Hlavní obsah

Česko - Švédsko 8:4Reprezentace předvedla proti Švédům báječný obrat a zajistila si triumf na Českých hrách

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Kundrátek 1 : 0
18. Kempe 1 : 1
20. Klingberg 1 : 2
29. Landeskog 1 : 3
31. Birner 2 : 3
37. Kovář 3 : 3
39. Šimek 4 : 3
49. Holík 5 : 3
55. Klingberg 5 : 4
57. Červenka 6 : 4
59. Kempný 7 : 4
60. Šimek 8 : 4
Záznam online reportáže

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Za nepříznivého stavu 1:3 se zdáli být dole, jenže čeští hokejisté v sobě dokázali najít úžasnou sílu a Švédy díky čtyřgólovému obratu nakonec v Českých Budějovicích porazili 8:4. Národní tým tak má už před nedělním vyvrcholením Českých hokejových her jistotu, že turnaj po šesti letech vyhraje (poslední dvě sezóny se turnaj neuskutečnil). V konečném pořadí Euro Hockey Tour skončí Jandačovi svěřenci druzí za vítězným Ruskem, s nímž v neděli od 18:30 Carlson Hockey Games zakončí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Michal Birner se raduje z gólu proti Švédům v Českých Budějovicích.

Článek
Fotogalerie

Kouč Josef Jandač udělal oproti čtvrtečnímu zápasu několik změn; místo Petr Mrázka se do branky postavil Pavel Francouz, zranění nepustilo do hry útočníka Jiřího Sekáče, volno dostali obránci Jan Kolář s Janem Ruttou a forvard Lukáš Kašpar. Nově naopak nastoupili beci David Sklenička, Libor Šulák a útočníci Tomáš Zohorna, Roman Horák a Tomáš Hyka.

Pro první třetinou národní tým oblékl speciální modré pletené retro svetry, ve kterých československá reprezentace získala před sedmdesáti lety na pražské Štvanici svůj první titul mistrů světa. A zpočátku se zdálo, že domácím unikátní dresy svědčí.

Jandačova družina totiž do zápasu vstoupila ve velkém stylu a hned v prvních minutách se ocitli ve výborných příležitostech Krejčík s Radilem. Na konci čtvrté minuty už se vyprodaný českobudějovický zimák gólu dočkal. Hanzl sice šikovnou tečí trefil jen tyč, dorážející Kundrátek ale dokázal z ostrého úhlu překonat gólmana Läcka.

Švédové byli opaření a první šanci si vypracovali až v 17. minutě. V té další už ale dokázali skórovat, protože při ve čtyřech na každé straně si nabruslil do útočného pásma Kempe a střelou přes Gudase na Francouzovu vyrážečku a srovnal na 1:1. Hned vzápětí navíc Landeskog orazítkoval tyč a 46 vteřin před koncem první části hry v mezikruží nikým nekrytý Klingberg poslal výběr Tří korunek do vedení.

Švédové vedli o dva góly, pak ale zabrali Češi

A po změně stran bylo Čechům ještě hůř. Po trestech pro Šuláka a Zohornu sice 73 vteřin dlouhé dvojnásobné oslabení přečkali, v pokračující přesilovce ale Landeskog sklepl mimo Francouzův dosah nahození Klingberga a bylo to 1:3.

Domácí ale švédský třígólový obrat nepoložil, naopak vyburcoval k návratu k aktivnímu pojetí hokeje. Za další dvě minuty totiž Birner šikovně tečoval nahození Řepíka a Češi byli na dostřel. Kdyby však po vyšachování Gudase se Šimkem následně trefil Klingberg po spolupráci s Omarkem odkrytou klec, mohlo být znovu hůř.

Namísto toho Kovář operující na hranici brankoviště využil ve 37. minutě přesilovku a srovnal a o 44 vteřin později vyrazil Voráčkovo nahození Läck jen před sebe, kde se do kotouče opřel Šimek a i Češi předvedli tří trefy v řadě.

A nezůstalo jen u nich, neboť ve 49. minutě vypálil Kempný a dorážející Holík vstřelil pátý gól. Tím ale bláznivý zápas ještě nekončil. Při oslabení totiž Šulák nesmyslně namazal před bránu Klingbergovi, jenž si položil Francouze a zavěsil. Jenže Čechy tři a půl minuty před koncem základní hrací doby uklidnil Červenka, jenž v pádu zužitkoval dlouhou přesilovku pět na tři. A když se v té klasické prosadil v 59. minutě Kempný (kapitán Voráček zaznamenal už čtvrtou asistenci), a v poslední minutě při švédské power play svým druhým gólem v zápase Šimek, slavili domácí nejen výhru 8:4, ale i celkový triumf na Českých hokejových hrách.

Carlson hokejové hry, turnaj Euro Hockey Tour v Českých Budějovicích:
ČR - Švédsko 8:4 (1:2, 3:1, 4:1)
Branky a nahrávky: 4. Kundrátek (R. Hanzl), 31. Birner (Řepík, Krejčík), 37. Jan Kovář (J. Kindl, Šulák), 38. Šimek (Voráček), 49. Holík (Kempný, Voráček), 57. Červenka (Voráček, Jan Kovář), 59. Kempný (Voráček, Červenka), 60. Šimek (R. Hanzl) - 18. Kempe (J. Klingberg), 20. J. Klingberg (Krüger, Ekman-Larsson), 29. Landeskog (J. Klingberg, Ekman-Larsson), 55. C. Klingberg. Rozhodčí: Gofman, Buturlin (oba Rus.) - Gebauer, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 6:7. Využití: 3:2. Diváci: 6401 (vyprodáno).
ČR: Francouz - Gudas, Krejčík, Kundrátek, Kempný, Šimek, J. Kindl, D. Sklenička, Šulák - Voráček, Holík, Červenka - Radil, Jan Kovář, Vrána - Řepík, R. Hanzl, Birner - Hyka, Horák, T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.
Švédsko: Läck - Stralman, Hedman, J. Klingberg, Ekman-Larsson, C. Rosén, Brodin, Holm - E. Lindholm, Rask, Omark - C. Klingberg, Karlsson, Everberg - Eriksson Ek, Söderberg, Landeskog - J. Lundqvist, Krüger, Nordström - Kempe. Trenér: Rikard Grönborg
1.ČR2200011:66
2.Finsko210013:33
3.Švédsko201018:112
4.Rusko200113:51

Reklama

Související témata: