelecký pokus.

O vítězi nakonec před více než osmi tisíci diváky rozhodovalo až prodloužení, které ukončil Landeskog, jenž se dostal až před Vasilevského a zblízka poslal bekhendem puk pod horní tyčku.

Carlson hokejové hry, turnaj seriálu Euro Hockey Tour v Českých Budějovicích:
ČR - Finsko 3:2 (1:2, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 15. Červenka (Holík, Voráček), 30. Rutta (Kempný), 46. R. Hanzl (Kašpar) - 3. Pihlström (Hietanen, Vittasmäki), 8. M. Aaltonen (Vittasmäki, Rantanen). Rozhodčí: Gofman, Buturlin (oba Rus.) - Brejcha, Suchánek (oba ČR). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 6205.
ČR: Mrázek - Gudas, Krejčík, Kundrátek, Kempný, Šimek, J. Kindl, Rutta, Kolář - Voráček, Holík, Červenka - Radil, Jan Kovář, Sekáč - Řepík, Vrána, Birner - Kašpar, R. Hanzl, Lev. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.
Finsko: Säteri - Honka, Ohtamaa, Lajunen, Jaakola, Hietanen, Vittasmäki, Kukkonen - Puljujärvi, Filppula, Aho - Rantanen, M. Aaltonen, Hintz - J. Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä - Hännikäinen, Pihlström, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki.
Utkání Carlson hokejových her, posledního turnaje série Euro Hockey Tour (Stockholm):
Švédsko - Rusko 4:3 v prodloužení (0:2, 1:1, 2:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 27. E. Lindholm (C. Rosén, Omark), 44. J. Klingberg (Landeskog, Söderberg), 51. Omark (Rask, Stralman), 65. Landeskog (Söderberg) - 8. Mozjakin (Tkačov), 18. Antipin (Tkačov, Mozjakin), 31. Mozjakin (Tkačov). Rozhodčí: Kaukokari, Vikman (oba Fin.) - Ahlén (Švéd.), Waldejer (Nor.). Vyloučení: 6:3. Využití: 2:1. Diváci: 8094.
Švédsko: Läck - Stralman, Hedman, J. Klingberg, Ekman-Larsson, Holm, C. Rosén, Tömmernes - E. Lindholm, Rask, Omark - Kempe, P. Lindholm, Everberg - Gynge, Söderberg, Landeskog - Nordström, J. Lundqvist, C. Klingberg. Trenér: Rikard Grönborg.
Rusko: Vasilevskij - Kiselevič, Gavrikov, A. Bělov, Antipin, Provorov, Mironov, Bereglazov, Zub - Tělegin, Andronov, Ničuškin - Mozjakin, Tkačov, Plotnikov - Gusev, Namestnikov, Kučerov - Ljubimov, Svetlakov, Burdasov. Trenér: Oleg Znarok.
1.ČR110003:23
2.Švédsko101004:32
3.Rusko100103:41
4.Finsko100012:30
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 12 38 : 23 25
2 Česko 12 43 : 39 18
3 Finsko 12 28 : 37 15
4 Švédsko 12 33 : 43 11

Reklama